Közélet

Az AB elutasította Raši megyei választásokkal kapcsolatos panaszát

Az Alkotmánybíróság szerdán elutasította Richard Raši (Smer-SD) panaszbeadványát, mely szerint törvénytelenül és az alkotmánnyal ellentétes módon zajlott le a kassai megyefőnök választása 2017. november 4-én. A megyei választáson Raši is indult a megyefőnöki posztért, de nem járt sikerrel.
TASR

2019. február 6. 16:59

Richard Raši  - TASR-felvétel

A választást Kassa megyében Rastislav Trnka, a KDH, SaS, OĽaNO, Nova és Šanca pártok jelöltje nyerte, aki mindössze 875 szavazattal kapott többet, mint Raši. A volt kassai polgármester és a jelenlegi miniszterelnök-helyettes beadványában arra figyelmeztetett, hogy a nagymihályi járásbeli Kráskarebrény községben hibát vétettek a szavazatszámlálás során, emiatt 88 voksot veszített. Raši korábban kijelentette: nem zárható ki annak a lehetősége, hogy nem tévedés, hanem szándékos csalás történt, emiatt büntetőfeljelentést tett és indítványozta a szavazatok újraszámlálását. 

Úgy véli, hasonló szabálytalanságokra más választókerületekben is sor kerülhetett. Ezzel összefüggésben rámutatott: más megyékkel összehasonlítva Kassa megyében rendkívül magas volt az érvénytelen szavazatok aránya

A panaszbeadvány elutasításáról szerdai titkos ülésén döntött az Alkotmánybíróság plénuma, melyen Ivetta Macejková elnökölt.

Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője szerdán arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy választás, vagy népszavazás akadályozásának bűncselekménye ügyében az ügyész felügyelete mellett tovább folyik a nyomozás. Bővebb tájékoztatást nem adott.

„Győzött a józan ész” – reagált az AB szerdai döntésére Rastislav Trnka kassai megyefőnök. „Természetesen örülök neki, hogy a bíróság lezárta ezt a választással kapcsolatos panaszbeadványt. Már az is meglepett, hogy egyáltalán elfogadta azt, és foglalkozott vele. A választásokat nem a bíróságokon nyerik meg, hanem a szavazóhelyiségekben. Örülök, hogy ezt a bíróság is elsimerte. A választók bizalmat szavaztak nekem, ezért nem engedtük, hogy az Alkotmánybíróság döntési eljárása megzavarjon” – tette hozzá Trnka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?