Közélet

Az 5G és a koronavírus összemosása a komolytalan összefüggések jó példája

Pozsony | A koronavírus-járvány idején bebizonyosodott, hogy a lakosság mennyire fogékony az álhírekre. Ebben a helyzetben azonban már nem pusztán egyéni hitről, vagy saját véleményről van szó, hiszen bizonyos álhírek terjesztése komoly társadalmi károkat okozhat. Ennek érdekében egy cikksorozatot indítunk, melynek célja a legkárosabb összeesküvés-elméletek megcáfolása.
Nagy Roland

2020. augusztus 22. 08:30

koronavírus
Az 5G-hálózatot és a koronavírust összekapcsoló álhírek az egész világon elterjedtek - TASR-felvétel

Sorozatunk negyedik részében a koronavírus és az 5G-hálózat közötti kitalált összefüggéseket igyekszünk megcáfolni, miszerint az adótornyok terjesztik a vírust, és egyben legyengítik az emberek immunrendszerét.

Romboló összeesküvés

Néhány összeesküvés-elmélet és álhír a technikai fejlődésből táplálkozik. Az emberek egy jelentős csoportja ugyanis ösztönösen tart az ismeretlentől, főleg olyan helyzetben, amikor valamilyen csapás sújtja őket, amire nincsen egyszerű magyarázat. Éppen ez történt a koronavírussal és az 5G-hálózattal is: megjelent egy újdonság, ami a laikusok számára talán kevésbé érthető, és már készen is volt a magyarázat a világjárvány terjedésére.

A cikksorozatunk egy korábbi részében, amelyben a védőoltásokkal foglalkoztunk, már rávilágítottunk, hogy néhány összeesküvés-elmélet elburjánzása valós társadalmi és anyagi károkkal fenyeget. Erre igazán jó példa az 5G és a koronavírus közti kapcsolatról szóló álhír, amelyet egyesek olyannyira komolyan vettek, hogy rombolásba kezdtek. A brit Sky News hírportál áprilisban arról számolt be, hogy Angliában, Walesben és Skóciában több mint 20 adótornyot rongáltak meg az összeesküvés-elmélet hívői.

Ha azt gondolnánk, hogy csak külföldön terjednek az ehhez hasonló álhírek, nagyot tévedünk: a Hlavný denník nevű hírportál például egy olyan cikket közölt, mely szerint „gyanús összefüggéseket lehet felfedezni az 5G-tornyok és a koronavírus terjedése között”. A portál ugyan nem sokkal később helyreigazítást tett közzé, de az összeesküvéselmélet-hívőket ez már nem feltétlenül érdekli. A Hlavný denník nevű portálnak a Transparency International szerint egyébként napi 30 ezer látogatója van (és egyúttal megjegyeznénk, hogy az álhírportálok leleplezésére szolgáló konspiratori.sk nevű honlap a nem megbízható médiumok listáján tartja számon a weboldalt).

Az 5G-vel kapcsolatos álhírek mindezek ellenére nálunk is elkezdtek terjedni a közösségi oldalakon, így a szlovák rendőrségnek is be kellett avatkoznia: az álhírekkel kapcsolatos Facebook-oldalukon megosztottak egy bejegyzést, melyben hangsúlyozták, hogy kitalált összefüggésről van szó.

5G
Az Angliában megrongált adótornyok egyike - TASR-felvétel

A gyökerek

Az összeesküvés-elméletek esetében érdemes utána járni annak is, hogy honnan származik az adott téveszme. Az 5G-vel való riogatás nem a koronavírus-járvány kirobbanása után kezdődött, tulajdonképpen már a technológia kifejlesztése óta vannak tiltakozó hangok, akik aggódnak az adótornyok egészségre kifejtett hatása miatt. Az Index például már 2019 februárjában közzétett egy cikket, melyben igyekeztek eloszlatni az 5G-hálózattól való félelmet.

Az olaj a tűzre azonban idén januárban jött, amikor egy kisebb belga lap közzétett egy bizonyos Kris Van Kerckhoven nevű orvossal készült interjút. Ahogy a USA Today nevű amerikai hírportál is írja, az orvos azt nyilatkozta, hogy bár nem nézett utána, de nem zárná ki, hogy kapcsolat lehet a koronavírus és az adótornyok között. A belga lap nem sokkal később törölte az interjút a honlapjáról, de már nem volt megállás, az összeesküvés-elmélet megállíthatatlanul terjedni kezdett, végül bejárta az egész világot, és ennek következményeiről pedig már feljebb beszámoltunk.

A TÉMÁBAN NYILATKOZIK:

  • Roman Vavro, az Elektronikus Kommunikáció Szabályozásáért és Postai Szolgáltatásokért Felelős Hivatal (ÚREKPS) szóvivője
  • Gregor Rozinaj, a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Elektrotechnikai és Informatikai Karának professzora

Hogyan működik?

Ahogy már említettük, gyakran az információk hiánya szüli az összeesküvés-elméleteket, ezért felkerestük Roman Vavrót, az Elektronikus Kommunikáció Szabályozásáért és Postai Szolgáltatásokért Felelős Hivatal szóvivőjét (ÚREKPS), hogy magyarázza el, mire is szolgálnak az adótornyok.

„Az 5G a mobilhálózatok ötödik generációjának megnevezése. A 4G hamarosan már nem lesz elegendő, az 5G pedig pontosan arra szolgál, hogy nagy számban csatlakozhassanak rá eszközök, és a 4G-hez képest jelentősen meggyorsítják az adatforgalmat. Ezt a hálózatot felhasználhatjuk a közlekedésben, az orvostudományban, az iparban, de a háztartásokban is. Az Európai Bizottság éppen ezért szorgalmazza az 5G-hálózat minél gyorsabb telepítését, hiszen ez hatással lesz az életszínvonal megnövekedésére. Ez fordítva is igaz: minél később vezetjük be, annál inkább elmaradunk a világ fejlődő részeitől”

– magyarázta lapunknak Vavro.

Anélkül, hogy komolyabban belemennénk az 5G-adótornyok működésébe, elég annyit leszögeznünk, hogy mint a többi mobilhálózat, úgy az 5G is elektromágneses hullámokat bocsát ki. Attól, hogy benne van a sugárzás szó, még nem lesz feltétlenül veszélyes. Az elektromágneses sugárzásnak több típusa van, és ilyen például a fény is. Vannak valóban veszélyes formái (mint például az ibolyán túli sugárzás, amely napozás közben éri a testünket és rákot okozhat), az 5G-tornyok által kibocsátott sugárzás frekvenciája viszont a mikrohullámú tartományba esik, amelyről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapítása szerint nem bizonyítható, hogy valóban káros lenne az emberek egészségére.

Vavro mindehhez hozzáteszi, hogy a mobilszolgáltatók az adótornyok üzembe helyezése előtt kötelesek letesztelni, milyen sugárzást bocsátanak ki a tornyok.

„Egy erre megbízott személynek mérnie kell az elektormágneses hullámokat, az eredménynek pedig meg kell felelnie az egészségügyi minisztérium irányelveinek”

– mondta a szóvivő. Ezek az irányelvek összhangban vannak az Európai Bizottság ajánlásával. Vavro hozzátette: az EU által javasolt értékek ráadásul 50-szer alacsonyabbak, mint amelyek a tudósok szerint már veszélyesek lehetnének az emberi szervezetre. Vagyis az 5G-hálózatok üzembe helyezését komoly tesztelések előzik meg.

5G

Észérvek

Az 5G-hálózatok káros hatását Gregor Rozinaj, a Szlovák Műszaki Egyetem (STU) Elektrotechnikai és Informatikai Karának professzora is cáfolta. Megkeresésünkre elmondta, hogy az efféle állításoknak nincs sem technikai, sem egészségügyi megalapozottsága.

„Az újtól való félelem már régóta ismert a történelemből. Az 5G bevezetését egészségügyi szempontból is szigorúan ellenőrzik”

– utalt a szakember arra a folyamatra, amelyet korábban felvázoltunk.

Ha azonban a tudományos magyarázat nem lenne elég, idézhetjük Roman Vavro érveit is, melyekkel az összeesküvéselmélet-hívőket próbálná meggyőzni.

„Gondoljunk bele, hogy az 5G-tornyokat már jóval a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is tesztelték, például Dél-Koreában. Ráadásul a vírus olyan országokban is terjed, amelyekben még nincsen telepítve az 5G. A tény továbbra is az, hogy a Covid-19 egy vírus, amelyet köhögéssel, tüsszentéssel, vagy szennyezett felületek megérintésével terjed”

– zárta az ÚREKPS sajtófelelőse.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.