Ez jelenleg az öt legolcsóbb új autó az országban

indulkep
Pozsony |

Mivel az autók megemelt regisztrációs díja miatt drágábbak lesznek a hatévesnél öregebb gépkocsik, megnéztük, lehet-e még egyáltalán olyan autót venni, amely nem teszi tönkre a családi költségvetést. Annak is utánajártunk, mit kapunk olyan autóban, amely csak az alapfelszereltséggel rendelkezik, vagy amelynek az ára csak enyhén lépi túl a tízezer eurót.

Tény és való, hogy az autóvásárlás az egyik legrosszabb beruházás. Az autó értéke ugyanis már abban a pillanatban radikálisan csökken, ahogy kihajtunk vele a márkakereskedésből. A helyzet pedig minden megtett kilométerrel csak rosszabb. Nem csoda, hogy sokan inkább a három-négy éves használt autók között válogatnak, hiszen ezek lényegesen olcsóbbak az új modelleknél, jobb áron hozzájuthatnak a gazdagabb felszereltséghez, erősebb motorhoz. A használt autó vásárlása viszont mindig egyfajta zsákbamacska, sohasem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy az autóval jól bánt az előző tulajdonosa, és hogy technikailag is tökéletes állapotban van. S ez az, ami miatt sokan inkább új autó vásárlása mellett döntenek, vállalva az ezzel járó kiadásokat.

S ha már új, akkor jöhet a dilemma, hogy milyen. A listánkra a legolcsóbb, tehát az A, illetve a B szegmensbe tartozó autók kerültek, s ezekről köztudott, hogy városban teljesítenek a legjobban. A gyengébb motorok miatt országutakon lényegesen több idő kell az előzésre, különösebb dinamikáról ezért nem beszélhetünk. Aki ilyen autót vesz, annak pontosan tudnia kell, mire számíthat. Kétgyermekes családoknak nem lesz elég, két felnőttnek, vagy egygyermekes családnak viszont még jó szolgálatot nyújthatnak. Nézzük meg, melyik jelenleg az öt legolcsóbb új autó. Annyit már most elárulhatok, hogy tízezer euró alatt már nem vesznek új autót, de 10 és 15 ezer euró között még azért jócskán van miből válogatni.

Az alapfelszereltség, amelytől rettegünk?

Alapmotor, minimális felszerelés és mégis minimum tízezer euró. Ezalatt az összeg alatt jelenleg új autót már nem tudnak venni. De tényleg annyira rettegni kell attól az alaptól, amit az autómárkák kínálnak? Tény, hogy az árak fokozatosan emelkednek, de mivel a vásárlók is egyre igényesebbek, az autógyártók kénytelenek voltak változtatni a gépkocsik felszereltségi szintjén. Ezért az alapfelszereltség már régen nem jelent teljesen fapados változatot, bár az erőforrásokból értelemszerűen a leg- gyengébbet tartalmazza egy ilyen autó, és az automata sebességváltó sem számít még természetességnek ebben a kategóriában. Másrészt az ablakok elektromos vezérlése, a központi zár, a klíma – még ha manuális is –, vagy a hat légzsák már gyakorlatilag alapszinten is automatikusan a kínálat részét képezi. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az olcsó kategóriába a legkisebb városi autók tartoznak, amelyek korlátozott utas- és rakodóteret kínálnak, így aki tágasabb családi autót akar, annak már tizenötezer eurónál nagyobb összeget kell félretennie.

1. Hyundai i10

Aki jelenleg új autót akar venni, annak minimum 10 840 eurót kell félretennie, ennyibe kerül ugyanis aktuálisan az országban kapható legolcsóbb új autó, mégpedig a Hyundai i10. Ez a városi kisautó ráadásul a piac tán egyik leggazdagabb alapfelszereltségével rendelkezik, hiszen már tartalmazza például az autonóm vészfékező rendszert (FCA), valamint a frontális ütközésre figyelmeztető rendszert (FCW). A biztonsági rendszerek közé sorolandó még ebben az árban a sávtartó rendszer, a távolsági fényszórók automatikus átkapcsolása, valamint a gumiabroncs nyomásának mérése.  Az autóban a gyengécske 1.0i erőforrást találják, 49 kW (67 LE) teljesítménnyel és ötgangos váltóval párosítva.

Hyundai

2. Dacia Sandero

Az olcsó autók rangsorában második helyre került a francia kézben levő román márkához tartozó Dacia Sandero aktuális, felújított változata, melynek ára 11 250 euró. Az egyliteres és háromhengeres benzinmotor teljesítménye 49 kW (67 LE), a motor ötgangos kézi váltóval van kombinálva. Meglepő, de a Sandero ebben az árkategóriában (Essential felszereltségi szint) is rendelkezik hat légzsákkal, EBA vészfékező asszisztenssel, Start/Stop rendszerrel, de még olyan extrákkal is, mint a sebességtartó (tempomat), vagy a távirányítású központi zár.  A Dacia másik nagy előnye, hogy az extra felszereltség vagy egyéb rendszerek nem kerülnek sokba, és aránylag szabadon kombinálhatók, ráadásul a gazdagabb felszereltségi szint sem olyan drága. Például a már említett Sandero az egy fokkal gazdagabb, Expression felszereltségi szintben már elülső ködlámpákat, manuális klímát, hátsó parkolószenzorokat, elektromosan vezérelt hátsó ablakokat, 8 colos érintőképernyőt, hosszanti irányban állítható, műbőr bevonatú volánt, vagy esőszenzort is tartalmaz 12 400 euróért.

sandero

3. Mitsubishi Space Star

Mivel az utóbbi hetekben megemelték az árát (aktuálisan 11 320 euró), a kicsike Mitsubishi Space Star már a harmadik helyre szorult. Alapban ez is aránylag gazdag felszereltséget kínál, a legfontosabb biztonságot növelő rendszerek, mint például a hat légzsák, a hárompontos biztonsági övek, vagy a vészfékezésre figyelmeztető rendszer (ESS) sem hiányoznak. Az 1,2 MIVEC erőforrás valamivel erősebb, mint az előző két esetben, 52 kW (71 kW) teljesítménnyel rendelkezik, s az automata sebességváltó helyett itt is ötgangos manuális váltót találunk. Tudom, hogy nem ilyen autó jut eszébe valakinek, aki azt hallja, Mitsubishi, másrészt ha a márka szerelmeseinek nincs elég pénzük, és Mitsubishire vágynak, ez is egy opció lehet.

mitsu

4. Kia Picanto

A Space Starnál 370 euróval drágább a negyedik legolcsóbb autó, mégpedig a Kia Picanto, amelynek a biztonsági rendszerek tekintetében valamivel szegényebb a kínálata, mint az első két helyezettnek, hiszen vészfékező rendszert sem tartalmaz, bár mindezt kompenzálja az egyéb kiegészítőkkel, mint például a manuális klímával, a távirányítású központi zárral, vagy az elektromosan vezérelt elülső ablakokkal. Ami a motort illeti, ebben az esetben az egyliteres, háromhengeres DPi-erőforrás elérhető 49 kW (67 LE) teljesítménnyel, ötgangos manuális váltóval kombinálva.

picanto

5. Hyundai i20

Az ötödik helyezett ugyancsak a Hyundai autója. Talán ez az árpolitika is hozzájárul ahhoz, hogy a márka egyre nagyobb konkurenciát jelent az évtizedek óta piacvezető Škodának – mint ahogy a mellékelt táblázatban is látni, a cseh márka autói a konszernpolitika miatt évről évre drágábbak. De térjünk vissza az ötödik helyhez, a Hyundai i20-hoz, melynek alapára a jelenleg még érvényes 1500 eurós bónusz leszámítása után 12 040 euró. Az ötgangos kézi váltóval kombinált 1,2i benzinmotor teljesítménye 62 kW (84 LE). A standard, biztonságot növelő rendszerekből szinte az összeset megkapják ezen az áron, az i20 esetében alapnak számít az autonóm vészfékező rendszer, amely nemcsak az autókat, hanem a gyalogosokat és a kerékpározókat is felismeri. Mint minden modellből, ebből sem hiányzik a hátsó üléseken utazókra figyelmeztető rendszer – szenzorok nélkül. Ennek köszönhetően sikerül elkerülni, hogy a gondterhelt szülők a hátsó ülésen felejtsék a gyermeküket. Köztudott, hogy hasonló esetek főleg nyáron nemegyszer tragédiához vezettek.

i20

Mi a helyzet a Škodával?

A valaha még népautónak számító cseh márka egyes modelljei árban és minőségben is már a prémiumkategóriás autóknak konkurálnak. Már a legolcsóbb Škoda, a Fabia sem tudott beférkőzni az öt legolcsóbb új autó közé. Az egyliteres MPI erőforrással (59 kW/80 LE) felszerelt Fabiát jelenleg 13 650 euróért tudják megvenni. A Fabia már ebben a kategóriában is aránylag gazdag felszereltséget tartalmaz – a vészfékezésre figyelmeztető rendszert, a sávtartó asszisztenst vagy a sofőr fáradságára figyelmeztető rendszert beleértve. Csak a margóra jegyzem meg, hogy három évvel ezelőtt a Fabia ára még nem egész tizenegyezer euróba került.

Fabia

Megéri-e Magyarországon autót venni?

A gyenge forint miatt sokan járnak át rendszeresen Magyarországra élelmiszert venni. Megnéztük, mi a helyzet az autóvásárlással, és hogy megéri-e böngészni a magyarországi márkakereskedések kínálatát. Értelemszerűen a felszereltségi szintek és az akciós kínálatok gyakran eltérnek, a különbségek mégsem olyan óriásiak. Összesítve ezért elmondható, hogy Magyarországon sokkal drágábbak az új autók. Például míg a Hyundai i20 alapára Szlovákiában 12 040 euró, addig Magyarországon a listaár 6 199 000 forintnál kezdődik, ami 16 426 euró, az i10 pedig majdnem kétezer euróval drágább Magyarországon. A listánkon szereplő autók közül mindegyik olcsóbb nálunk. A Dacia Sandero 5 649 000 forint, ami 15 ezer euró. Ehhez képest Szlovákiában 11 250 euróba kerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?