Közélet

Andrej Kiska államfő kitüntette Hunčík Péter pszichiátert

Andrej Kiska köztársasági elnök tegnap Ľudovít Štúr-érdemrend I. fokozatával tüntette ki Hunčík Péter pszichiátert, írót, közírót.
Sánta Szilárd

2019. január 9. 09:53

Andrej Kiska államfő tegnap mások mellett Daniela Hantuchová volt teniszezőt, Miro Žbirka énekest, Dušan Mitana írót, Veronika Velez-Zuzulová sízőt, in memoriam Ján Kuciak újságírót, Magda Vášaryová volt politikust, Alexej Fulmeket, a Petit Press kiadó vezérigazgatóját, Jana Dubovcová volt ombudsmant, Ladislav Snopko volt kulturális minisztert is kitüntette Kép: Facebook/Andrej Kiska

A kitüntetéseket a Szlovák Filharmónia pozsonyi épületében adta át az államfő.

Hogyan fogadta a kitüntetés hírét? 

Nem számítottam rá. Az elnöki hivatal rövid értesítője, hogy az elnök úr átnyújt Önnek egy kitüntetést, meglepetésként ért. 

Szlovákia a bársonyos forradalom 30. évfordulóját ünnepli idén. Az 1989-es szerepvállalásért járó kitüntetés minek szól? Tavaly Szigeti Lászlót tüntette ki Andrej Kiska államfő, Szigeti akkor úgy fogalmazott, hogy ez egy közösségnek szóló kitüntetés. 

Nagyon sokan voltunk magyarok, akik ’89-ben aktívan rész vettünk a történésekben. Elsőként mindig Tóth Károlyt és Sándor Eleonórát szoktam említeni, akik a kezdeményezés legaktívabbjai voltak, de megemlíthetném Öllös Lászlót, Nagy Lászlót, Szigeti Lászlót, Grendel Lajost és másokat. Nem tudom, hogy milyen elv alapján esett rám a választás. Nemcsak a Független Magyar Kezdeményezés alapítói, hanem az egész magyar közösség nagyon komoly munkát végzett el Csehszlovákia és Szlovákia átalakításában. Ugyanakkor a köztársasági elnök által adományozott kitüntetés nincs közvetlen összefüggésben az 1989-es eseménnyel. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nem közeledik a Híd és az MKP

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

A „megaboldog” Gelle óriásit hajrázott a szülinapján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?