Közélet

Andrej Kiska államfő kitüntette Hunčík Péter pszichiátert

Andrej Kiska köztársasági elnök tegnap Ľudovít Štúr-érdemrend I. fokozatával tüntette ki Hunčík Péter pszichiátert, írót, közírót.
Sánta Szilárd

2019. január 9. 09:53

Andrej Kiska államfő tegnap mások mellett Daniela Hantuchová volt teniszezőt, Miro Žbirka énekest, Dušan Mitana írót, Veronika Velez-Zuzulová sízőt, in memoriam Ján Kuciak újságírót, Magda Vášaryová volt politikust, Alexej Fulmeket, a Petit Press kiadó vezérigazgatóját, Jana Dubovcová volt ombudsmant, Ladislav Snopko volt kulturális minisztert is kitüntette Kép: Facebook/Andrej Kiska

A kitüntetéseket a Szlovák Filharmónia pozsonyi épületében adta át az államfő.

Hogyan fogadta a kitüntetés hírét? 

Nem számítottam rá. Az elnöki hivatal rövid értesítője, hogy az elnök úr átnyújt Önnek egy kitüntetést, meglepetésként ért. 

Szlovákia a bársonyos forradalom 30. évfordulóját ünnepli idén. Az 1989-es szerepvállalásért járó kitüntetés minek szól? Tavaly Szigeti Lászlót tüntette ki Andrej Kiska államfő, Szigeti akkor úgy fogalmazott, hogy ez egy közösségnek szóló kitüntetés. 

Nagyon sokan voltunk magyarok, akik ’89-ben aktívan rész vettünk a történésekben. Elsőként mindig Tóth Károlyt és Sándor Eleonórát szoktam említeni, akik a kezdeményezés legaktívabbjai voltak, de megemlíthetném Öllös Lászlót, Nagy Lászlót, Szigeti Lászlót, Grendel Lajost és másokat. Nem tudom, hogy milyen elv alapján esett rám a választás. Nemcsak a Független Magyar Kezdeményezés alapítói, hanem az egész magyar közösség nagyon komoly munkát végzett el Csehszlovákia és Szlovákia átalakításában. Ugyanakkor a köztársasági elnök által adományozott kitüntetés nincs közvetlen összefüggésben az 1989-es eseménnyel. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Négy gránátot találtak a gombaszögi ásatások helyszínén

Danko: Méltányolom az EU-t, de reformokra lenne szüksége

Negyedi vendég Ímelyen, mátyusföldi rangadó Jókán

A következő két napban zárva tartanak a boltok

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

VIDEÓ: Magasnyomású autómosóval fürdettek egy kutyát Privigyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?