Közélet

Államfő: Ha a kormány csődöt mond, az előrehozott választás a megoldás

Pozsony | Az ország lakói a legutóbbi parlamenti választások során annak a parlamentnek adtak mandátumot, amely aztán létrehozta a kormánykoalíciót. A polgárok pedig azt várják, hogy abban az időszakban, amelyre megválasztották a parlamentet, végig működni is fog. Mindezt Andrej Kiska államfő mondta el az újságíróknak az utóbbi időben sokat tárgyalt előrehozott választások kapcsán.
TASR

2019. március 25. 18:53

Andrej Kiska - TASR-felvétel

„Amennyiben azonban a kormány nem működne megfelelően, államelnökként azt mondom, hogy az előrehozott választások hasznosak lennének. Hogy ez megtörténik vagy nem, azt a kormánykoalíció dönti el" – mondta Kiska. „Kedden (3. 26.) összeül a Koalíciós Tanács. Már a múltban is voltak gondok a koalícióban, és nem is kicsik, sőt, már az előrehozott választásokról is beszéltek" – emlékeztetett.

Az államfő nem kerülhette el a politikai jövőjének kérdését sem. Ismét elmondta, hogy erről június 15-én, a mandátumának lejárta után nyilatkozik, függetlenül attól, hogy lesznek-e előrehozott választások vagy nem.

Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) pénteken (3. 22.) azt nyilatkozta, hogy nem örül neki, hogy a kormánykoalíció kezd eltávolodni a prioritásaitól. Ennek ellenére hisz abban, hogy a kormányának még van mit kínálnia, ezért reméli, hogy a választásokra csak 2020 márciusában kerül sor. „Számomra azonban fontosabb a színvonalas szakmai teljesítmény és az emberek szolgálata. De ha erre nem lesz lehetőség, akkor foggal-körömmel kormányon maradni 2020 márciusáig, csak azért, hogy megtartsuk a hatalmat és a hivatalokat, nem lenne a legjobb Szlovákiának" – jelentette ki.

Az SNS szombaton (3. 23.) reagált a kormányfő szavaira. „Csalódottan vesszük tudomásul, hogy a kormányfő az előrehozott választásokat részesíti előnyben. Ha ezt tartja az egyetlen megoldásnak, akkor támogatni fogjuk a javaslatát" – írták. A Most-Híd szerint erről a Koalíciós Tanácsnak kell beszélnie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?