Közélet

Alig szavazott a magyar 

Pozsony | Az államfőválasztások első fordulójának eredményeiből kiderült, a választási kedv az ország magyarok lakta régióiban jóval elmaradt az átlagostól. Mi tartotta távol a szlovákiai magyarokat a voksolástól?
Czímer Gábor

2019. március 18. 19:00

Somogyi Tibor felvétele
Somogyi Tibor felvétele

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a Komáromi járásban volt a legalacsonyabb a választási részvétel, itt csak a szavazásra jogosultak 27,84 százaléka járult az urnákhoz. A következő legkisebb részvételi arányú járás a Tőketerebesi, de itt is közel hat százalékponttal magasabb ez a mutató (33,52%), mint Komáromban. A harmadik legalacsonyabb részvétel a Rimaszombati (33,72 %), a negyedik a Dunaszerdahelyi járásban volt (34,08 %). Az országos részvétel 48,74 százalék volt. 
 
A magyarok távolmaradásáról Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség vezetője elmondta, az első forduló előtti felméréseikben a választási hajlandóságot is vizsgálták. A válaszadókat arra kérték, mondják meg százalékban, mekkora a valószínűsége, hogy elmennek szavazni. Ebből kiderült, hogy a szlovák nemzetiségűeknek mindössze 3 százaléka mondta, hogy 0 valószínűséggel járul az urnákhoz, a magyaroknak azonban 11 százaléka nyilatkozott ugyanígy. A szlovák nemzetiségűek 38 százaléka azt mondta, biztosan, azaz 100 százalék valószínűséggel, elmegy szavazni, a magyaroknak csak 33 százaléka mondta ugyanezt. A szlovákok 20 százaléka közel biztosra (90 százalékos valószínűségűre) mondta, hogy az urnákhoz járul, míg a magyarok esetében csak 16 százalék vélekedett ugyanígy. 

Slosiarik a magyarok alacsony részvételének lehetséges okai között nevezte meg Menyhárt József visszalépését, hiszen lehetséges, hogy a szavazói egy része nem talált magának szimpatikus jelöltet a versenyben maradottak között. Ezen szerinte az sem segített, hogy Bugár Béla magyar jelöltként azonosította magát. A szakember szerint a másik ok az lehet, a magyar választók nem látják annak valós lehetőségét, hogy egy kisebbségi jelölt valóban esélyes lehet a győzelemre. Azokban a járásokban, ahol az MKP-nak erősebb a támogatottsága, elképzelhető, hogy nem látták megfelelő alternatívának, hogy Bugárra szavazzanak.

Petőcz Kálmán a Fórum Kisebbségkutató Intézet külső munkatársa és a szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke szerint

három oka lehet a magyarok távolmaradásának.

Szerinte a magyarok nem érzik magukénak az elnökválasztást. "Ez szerintem nagyon rossz hozzáállás, ez nem egy demokratikus álláspont" - mondta. Másodsorban a szlovákiai magyar politikából és pártokból való kiábrándulást nevezte meg: "Az embereknek elege van a sárdobálásból." "Harmadrészt pedig hathatott a magyarokra az ún, ultraliberalizmus elleni propaganda, amely nem csak Szlovákiában, de Magyarországon, illetve az egyházi körökben terjed" - fogalmazott Petőcz, aki ezzel magyarázta, hogy a magyar választók egy része nem szimpatizál Zuzana Čaputovával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.