Közélet

Aláírták az F-16-osok vásárlásáról szóló milliárdos szerződést

Pozsony | Szlovákia F-16 Block 70/72 típusú amerikai vadászgépeket vásárol.
TASR

2018. december 12. 12:04

F-16 - TASR-felvétel

A vétellel kapcsolatos dokumentumokat szerdán írta alá Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) és Ana Wugofski, a Lockhead Martin elnökhelyettese. A szerződésben szerepel 14 repülőgép, a hozzájuk tartozó felszerelés és logisztikai támogatás megvásárlása, valamint a légi és földi személyzet kiképzése. A vadászgépeket Szlovákiának 2023-ig kell megkapnia.

„Lezárult a vadászgépek beszerzésének a folyamata. Szlovákia a legmodernebb MIG29-es és F16-os gépeknek köszönhetően teljesen megvédheti a légterét. Az aláírt dokumentumok alapján tizenkét egyszemélyes és két kétszemélyes gyakorló vadászgépet vásárolunk" – magyarázta Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD), aki szintén ott volt a szerződés aláírásánál.

A kormányfő nagy dolognak nevezte a vadászgépek beszerzését, ugyanis 1,6 milliárd eurós befektetésről van szó. „Szlovákia így eleget tesz azoknak az elképzeléseknek, amelyek szerint nagyobb összeget, a bruttó hazai termék két százalékát fogja a fegyverkezésre költeni" – jelentette ki Pellegrini, hozzátéve, hogy az ország egyértelműen jelezni akarja a világnak az EU- és NATO-tagság jelentőségét.

Gajdoš hozzátette, hogy Szlovákia a vadászgépek megvásárlásával immár teljesen egyenlő lesz az EU és a NATO többi országával. 2020-ig a gyártó négy repülőgépet szállít le, 2023-ig pedig a többi tízet. A szerződés részeként pilótákat és 160 hivatásos katonát fognak kiképezni az Egyesült Államokban. A megegyezés szerint a repülőgépekhez jár szerviz és két évre szóló reklamációs lehetőség is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?