Közélet

Akár kormányválságot is okozhat a Szputnyik V

Pozsony | A szakmai és a politikai nyilvánosságot is megosztotta a Szputnyik V nevű orosz vakcina, amelynek használatát Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter már jóvá is hagyta. Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke még a koalícióból való kilépést sem zárta ki a történtek után, de Richard Sulík, az SaS vezetője is hasonló nyilatkozatot tett.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2021. március 2. 19:00

Igor Matovič
Igor Matovič és Marek Krajčí lépése akár a koalíció szétesését is előidézheti - Németi Róbert felvétele

Az első orosz vakcinaszállítmány hétfőn érkezett meg az országba. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök és Marek Krajčí örömmel fogadta az oltóanyagot, elmondták, ezzel akár 40 százalékkal is gyorsabb lehet a szlovák vakcinaprogram.

A kormányfő tájékoztatása alapján júniusig összesen 2 millió vakcina érkezik az országba, amely 1 millió ember beoltására lesz elegendő. Az egészségügyi miniszter nem is várakozott, kedden azonnal engedélyeztette a készítmény használatát azzal, hogy az oltóanyag alkalmazásáért a kezelőorvosok lesznek felelősek. Az oltóanyagra vonatkozó kivétel augusztus végéig érvényes.

repülőgép
Marek Krajčí egészségügyi miniszter nem sokkal azután engedélyezte a Szputnyik V használatát, hogy az első vakcinaszállítmányt landolt a kassia reptéren  - Németi Róbert felvétele

Újabb repedés a koalíción

A koalícióban azonban többen nem értettek egyet a Szputnyik V behozatalával. Főként a Za ľudí tiltakozott, Veronika Remišová pártelnökkel az élen. A régiófejlesztésért és befektetésekért felelős kormányfőhelyettes azt kifogásolta, hogy az egészségügyi miniszter engedélyével Szlovákia megkerüli a közös európai gyógyszerpolitikára vonatkozó irányelveket. Az uniós tagállamokban ugyanis csak azokkal a vakcinákkal oltanak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott.

Ez egyelőre a Szputnyik V esetében nem történt meg, vagyis Magyarország mellett Szlovákia lett a második olyan tagállam, amely megkerülve az EMA adminisztrációs és ellenőrző folyamatát az orosz vakcina beszerzéséhez folyamodott.

A hír bejelentése után Tomáš Valášek, a Za ľudí parlamenti képviselője bejelentette, távozik a pártból, mert nem hajlandó felelősséget vállalni ezért a döntésért. A mandátumáról ugyanakkor nem mondott le, a továbbiakban független képviselőként vesz részt a törvényhozásban.

Valášek, aki egyébként a parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, a TA3 hírtelevíziónak azt mondta, alapvetően nem azzal van gondja, hogy a behozott vakcina orosz, hanem azzal, hogy Szlovákia megkerülte az EMA regisztrációs folyamatát. Elmondta, a vakcinahiányt úgy is lehetett volna orvosolni, hogy olyan oltóanyag-szállítmányokat vásárol fel Szlovákia, amelyre más országok nem tartanak igényt, és amelyet már az EMA is jóváhagyott.

„Kérdezem én, hol volt Igor Matovič, amikor a Dél-afrikai Köztársaság pár héttel ezelőtt bejelentette, nem tart igényt az AstraZeneca oltóanyagára, mivel az nem hatékony a dél-afrikai mutációval szemben? Hol volt az a telefonhívás, ami megerősítette volna, hogy szeretnénk felvásárolni azokat a vakcinákat?”

– kérdezte Valášek.

Tomás Valášek
Tomás Valášek távozott a Za ľudí pártból, de képviselői mandátumáról nem mondott le - TASR/AP-felvétel

Nagy az elégedetlenség

A Szputnyik behozatalára a parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia (PS) is reagált. Irena Bihariová, a párt vezetője úgy fogalmazott, már eddig sem voltak elégedettek a miniszterelnök „kaotikus kommunikációjával”, ám az orosz vakcina félig-meddig titkos behozatala volt az utolsó csepp a pohárban.

„Ez elfogadhatatlan hazardírozás az emberi életekkel, mert olyan oltóanyagot teszünk elérhetővé, amelynek a biztonsága és a hatékonysága nincs hivatalosan megerősítve”

– jelentette ki Bihariová.

A PS éppen ezért elindította a www.stacilo.uz nevű weboldalt, amelyen aláírásokat gyűjtenek a miniszterelnök lemondására. Bihariová szerint ezzel szeretnének alternatívát kínálni azoknak, akiknek nem tetszik Matovič kormányzása, ugyanakkor a Smer és a Hlas, előrehozott parlamenti választásról szóló aláírásgyűjtéséhez sem szeretnének csatlakozni. A PS a weboldalon összegyűjtött aláírásokat elsősorban Richard Sulíknak és Veronika Remišovának ajánlja figyelmébe, ezzel szeretnék őket rávenni Matovič leváltására, vagy pedig a kormányból való távozásra.

Hogy valóban szóba jöhet-e az említett pártelnökök határozott fellépése, egyelőre kérdéses. A Za ľudí elnöksége kedd este ült össze, hogy a lehetséges megoldásokról tárgyaljon.

„A pártban rajtam kívül többen is csalódottak a történtek miatt. Egyrészt azt látjuk, hogy a járvány kezelése és az oltási stratégia tele van tévedésekkel, például az idősek és betegek vakcinázásának kitolása, másrészt viszont valós veszélyt jelent a koalíció széthullása, valamint Fico és Pellegrini visszatérése. Erről kell egyeztetünk, és komoly döntést kell hoznunk”

– nyilatkozta kedden Remišová.

Veronika Remišová
Veronika Remišová a koalícióból való kilépést sem zárta ki - TASR/AP-felvétel

Richard Sulík szintén összehívta az SaS országos tanácsát. A gazdasági miniszter a kormányfő akciójával kapcsolatban azt mondta, nem így kellene irányítani az országot.

„Tudja, milyen kifejezés illik erre a leginkább? »Matovičság.« Ez egy tipikus »matovičság« volt”

– jelentette ki az SaS vezetője a Na telo vitaműsorban. Hozzátette: az országos tanács ülésén részletesebben is áttárgyalják a kérdést, és egyelőre semmit sem lehet kizárni.

Matovič mindezek ellenére úgy véli, egyik pártnak sincs oka elhagyni a kormánykoalíciót, hiszen semmi olyat nem tettek, ami ne lenne összeegyeztethető Krajčí jogköreivel.

Igor Matovič
Igor Matovič szerint a Za ľudínak és az SaS-nek nincs oka a távozásra - Németi Róbert felvétele

Külpolitikai kérdés

Az üggyel kapcsolatban felszólalt Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter is, aki az orosz vakcina hatékonyságát nem akarta kommentálni, de megjegyezte, hogy a készítmény behozatala sajnos külpolitikai kérdéssé vált, amiről elsősorban Matovič tehet. Azzal ugyanis, hogy a kormányfő a reptéren várta a szállítmányt, és sajtótájékoztatót tartott, elkerülhetetlenül politikai síkra terelte a témát.

„Miért nem volt ott akkor, amikor másik, az EMA által regisztrált vakcinaszállítmányok érkeztek?”

– tette fel a kérdést a külügyminiszter, aki szerint az orosz vakcina jelenléte az európai vakcinapiacon nem más, mint az orosz hibrid háború egyik megnyilvánulása. Korčok ezért találkozót sürgetett a három legfőbb közjogi méltósággal, hogy megbizonyosodjon az ország további külpolitikai irányultságáról.

Ivan Korčok
Ivan Korčok szerint a miniszterelnök politikai kérdést csinált az orosz vakcinából - TASR/AP-felvétel

Matovič elhatárolódott ettől a kijelentéstől, elmondta, éppen Korčok csinál politikai kérdést a Szputnyik behozatalából.

Hozzátette, jelen pillanatban, amikor naponta több mint 100 ember hal meg a koronavírus miatt, nincs idő politikai játékokra, egyszerűen meg kell gyorsítani a szlovák vakcinaprogramot.

Az orvosok támogatják

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) nem ért egyet a PS, a Za ľudí és az SaS álláspontjával. Marián Kollár, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kamara örömmel fogadta az újabb vakcina megérkezését. Hangsúlyozta: az orvosok nem azt nézik, melyik országból hozzák be a vakcinát, hanem azt, hogy az mennyire segít a betegeknek. Jelen pillanatban pedig úgy véli, hogy ebből a kritikus helyzetből csakis a vakcinázás felgyorsítása mentheti ki az országot.

„Ha ezzel akár csak egyetlen életet is megmentünk, akkor már megérte”

– közölte Kollár, hozzátéve, hogy a vakcina kockázatáról természetesen előzetesen is tájékoztatni kell a betegeket.

Az SLK elnökét az sem zavarja, hogy az egészségügyi miniszter által elfogadott dokumentum értelmében az esetleges mellékhatások kialakulásáért a vakcinát beadó orvos lesz a felelős.

„Minden egyes gyógyszerért, amit a kezelőorvos bead, ő maga a felelős, ez mindig is így volt”

– mondta Kollár.

Az orosz vakcina behozatalát támogatta Pavol Jarčuška, a kassai L. Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa is. Elmondta, az egyik legnevesebb orvosi szaklapban, a Lancetben megjelent tanulmány is arra utal, hogy a Szputnyik V biztonságos és magas a hatékonysága.

Vannak azonban olyan szakértők is, akik óvatosabbak az orosz vakcinával kapcsolatban. Pavol Čekan biokémikus például azt írta közösségi oldalán, hogy addig nem oltatná be magát a Szputnyikkal, amíg azt nem hagyja jóvá az EMA. 

Pokiaľ vakcínu Sputnik V neschváli Európska lieková agentúra, osobne sa ňou zaočkovať nedám. Ostatní máte slobodnú voľbu.

Közzétette: Pavol Cekan – 2021. március 1., hétfő

 

(nar, TASR, TA3, Na Telo)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.