Közélet

Akár húsz évig is elhúzódnak a perek

Pozsony | Egyáltalán nem ritka, hogy Szlovákiában 15-20 évig tart egy-egy peres ügy. Az igazságügyi tárca azt ígéri, hogy intézkedéseinek köszönhetően már idén javulhat a helyzet.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. március 6. 19:52

Nyilvánosságra hozta a leghosszabb ideje húzódó peres ügyek listáját az Alkotmánybíróság (AB), melynél tavaly közel harmincan tettek panaszt azért, mert ügyükben több mint 15 év elteltével született döntés. Az AB-nak tavaly 264 olyan esetről volt tudomása, melyeket az ügyben eljáró bírók indokolatlanul elhúztak, közülük 29 per már több mint 16 éve húzódik. „A Kassai II. Járásbíróság tárgyalta az egyik leghosszabb, 24 éve húzódó ügyet, melynek elhúzódását saját tétlenségük okozta” – közölte Ivetta Macejková, az AB elnöke. Az érintett panaszosnak 8 ezer eurós kártérítést ítéltek meg. A rekordot azonban egy 28 évig húzódó peres üggyel a Pozsonyi I. Járásbíróság tartja, az esetet még 1998-ban kezdték el tárgyalni. A Dunaszerdahelyi Járásbíróságon két bíró 20 éve tárgyal egy-egy ügyet, de a Galántai és a Nagyrőcei Járásbíróságon is van 17-16 éve húzódó ügy.

Több a lezárt ügy

Az igazságügyi minisztérium statisztikai adatai alapján tavaly a járási és a kerületi bíróságok több ügyet zártak le, mint korábban, ugyanakkor hosszabb ideig tart az ügyintézés. 2016-ban 1 121 731 pert zártak le a bíróságok, ez 47511-gyel több, mint egy évvel korábban. A lezárt ügyek száma három egymást követő évben emelkedett. Ugyanakkor tavaly kevesebb perben született döntés. A polgári és a kereskedelmi peres ügyekben a bírók visszaestek a 2007-es szintre, mely az egyik legrosszabbnak számít. Míg 2015-ben a polgári peres ügyekben átlag 14,4 hónapra, addig 2016-ban átlag 17,94 hónapra volt szükségük a bíróságoknak, hogy döntést hozzanak. Még 2007-ben is 15,1 hónap alatt hirdettek ítéletet. Nem jobb a kereskedelmi peres ügyek statisztikája sem. Tavaly 19,18 hónap, egy évvel korábban 15,8 hónap alatt, 2007-ben pedig 17 hónap alatt született döntés. A gyermekelhelyezési perek időtartama enyhén emelkedett. A leghatékonyabban a büntetőperes ügyekben járnak el a bíróságok, tavaly átlag 4,53 hónap alatt, 2007-ben viszont átlag hat hónap alatt zártak le egy-egy ügyet.

Žitňanská közbelép

Jana Bajanková, a Bírói Tanács (BT) elnöke szerint a hosszan tartó ügyintézést pusztán Lucia Žitňanská (Híd) igazságügyi miniszter reformjai nem oldják meg. Szerinte a reformok mellett megfelelő munkakörülményeket kell teremteni, és emelni kell a bírók számát. A BT tavaly újabb 100 bírói pozíció kialakítását kérelmezte, az igazságügyi tárca viszont ezt azzal utasította el, hogy átlagosan ennyi bíró hiányzik a hosszadalmas versenypályázatok miatt. Peter Bubla, az igazságügyi tárca szóvivője szerint Žitňanská eddigi konkrét intézkedései és módosításai javítanak majd a helyzeten. Az eredmények viszont csak a 2018-as statisztikában mutatkozhatnak meg először. (TASR, aktuality.sk, ie)

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?