A zöldtárca nagyarányú támogatást nyújt csatorna- és ivóvízhasználat építésére

sólymos

Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter ma bejelentette, a tárca pályázati felhívást tesz közzé a városok és falvak számára ivóvízhálózat - és csatornaépítés támogatására. A pályázat kiírása a kormány által októberben jóváhagyott, a 2000 lakos alatti települések víziközmű-fejlesztésének finanszírozására vonatkozó program részét képezi. A program célkitűzése, hogy a következő 10 évben legkevesebb fél milliárd euró jut csatorna- és vízvezeték-hálózat fejlesztésére.

Nagy adósságunk van a kis falvakkal szemben a víziközmű fejlesztésébe történő beruházások terén. Örülök, hogy ma egy olyan lépést tettünk, amely lehetővé teszi számunkra a törlesztést. Most az önkormányzatok vannak soron, hogy jól kidolgozott terveket nyújtsanak be. Bízom benne, hogy nagy visszhangja lesz a felhívásnak és a régiók elfogadják a felkínált segítséget” – mondta Sólymos László miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

Elmondása szerint Szlovákiának van mit behoznia a csatornázás terén a kisebb városokban és falvakban. Ennek oka az az uniós kötelezettség is, mely szerint a 2000 lakos feletti települések csatornázása a prioritás. Ezért például a Környezeti Minőség Operatív Programból a kis települések nem igényelhettek vissza nem térítendő támogatást. Így mára a 2262, 2000-nél kevesebb lakost számláló településből csak 615-ben megoldott a szennyvízelvezetés. Az ivóvízellátás terén jobb a helyzet, a falvak 85 százaléka rendelkezik vízvezetékkel.

Ez ez első év, feltételezzük, hogy azok az önkormányzatok kapcsolódnak be, melyeknek már kész projekt áll a rendelkezésükre, de a múltban nem jártak sikerrel“ - tette hozzá Peter Kalivoda, a Környezetvédelmi Alap igazgatója.

Önkormányzatok és településeket tömörítő érdekcsoportok tartoznak a jogosult kérvényezők közé. Egy igénylő csak egy kérvényt nyújthat be, közcsatorna vagy ivóvízhálózat építésére kérhet támogatást. A támogatás maximális összege 5 millió euró, az önrész pedig 5 százalék. A kérvényező a társfinanszírozást a Környezetvédelmi Alap által nyújtott kedvező hitellel is biztosíthatja.

Elsősorban víziközmű-rendszerek kiépítésére, azon belül szennyvízhálózat építésére, szennyvíztisztító telep felújítására vagy bővítésére, a meglévő kapacitást vagy kis hozamú vízforrásokat felhasználó vízvezetékek építésére, közműcsatlakozási pontok kialakítására lehet pályázni .

A pályázati felhívás a Környezetvédelmi Alap weboldalán érhető el: www.envirofond.sk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!