A Za ľudí leszámolna a dolgozókat sújtó rejtett adóemelésekkel

meravý
Pozsony |

Szlovákiában egyre nagyobb gondot okoz a rejtett, lopakodó adóemelés, amikor az állam közvetlenül ugyan nem emeli az adókulcsokat, a munkavállalók valós adóterhei ennek ellenére folyamatosan nőnek – figyelmeztet a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí.

„Az adóterhek rejtett növekedése különösen elfogadhatatlan egy olyan időszakban, amikor a reálbérek csökkennek” – mondta el Tomáš Meravý, a Za ľudí gazdasági szakértője, aki szerint az említett jelenségnek a személyi jövedelemadó adómentes adóalapjának az emelésével és egy automatikus mechanizmus bevezetésével szeretnének gátat vetni. A párt a legközelebbi koalíciós tanácson tervezi benyújtani azt a javaslatát, amely alapján az állam 2023. január 1-jével a létminimum 21-szereséről annak a 27-szeresére emelné az adómentes adóalapot. „Ez azt jelentené, hogy az adómentes adóalap jövőre, az eredetileg tervezett 4922 euróról 6329 euróra emelkedne” – állítja Meravý. Akik így például az országos átlagbérnek megfelelő összeget keresik, azok havonta több mint 22 eurót takaríthatnának meg az alacsonyabb jövedelemadónak köszönhetően, az éves megtakarítás pedig elérné a 267 eurót, ami Meravý szerint bőven ellensúlyozná a bruttó reálbérek várható csökkenését.

A párt ugyanakkor azt is szeretné elérni, hogy az adótörvénybe vezessenek be egy automatikus mechanizmust a rejtett adóemelések megakadályozására. Meravý szerint a rendszert úgy lehetne kialakítani, hogy két paramétert, az átlagbér növekedését és az inflációs rátát figyelnék, úgy módosítva az adómentes adóalapot, valamint az adókulcsokat, hogy azok kedvezőek legyenek az adófizetők számára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?