A Za Ľudí nem biztos benne, hogy rögtön 90 napra kell kihirdetni a veszélyhelyzetet

Miroslav Kollár

Miroslav Kollár parlamenti képviselő és a Za ľudí párt elnökségi tagja felvetette, hogy nem lenne-e értelmesebb és adekvátabb megoldás egyelőre csak rövidebb időre kihirdetni a veszélyhelyzetet, majd miután kiértékelték az aktuális járványhelyzetet, szükség esetén ismét hosszabbítani.

Az eddig bevezetett intézkedések és a járványügyi helyzet alakulása tükrében rá fogok kérdezni, vajon szükséges-e ismét kihirdetni a veszélyhelyzetet rögtön 90 napra, hogy nem lenne-e értelmesebb és adekvátabb megoldás egyelőre csak rövidebb időre bevezetni, például január 7-ig vagy 8-ig, aztán megvizsgálni, hogy szükség van-e újabb hosszabbításra. Azt megértem, hogy év végéig korlátozni kell a mobilitást, főleg a karácsonyi ünnepek alatt

– közölte a TASR hírügynökséggel Miroslav Kollár (Za Ľudí).

A politikus feltételezi, hogy a válságstáb az aktuális járványhelyzet kiértékelése után javasolta a kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elfogadott intézkedések csak akkor hatásosak, ha a lakosság együttműködő marad. A kormány pedig csak akkor élvezheti a lakosok bizalmát, ha világosan látják, hogy az óvintézkedések megtervezettek, hatékonyak, kiszámíthatóak, érthetőek és az aktuális járványügyi helyzethez igazítottak.

Az OĽANO mozgalom indokoltnak tartja és támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását Szlovákiában, és nem ellenzi azt a Sme rodina sem. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kedden ismét hangot adott azon véleményének, hogy a veszélyhelyzetre szükség van.

Az SaS párt nem ért egyet a központi válságstábbal. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ugyanakkor hajlandó kompromisszumot kötni. Felvetette, hogy 90 helyett csak 30 napos hosszabbítást fogadjon el a kabinet.

A központi válságstáb a hétfői (november 9.) ülésén azt javasolta a kormánynak, hogy hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet 90 nappal. Ha ez nem történik meg, a veszélyhelyzet, melyet október 1-jén hirdettek ki 45 napra, november 14-én véget ér.

A törvény értelmében az állam veszélyhelyzetben a szükséges ideig és a szükséges mértékben korlátozhatja az alapvető jogokat és szabadságjogokat. A kormány legfeljebb 90 napra hirdethet ilyet, ha közvetlen veszély fenyegeti az emberéleteket vagy a lakosság egészségét, a környezetet vagy a közvagyont.

A kormány másodszor hirdette ki a veszélyhelyzetet a világjárvány miatt. Először tavasszal hozott ilyen intézkedést. A március 16-tól június 14-ig tartó veszélyhelyzet csak az egészségügyet érintette. A március 12-én kihirdetett rendkívüli helyzet továbbra is érvényben van.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?