Közélet

A VÚB is megemelte a hitelkamatokat

Pozsony | Nem egész három hét telt el az idei évből, máris kezd valóra válni azon elemzők jóslata, akik 2019-re a hitelkamatok növekedésével riogattak. Az UniCredit ugyan már tavaly novemberben lépett, most azonban egy igazi nagyágyú, az Általános Hitelbank (VÚB) is az emelés mellett döntött.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. január 18. 17:30

- Kép: Marian Kunc/Plus 7 dní

Minden jel arra utal, hogy egyre kevesebb pénzintézet lesz képes hosszabb távon fenntartani a jelenlegi alacsony hitelkamatokat. Az UniCredit Bank már tavaly novemberben lépett. „Enyhén növeltük a 3, 4, 5 és 10 évre lekötött kamatokat a lakáshitelek esetében. Az emelés azonban csak 0,1 százalékpontos. A hitelkamatok továbbra is rendkívül alacsony szinten vannak, ami azonban csak a pénzintézetek közötti konkurenciaharcnak köszönhető” – nyilatkozta Zuzana Ďuďáková, az UniCredit szóvivője. Az UniCredit példáját mára azonban az Általános Hitelbank is követte, ami mérvadó lehet az elkövetkező időszakra nézve. A VÚB ugyanis, a Szlovák Takarékpénztárral együtt, azon bankok közé tartozik, amelyek a többi banknak diktálják a trendeket, vagyis az elkövetkező időszakban várhatóan több más pénzintézet is növeli majd a hitelkamatokat.

A VÚB e héttől 0,1 százalékponttal növelte az 5 és annál több évre lekötött jelzáloghitel-kamatok szintjét, ezzel párhuzamosan pedig 0,5 százalékos pótdíjat vezetett be a legnagyobb, az ingatlan árának a 90 százalékára nyújtott kölcsönök esetében.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan jelzáloghitel esetében, amely az ingatlan értékének legfeljebb a 80 százalékát fedezi, a kamatszint pedig csak három évre van lekötve, a kamat 1,29, nagyobb hitelnél pedig 1,79 százaléknál kezdődik. Ha a kamatszintet öt évre kötjük le, ugyanez 1,39 és 1,89 százalék. Minél hosszabb időre fixáljuk a kamatszintet, annál magasabb a kamat.

 

2017. január 5. 17:13

Egyre több szlovák bank növeli a hitelkamatokat

Hogy a VÚB példáját várhatóan többen is követik, az azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban a bankok drágábban jutnak hozzá azokhoz a forrásokhoz, amelyekből a jelzáloghiteleket fedezik. „A szlovákiai háztartásoknak korábban általában több pénzük volt a betéti számlákon a bankokban, mint amennyi kölcsönt vettek fel. Tavaly októbertől ez már nem igaz” – nyilatkozta Zdenko Štefanides, a VÚB vezető közgazdásza. Szerinte a pénzintézetek ráadásul már az Európai Központi Bank pénznyomdájára sem számíthatnak, így egyéb befektetőkre hagyatkoznak, akik azonban a kötvényekért már nagyobb összeget kérnek, mindez pedig a kamatokon is meglátszik majd. A hitelek nagyobb drágulására azonban Štefanides szerint idén még nem kell számítanunk, az Európai Központi Bank ugyanis 2019ben várhatóan még nem emeli meg az alapkamatot.

„Az, hogy már a második bank szánta el magát a kamatemelésre, azt jelenti, hogy elértük a mélypontot, vagyis a hitelkamatok az elkövetkező időszakban inkább már csak stagnálhatnak vagy enyhén nőhetnek. Drámai drágulásra nem kell számítanunk, akik azonban hitelt szeretnének felvenni, azoknak már megéri az 5 évnél hosszabb időre lekötött kamatszintet választaniuk” – nyilatkozta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?