A vírus áldozata lett a Dunabusz

Veronika Remišová
Pozsony |

Szlovákia 1,2 milliárd eurónyi uniós forrást csoportosít át a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére – Veronika Remišová beruházásokért felelős kormányfőhelyettes ezzel kapcsolatos javaslatára tegnap a kormány is rábólintott. Emiatt a Dunabusz projektje sem fog megvalósulni.

Szlovákiát már az Európai Bizottság is figyelmeztette, hogy az uniós támogatások merítése szempontjából katasztrofálisan teljesít, ezért felszólította a szlovák kormányt, hogy az uniós támogatásokból 2 milliárd eurót a koronavírus elleni harcra használjon fel. A kormány eleget tett a kérésnek, Veronika Remišová a tegnapi kormányülésen már be is terjesztette az ezzel kapcsolatos javaslatát. Eszerint az első fordulóban 1,252 milliárd eurónyi uniós támogatást használnak fel a járvány okozta károk enyhítésére.

„Ebből 249,2 millió euró jut az egészségügy támogatására, 506,99 millió a foglalkoztatottság fenntartására, 330,20 millió a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítésére, 51 milliót utalunk át a mentőszolgálatnak és 114,8 millió jut az egyéb olyan intézkedésekre, amelyekkel a járvány okozta károkat igyekszünk enyhíteni. A foglalkoztatás támogatására azonban az ezzel kapcsolatos operatív programból is további 100 millió eurót lehet felhasználni” – mondta el Remišová. Szerinte az Európai Bizottság már áldását adta a tervre, és szeretnék elérni, hogy a támogatásokkal kapcsolatos felhívásokat a nyár elejéig meghirdessék.

„Az érintett tárcavezetőknek a lehető legrövidebb időn belül, legkésőbb május végéig át kell csoportosítaniuk a fel nem használt uniós támogatásokat, és ki kell írniuk az ezzel kapcsolatos pályázatokat”

– tette hozzá Remišová.

Az egészségügyre fordított összeget a kórházak támogatására, gyógyszerek, koronavírustesztek és egyéb egészségügyi felszerelés vásárlására használhatnák fel. A vállalkozók a rezsiköltségeikre, a bérleti díjak fizetésére és egyéb olyan kiadásokra igényelhetnének támogatást, amelyek nélkül veszélybe kerülhet a vállalkozásuk fenntartása. A közlekedési minisztérium egyébként a Dunabusz projektjére elkülönített 80 millió eurót utalja át Remišovának a járvány elleni harcra.

„Különös tekintettel a megnyitás előtt álló R7-es gyorsforgalmi útra, nem igazán tudnám magammal is elhitetni, hogy erre a projektre most szükség lenne. Ezért nem fog érte és a pénzért se fájni a szívem a minisztériumban”

– közölte Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter.

A kormányfőhelyettes szerint a most elkülönített 1,2 milliárd euró csak az első fázisnak számít, amit újabbak követnek majd. Remišová nem tart attól, hogy nem áll majd elég pénz a rendelkezésükre, ő is elismeri ugyanis, hogy az előző kormány „katasztrofálisan” teljesített az uniós támogatások merítésében.

„A 2014 óta tartó programozási időszakra rendelkezésünkre álló uniós forrásoknak eddig nem egész a harmadát használtuk fel, és csak a 2017- es és 2018-as években 150 millió eurótól estünk el, mivel a támogatást nem használtuk fel időben” – állítja a kormányfőhelyettes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?