Közélet

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsony | A nők átlagfizetése továbbra is jóval elmarad a férfiakétól, a nők azonban takarékosabbak, így nagyobb összeget képesek félretenni. A pénz hatékony fialtatásához ezzel szemben a férfiak értenek jobban, akik nem félnek a kockázatosabb befektetésektől sem.
Molnár Iván

2021. július 24. 08:30

bankovka
A szlovákiai családok egy jelentős része a havi bevételeiből egyetlen centet sem képes megtakarítani, a pénzügyi tanácsadók ugyanakkor mindenkinek azt ajánlják, hogy – ha erre lehetősége van – akkor a bevételeinek legalább a 10 százalékát tegye rendszeresen félre. - TASR/AP-felvétel

„Szlovákiában a lakosság nagyjából 13 százaléka hátrányos anyagi körülmények között él. A legrosszabb helyzetben az idősebbek, a gyereküket egyedül nevelők és a nők vannak” – mondta el lapunknak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Míg az egyedül élő nők csaknem fele képtelen megbirkózni a váratlanul felbukkanó nagyobb kiadásokkal, a férfiaknak ez csupán a 35 százalékát érinti.

Takarékos nők

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők átlagosan nagyjából az ötödével keresnek kevesebbet a férfiaknál, a legfrissebb felmérések szerint azonban ez utóbbiakhoz képest jóval takarékosabbak. „A nők takarékszámláin átlagosan 2 ezer euró található, nagyjából 8 százalékkal több, mint a férfiakén, miközben a nők átlagosan havonta nagyjából 185 eurót képesek megtakarítani a bevételeikből” – nyilatkozta Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője. Szerinte a nők előnye azzal magyarázható, hogy jóval óvatosabban költekeznek, és a többségük igyekszik félretenni bizonyos összeget a nehezebb időkre.

Bátrabb férfiak

Az óvatosabb, konzervatívabb hozzáállás a nők számára ugyan előnyt jelent a takarékoskodásnál, a pénz hatékony fialtatása szempontjából azonban ugyanez hátránynak számít. „A férfiak hajlandók nagyobb kockázatot is vállalni a megtakarításaik befektetésénél, márpedig a nagyobb kockázat általában nagyobb hozamot is jelent. A nők ezzel szemben jóval óvatosabbak, és nem egyszer érzelmi alapon döntenek. Ez utóbbi a befektetéseknél nem a legjobb stratégia, akik így erre hajlamosak, azoknak megéri igénybe venni a pénzügyi tanácsadók szolgáltatásait” – tette hozzá Buchláková.

Pénznyelő folyószámla

A felmérés szerint a nők 60 százaléka eleve ódzkodik a befektetésektől, és a pénzét egyszerű folyószámlán tartja, ami a legrosszabb megoldás, hiszen ennek a hozama gyakorlatilag a nullával egyenlő, és – ha az inflációt is figyelembe vesszük – az így félretett pénz még veszít is az értékéből. A jegybank felmérése szerint Szlovákiában egyébként a lakossági megtakarítások 70 százalékát tartják banki folyószámlán, ami nagyjából 42 milliárd eurót jelent.

Így spórolhatunk

„Akik úgy döntenek, hogy nagyobb összeget szeretnének megtakarítani, azoknak először is ki kellene dolgozniuk egy pénzügyi tervet. Hogy ezt megtehessük, legalább két hónapig figyelnünk kellene a bevételeinket és a kiadásainkat, pontosan felmérve, hogy mire költjük a pénzünket, és min tudnánk spórolni. A lényeg, hogy már egy kisebb összeg rendszeres megtakarításával is fel tudunk készülni a nem várt kiadásokra” – mondta el Buchláková.

Példaként egy olyan háztartás említhető, amelynek a havi bevételei elérik az 1400 eurót, és amely bevételeinek a 70 százalékát a legszükségesebb kiadásokra, a rezsire, étkezésre, a gyerekek iskoláztatására és hiteltörlesztésre fordítja. „Egy ilyen háztartásnak legalább 2940 eurót kellene megspórolnia a nehezebb időkre. Ha ezt egy év alatt szeretné összekuporgatni, akkor havonta 245 eurót kellene félretennie, ami havi bevételeinek a 17,5 százaléka. Ha erre képtelenek, elég a bevételeik 10 százalékát, havi 145 eurót is félretenni, ez esetben 21 hónap alatt spórolnák össze a szükséges összeget. Egyébként, mindenkinek azt ajánljuk, hogy a bevételeik legalább 10 százalékát tegyék rendszeresen félre, hogy a nehezebb időkre legalább hat hónapra elegendő tartalékot halmozzanak fel” – tanácsolja Buchláková.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vasárnap 74 teszt volt pozitív a járásban

VIDEÓ: Ha nem fognak össze az oltás mellett, katasztrófa jöhet

Forró: A lockdown kivérezteti a szolgáltatóipart, a kormány ismét elkésett a járványkezeléssel

Forró: A lockdown kivérezteti a szolgáltatóipart, a kormány ismét elkésett a járványkezeléssel

koronavírus utazás

Oltott vagy oltatlan, nem számít – szerdától kötelező karantén vár azokra, akik...

lidl

Fotók: Megrohamozták a vásárlók az ismert áruházat, mivel akciós volt a…

új híd

Öreg-Duna új híddal: hajót nem látnak a biciklisek

Zuzana Čaputová V4

Čaputová: A V4-eknek össze kell fogniuk, számos válsággal nézünk szembe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.