A szlovákiai háztartások 27 százaléka csak a legolcsóbb élelmiszert képes megfizetni

élelmiszer k

22 százalékról 27-re nőtt azon szlovákiai háztartások száma, amelyeknek a havi költségvetése csak a legolcsóbb élelmiszerre és ruházatra elegendő – mutat rá a KRUK pénzügyi tanácsadó cég felmérése.

A felmérés szerint a szlovákiai háztartások 51 százaléka rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel az alapvető szükségletek és a komolyabb kiadások fedezésére is. Egy évvel ezelőtt viszont ez az arány még 66 százalékos volt.

Kiderült, hogy a magas inflációval és az energiaárak jelentős emelkedésével járó kedvezőtlen gazdasági helyzet nemcsak a legszegényebb szlovákiai családokat viseli meg, hanem azokat is, amelyek anyagi helyzetüket jónak, sőt nagyon jónak értékelik” – mutat rá Jaroslava Palendalová, a cég vezérigazgatója.

8-ról 13 százalékra nőtt azon megkérdezettek aránya is, akik csak a legolcsóbb élelmiszert engedhetik meg maguknak, és a legolcsóbb ruhákat sem tudják megvásárolni.

A munkanélküliek mellett a nyugdíjasok és a szülői szabadságon lévők (a válaszadók 59,56 százaléka) is anyagi gondokkal küzdenek. A legmegfelelőbbnek az informatikai és távközlési szektor alkalmazottai, valamint az oktatásban, a tudományban és a kutatásban dolgozók anyagi helyzetét tartják.

Különösen az egyetemisták és a 18-24 évesek elégedettek anyagi helyzetükkel, ellenkezőleg, az érettségivel nem rendelkező alapfokú végzettséggel rendelkezők a legkevésbé elégedettek” – teszi hozzá a cég vezérigazgatója.

(aktuality.sk, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?