A szlovákiai fiatalok pozitívan értékelik a demokráciát, de nem bíznak a politikai pártokban

fiatalok politika

A fiatalok szerint a legideálisabb politikai rendszer a demokrácia.

A Szlovák Ifjúsági Tanács reprezentatív felmérése szerint a 15 és 29 év közötti fiatalok többsége úgy gondolja, hogy a demokrácia egy ideális politikai rendszer, és pozitívan értékeli, hogy az ország az Európai Unió és a NATO tagja. A válaszadók kevesebb mint egynegyede gondolja úgy, hogy befolyásolja az országban meghozott politikai döntéseket. A politikai pártokban csak minden ötödik fiatal bízik.

A felmérést a Focus ügynökség végezte áprilisban, melyhez 1055 kitöltött kérdőívet értékeltek ki. A válaszadók 83 százaléka a demokráciát jelölte meg a legideálisabb politikai rendszernek. A válaszadók 84 százaléka pozitívan értékelte, hogy az ország NATO-tag, 83 százalékuk pedig az EU-s tagsághoz is pozitívan viszonyul.

2020 óta jelentősen (39 százalékról 51 százalékra) nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik úgy gondolják, hogy meghallgatásra érdemes véleményük van, és 61 százalékuk szerint értik a társadalom és a politika működését.

A megkérdezettek 70 százaléka pozitívan értékelné, ha a döntéshozó testületekben kvótákat állapítanának meg a fiatalok számára, és a politikában megerősítenék az ifjúsági szervezetek jelenletétét.

A felmérésben a fiatalokat a különböző intézményekbe, szervezetekbe vagy személyekbe vetett bizalomról is kérdezték. Válaszaik a következők voltak:

- 71 százalékuk bízik az ifjúsági kezdeményezésekben,

- 69 százalékuk a helyi önkormányzatokban,

- 68 százalékuk az Európai Unióban,

- 63 százalékuk a hadseregben,

- 61 százalékuk a NATO- ban,

- 55 százalékuk a rendőrségben,

- 54 százalékuk az elnökben,

- 53 százalékuk a civil szervezetekben,

- 38 százalékuk a bíróságokban,

- 30 százalékuk a kormányban,

- és csupán 21 százalékuk bízik a politikai pártokban.

(refresher.sk, cszs)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!