Közélet

A Szlovák Földalap a válság idején sem kíméli a gazdákat

Pozsony | Alaposan meglepte a gazdákat a Szlovák Földalap: annak a nagyjából kétezer mezőgazdasági vállalkozásnak, amelyek bérbe vették az alap tulajdonában levő földeket, a napokban alá kellett írniuk a bérleti díjak növeléséről szóló szerződést.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. július 20. 07:30

aratás k
- TASR/AP-felvétel

A koronavírus-járvány miatt a szlovákiai gazdák is rengeteg problémával szembesültek az elmúlt időszakban, ráadásul az állam, ahelyett, hogy segítene rajtuk, még több pénzt próbál meg belőlük kicsikarni. Az agrárönkormányzatok szerint a Szlovák Földalap a korábbiakhoz képest a bérleti díj mostani növelésével mintegy 7–10 millió eurónyi pluszpénzhez jut. Abban az esetben, ha az agrárvállalatok nem egyeznek bele a bérleti díj emelésébe, elveszíthetik azon földterületeket, amelyeken jelenleg gazdálkodnak. Összességében több mint 400 ezer hektárnyi mezőgazdasági földterületről van szó. A földalap tulajdonában a szlovákiai mezőgazdasági földterületek mintegy 23 százaléka van. Azok az agrárvállalatok, amelyek többek között a földalap területeit is bérlik, az ország mezőgazdasági össztermelésének csaknem a 80 százalékát biztosítják.

Nagy a felháborodás

Az amúgy is nehéz gazdasági évben, amikor a koronavírus-járvány miatt is igényesebb a termelés, a Szlovák Földalap döntése nem kis felháborodást váltott ki a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) tagjainak a körében. Emil Macho, az SPPK elnöke becstelennek és etikátlannak nevezte a földalap döntését. Hozzáfűzte, hogy az aktuális társadalmi és gazdasági helyzetben katasztrofálisnak tartja a bérleti díj növelését. Macho nem tartja kizártnak, hogy az aratást követően a gazdák nyilvános tüntetéseket szerveznek.

„Ahelyett, hogy a mezőgazdaságot észszerű eszközökkel erősítenék, a földalap olyan lépéshez folyamodott, amellyel ellehetetlenítik a gazdák tevékenységét. Ez a mostani növelés súlyos veszteségeket okozhat a termelőknek”

– állítja Macho. Az SPPK elnöke elmondta, hogy egy hónapon át tartott a felvetett kérdéssel kapcsolatban az egyeztetés az agrártárca és az agrárönkormányzatok között, de a megbeszélések nem vezettek eredményre. Végül is hatalmi döntés született: a bérleti díjakat megemelik.

Látványos drágulás

Miroslav Štefček, az SPPK alelnöke egy liptói példával illusztrálta a bérleti díj növelésével kapcsolatos kérdést. Az említett régió egyik mezőgazdasági üzeme 900 hektárnyi területet bérel a Szlovák Földalaptól, viszont ebből mindössze 400 hektár az igazolt, felülvizsgált terület. A jelzett agrárvállalat a bérleti díj növelésének módosításával az eddigi 7500 euró helyett 35 ezer eurós díjat fog fizetni. „Ez a köszönet a mezőgazdasági termelőknek azért, hogy megbirkóztak a koronavírus-válsággal” – jegyezte meg felháborodva Štefček. Az agrártermelők szerint nem jutott támogatás számukra a járvány idején, viszont az önkormányzatok rugalmasan, gyors ütemben emelték a földadót. „Így néz ki az állam és az új kormány támogatása a mezőgazdasági termeléssel összefüggésben, miközben a politikusok nem győzik hangoztatni, hogy mennyire fontos az ország agrártermelésének a fellendítése, az önellátottság biztosítása” – hangzott el a gazdák minapi pozsonyi tiltakozó akcióján.

Szlovák Földalap

  • A szlovákiai mezőgazdasági földterületek mintegy 23%-a van a Szlovák Földalap tulajdonában.
  • Azok az agrárvállalatok, amelyek a földalap területeit is bérlik, az ország mezőgazdasági össztermelésének csaknem a 80%-át biztosítják.
  • A földalap a bérleti díj növelésével 7–10 millió eurónyi pluszpénzhez jut.

Jogos az emelés?

„Hogy a termelők a szokványos bérleti díjat fizessék a bérelt földterületekért – legyen szó a Szlovák Földalap, a természetes személyek, az egyház vagy egyéb tulajdonosok földjeiről –, azt az Európai Unió követelte a szlovák kormánytól” – állítja Ján Mičovský földművelésügyi miniszter. Az agrártárca vezetője szerint a Szlovák Földalaptól bérelt földek bérleti díjai alulértékeltek voltak, ami igazságtalan volt.

„A gazdák alacsony áron jutottak hozzá a földterületekhez, sok esetben nem folytattak azokon hatékony termelést, miközben előnyösen uniós támogatásokhoz jutottak. Szlovákia emiatt rengeteg pénztől esett el, amit hatékonyabban is fel lehetett volna használni”

– állítja Mičovský. A tárcavezető állítása szerint a bérleti díj emelése a gazdáknak mindössze néhány milliós pluszkiadást jelent, ezzel szemben viszont 110 millió euró állami támogatáshoz jutnak. „Éppen ezért nem tartok attól, hogy a mezőgazdasági termelők tömegesen jutnának csődbe emiatt” – mondta Mičovský.

Deformált piac

A Szlovák Földalap jelenlegi vezetése szerint a bérleti díjakkal erősen deformálódott a piac, és előnyben részesítette a bérlőket a többi mezőgazdasági vállalkozással szemben. „A Szlovák Földalap érdeke, hogy az új bérleti díjakkal megszüntesse a diszkriminációt” – jegyezte meg Gabriela Bartošová, a földalap nemrég kinevezett új vezérigazgatója. A szakmai vitát a gazdák képviselői sem utasítják vissza. „Nem zárkózunk el a bérleti díjak növeléséről szóló tárgyalásoktól. A gyakorlatban valóban előfordul, hogy a földalapnak és az egyéb tulajdonosoknak fizetett bérleti díj között hektáronként akár 100 eurós az eltérés, holott szomszédos kataszterekről van szó, és az egymás mellett levő földek ugyanabba a minősítésbe nyertek besorolást” – tette hozzá Emil Macho.

(sb)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
csaladsegitocsomag

Győztek a családok, vesztettek az önkormányzatok?

Világi

A Slovnaftnak is gondot okozna az új különadó

Igor Matovič

Matovič: Lesz vita az alkotmánymódosításról, a vétó a szavazásra vonatkozik

d

Nem fizette ki a biztosító egy férfi fogkezelését, mert nem volt urológusnál

Vladimír Lengvarský

Senki sem jelentkezett a lekéri fogvatartási intézet vezetői posztjára

s

Magas fizetéseket kínál a Szlovákiába készülő ruhaüzlet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.