Közélet

A szerződés él, Ipoly-hidak nem lesznek

Lajos P. János

2014. augusztus 27. 13:53

Pozsony | A szlovák kormányfő nem tud arról, hogy Magyarország – egyelőre legalábbis – nem kívánja felépíteni a Vámosmikola–Ipolypásztó és a Ipolydamásd–Helemba közti hidakat, pedig ezeknek az Ipoly-hidaknak a felépítését szlovák–magyar államközi szerződés is kimondja.

Robert Fico Érsek Árpád (Híd) parlamenti képviselő interpellációjára adott válaszában ír erről. „A mai napig nem kaptunk olyan levelet, amelyben a magyar fél a kormányközi egyezség felbontásának szándékáról tájékoztatott volna” – írta a kormányfő Érseknek. Fico szerint egyébként a kormányközi szerződés határozatlan időre szól, és nem tartalmazza a hídépítés megkezdésének határidejét.

A két, korábban uniós forrásból tervezett Ipoly-híd felépítéséről Magyar Levente, a magyar Miniszterelnökség helyettes államtitkára tájékoztatta tavasszal Nyitra megye önkormányzatát. „Az uniós támogatás az elsőbbséget élvező 21 másik projekt költségeit sem fedezi, tehát ezekhez is pluszforrásra lesz szükség” – mondta tavasszal lapunknak Magyar, aki azóta már a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Érsek Árpád szerint teljes a káosz az Ipoly-hidak ügyében. „Magyarország nem akarja felépíteni, a szlovák kormány nem tud semmit, a nagy barátságnak ez a vége – kommentálta Fico válaszát Érsek. – Ezt a két hidat belátható időn belül nem fogják felépíteni.”

Önnek ajánljuk