Közélet

A speciális ügyész távozását kérik

Pozsony | A Denník N portál információi szerint Dušan Kováčik speciális ügyész lehetett Norbert Bödör vállalkozón keresztül Marián Kočner egyik informátora. Bödör és Kočner pedig mindent megtett, hogy helyzetbe hozza Monika Jankovská korábbi smeres államtitkárt. A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom az ügyész távozását követeli.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 18. 10:00

Dušan Kováčik
Képarchívum - TASR-felvétel

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított Kočner és nyitrai Bödör tegnap nyilvánosságra hozott üzenetváltásából kiderül, a nagyvállalkozó azt szerette volna, ha Jankovská igazságügyi miniszter lesz. A két férfi arról is kommunikált, hogy az államtitkár segítségével szeretnék félreállítani Daniel Lipšicet és Boris Kollárt. Kočner arra is megkérte nyitrai barátját, hogy a Híd elnökénél, Bugár Bélánál járjon közben azért, hogy a hatóságok vádat emeljenek egyes lapkiadók és személyek ellen. Cserébe szívességeket akart ajánlani Bugárnak. A Híd elnöke azonban tagadja, hogy ezzel kereste volna őt Bödör. Bugár hozzátette, a nyitrai vállalkozóval társasági eseményeken többször találkozott. A Denník N azt írja, a rendőrség szerint Jankovská és Kočner közvetlenül is kommunikált.

Kováčik is sáros lehet

A Tisztességes Szlovákia mozgalom Dušan Kováčik speciális ügyész távozását kéri. „Ha a nyilvánosságra került információk igazak, akkor Kováčik hazudott, amikor azt állította, hogy az elmúlt években nem találkozott Bödörrel” – áll a mozgalom állásfoglalásában, akik péntekre ismét országszerte tüntetéseket szerveznek.

Bödör az összekötő

A Denník N birtokában lévő kommunikáció szerint, amelyhez Kočner telefonjából jutottak hozzá, kiderül, hogy Kočner Bödör segítségével akart ügyészségi információkhoz jutni, vagy épp befolyással lenni az ott folyó munkára. Például megkérte Bödört, hogy érdeklődjön a kommunikációban csak Dušanként emlegetett ügyésznél Kočner hotelügyleteivel kapcsolatban. „Ok. Jövő héten találkozom vele” – válaszolt Bödör.

Harabint elnöknek

A kommunikációba 2017 őszétől 2018 májusáig tekinthetünk be, éppen azokban az időkben, amikor a sajtó által a rendőrségre egyre nagyobb nyomás nehezedett Kočner miatt. Hiszen több bizonyíték szólt a nagyvállalkozó ellen. „Nagyon rossz év” – értékelte Bödör ezt az időszakot. Ekkor már Kováčik belengette, hogy visszalép tisztségéből.

Jaromír Čižnár főügyész szintén kellemetlen volt Kočner számára. Ő volt az, aki arra utasította Kováčikot, hogy újra vegye elő Ladislav Bašternák ügyét. Akkor a Denník N és a Trend magazin tájékoztatott arról, hogy az esetet Kováčik nem vizsgálta ki megfelelően. „Az egyetlen lehetőség, hogy Harabin elnök lesz, én és Glváč tanúsítjuk, hogy Jaro kenőpénzt fogadott el tőlünk, és Harabin visszahívja. Jaro mindenkinek meg akarja mutatni, hogy nem velünk van” – vizionalizálta Kočner Bödörnek.

Bejelentett házkutatás

A speciális ügyész és Bödör közötti kapcsolatnak a bizonyítéka lehet az is, hogy a Ján Kuciak meggyilkolásának esetében elárulta Bödörnek, a rendőrség fel akarja keresni. A vállalkozó ezután önként jelentkezett a rendőrségen egy teljesen új mobillal. Mindezt azért, hogy ne lehessen bebizonyítani, Kočner valóban vele kommunikált. „Ismerem Dušan Kováčik speciális ügyészt, viszont semmilyen kapcsolatban nem vagyunk és sosem beszéltem vele a munkájával összefüggő témákról” – nyilatkozta akkor Bödör.

Nem ismeri a törvényt

A portál már korábban tájékoztatott, hogy a speciális ügyész által vizsgált 61 esetből egyben sem indított eljárást, pedig a Gorilla-ügy kivizsgálásával megbízott Marek Gajdoš is figyelmeztetett, hogy fékezi a nyomozást.

Szintén a Denník N számolt be arról, hogy Kováčik több mint 200 ezer eurót rakott bankszámlájára, és miután a bank jelentette a gyanús ügyletet a Tibor Gašpar vezette rendőrségen, az nem foglalkozott az esettel. Nem sokkal később a történtek miatt Kováčiknak büntetést kellett fizetnie. A speciális ügyész azzal védekezett, hogy nem ismerte a törvényt, amely tiltja az ekkora értékű készpénzes tranzakciót.

Az ügyész tagad

Kováčik szerint a portál hazudik, és nem megerősített értesülések alapján hamis állításokat közöl. Mint mondja, nem tehet arról, hogyan írnak róla mások egy titkosított kommunikációban. A speciális ügyész a múlt héten élesen kritizálta a médiát, amiért az információkat közöl a gyilkosság vizsgálatával kapcsolatban. A főügyészség mindeközben továbbította a rendőrségnek az új információkat a kapcsolatról Kočner és néhány ügyész között. Amennyiben a vizsgálat bebizonyítja a kommunikáció hitelességét, megkezdődhet a bűnvádi eljárás.

(Denník N, szh, czg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék szerzett több polgármesteri posztot

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere

Borkai Zsolt marad Győr polgármestere

Aki 45 évesen gyorsabban gyalogol, annak fiatalabb a szervezete és az agya

Amerigo Tot: A szobrász, aki élni is tudott

Bénes gólpasszt adott Paraguay ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!