Közélet

A Smer miatt csúszhat a kórházreform

Pozsony | Egyre több a kérdőjel az egészségügyi minisztérium nagyszabású kórházreformjával kapcsolatban. A tervezetről múlt héten kellett volna döntenie a kormánynak, de végül lekerült a napirendről. Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszter szerint a tervezet kész, azonban politikai támogatás nélkül a tárca tehetetlen.
Nagy Roland

2019. július 9. 07:00

Az egészségügyi minisztérium tavaly mutatta be a kórházreform első részleteit, melynek köszönhetően 2030-ra hatalmas változásokon esne át a szlovák egészségügy. A kórházakat a beavatkozások összetettsége alapján három kategóriába sorolnák: lokális, regionális és nemzeti kórházak. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektetnének a kórházi ágyak megfelelő kihasználtságára, valamint a hosszú távú betegellátásra is. A szakértők akkor viszonylag pozitívan vélekedtek a tervezetről, egyetlen gyenge pontként a reform 12 éves lefolyási idejét emelték ki. 
Dušan Zachar, az INEKO gazdaságkutató intézet vezetője elmondta: a reform egyik legfontosabb követelménye, hogy a változások lépésről lépésre, rendszerezve és irányított módon menjenek végbe. Ha a reform mégsem így zajlik, akkor elképzelhető, hogy a tervezett intézkedések inkább csak ártanak az egészségügynek.

Őszig nincs tárgyalás

Andrea Kalavská nemrég kijelentette, hogy a reform első lépései már 2020-ban elkezdődhetnek. Többek között kidolgoznának egy kritériumrendszert, mely meghatározná a kórházak számára, hogy az egyes osztályokon évente hány beavatkozást kell elvégezni. A minisztérium szerint erre azért van szükség, hogy a pácienseket valóban kellő tapasztalattal rendelkező orvosok műtsék.
A kormánynak múlt héten kellett volna döntetnie a reformról, azonban végül mégis lekerült a napirendről. A következő kormányülés szeptemberben lesz, vagyis őszig biztosan nem születik döntés az egészségügyi tárca tervezetéről.
Kalavská a kormányülés után közölte, a minisztérium részéről a tervezetet befejezettnek tekinti, így most már a koalíción múlik, hogy a reform zöld utat kapjon. Szerint a koalíciós partnerek között egyelőre nem szültetett egyezség. azt azonban nem árulta el, hogy melyik párt ellenzi a változtatásokat.

A Smer lehet a ludas

A koalíciós pártok közül az SNS és a Híd képviselői támogatják a javaslatot. Bastrnák Tibor (Híd), a parlament egészségügyi bizottságának alelnöke lapunknak elmondta, hogy a Híd biztosan támogatni fogja a reformot, hiszen a szlovák egészségügynek mindenképpen szüksége van rendszerszintű változásokra. Hasonlóan fogalmazott Štefan Zelník (SNS), az egészségügyi bizottság elnöke is.

„Én személyesen támogattam a javaslatot, ahogy az egészségügyi bizottság többsége is. A reform fontos, és mindenképpen végre kell hajtani”

– jelentette ki az SNS képviselője.

A reform támogatásával kapcsolatban a Smert is megkerestük, ám lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Üres ígérgetés?

Az ellenzéki parlamenti képviselők arra figyelmeztetnek, hogy a reform a kormány késlekedése miatt máris csúszhat. Marek Krajčí (OĽaNO), a parlament egészségügyi bizottságának tagja csalódottságát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban. „A reformterveket az egészségügyi szakértők is támogatták, és az ellenzék sem utasította el. Néhány apró változás után akár zöld utat is kaphatott volna a parlamentben. Ősszel azonban jön a következő választási időszak, és az egészségügy rendszerszerű változtatásaiból ismét nem lesz semmi. A kormány ezzel ismét megmutatta, hogy a betegekkel nem foglalkoznak” – mondta az OĽaNO képviselője.
Janka Cigániková, az SaS képviselője úgy véli, hogy a kormányt jelenleg sokkal jobban érdekli a következő parlamenti választás eredménye, mint az emberek egészsége. „Minden a minisztérium tervei szerint halad. A terv ugyanis az volt, hogy hatalmas ígéreteket tegyenek, utána pedig megtalálják az okokat, hogy miért nem lehet őket megvalósítani. A kormány így azt mondhatja: mi megpróbáltuk, de sajnos nem sikerült” – mondta lapunknak a parlament egészségügyi bizottságának tagja.

A tárca tagad

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tagadta az ellenzéki pártok állításait. „Az egészségügyi miniszter és a kormány is mindent megtesz azért, hogy a szlovák egészségügy folyamatosan javuljon” – mondta a tárca szóvivője. (webnoviny)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Ismét áll a bál a koalícióban: Danko indoklás nélkül törölte Cséfalvay külföldi útját

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Peter Tóth azt állítja, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész információkkal látta el Norbert Bödör vállakozót

EP: itt is dúl a Fidesz–ellenzék háború

Legfrissebb galériák
Olvasta már?