A PS nem határolódott el a Hlastól, de feltételeket szabtak

Michal Šimečka
Pozsony |

A parlamenti választás után a Progresszív Szlovákia (PS) minden olyan demokratikus, euroatlanti irányultságú párttal tárgyalni fog a kormányalakításról, amely a jogállamiságot is tiszteletben tartja. A Smerrel és a szélsőséges pártokkal való közös kormányzást azonban világosan kizárták. A Hlastól ugyanakkor nem határolódtak el. 

Michal Šimečka, a PS elnöke a párt hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a szeptember 30-án esedékes parlamenti választás után csak olyan szereplőkkel fognak tárgyalni a kormányalakításról, amelyek, amellett, hogy demokratikus és euroatlanti irányultságúak, tiszteletben tartják a jogállamiság elveit is. „Amelyek meg akarják tartani az olyan kulcsfontosságú intézmények függetlenségét, mint a Speciális Büntetőbíróság, a Speciális Ügyészség és természetesen a rendőrség. Mindezt főleg azért, hogy vizsgálják ki a múlt elsősorban smeres botrányait” – jelentette ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy a Peter Pellegrini vezette Hlas teljesíti-e az említett feltételeket, a PS elnöke nem válaszolt egyértelműen, csak megismételte, hogy a demokratikus, euroatlanti irányultságú és a jogállamiság mellett kiálló pártokat tekintik lehetséges partnereiknek. Hozzátette, a Smerrel és a szélsőjobboldali pártokkal való együttműködést egyértelműen kizárják. Itt fontos kiemelni, hogy Pellegrini és pártja a Speciális Ügyészség átalakításának, megszüntetésének kérdésében még nem foglalt állást. Ahogy arról beszámoltunk, a legutóbbi felmérések szerint ugyan még mindig a Smer a legnépszerűbb párt (a Focus felmérése alapján 18,9 %-os a támogatottságuk), amelyet a PS követ (16,5 %) de a harmadik helyezett Hlas (14,5 %) nélkül az első kettő gyakorlatilag nem tud a parlamentben kormányzó többséget létrehozni. Az utóbbi időszak összes közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a PS támogatottsága növekszik.

Šimečka arról is beszélt, ha ők alapítanának kormánykoalíciót, akkor tartani fogják magukat az eddigi eljáráshoz, mi szerint a legerősebb kormánypárt jelöli a miniszterelnököt. De nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a kormányfői tisztséget felajánlanák-e egy PS-en kívüli személynek. „Nem osztottuk el előre a posztokat, nem beszéltünk arról, kiből mi lesz” – állítja a PS vezetője. A párt elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, azzal az üzenettel szeretnék mozgósítani a bizonytalan választókat, hogy ha nem is a PS-re szavaznak, de valamely demokratikus pártja adják le a voksukat. „Amelynek valós esélye van arra, hogy a parlamentbe jusson” – tette hozzá. Egyes felmérések szerint a választók akár 30 százaléka még nem dönthette el, kire szavaz. 

Šimečka a sajtótájékoztatón elmondta, úgy látják, a PS ellen intenzív ellenkampány zajlik, az elmúlt héten a jelöltjeikről álprofilok valótlan információkat terjesztettek a közösségi médiában. A párt listáján induló Tomáš Hellebrandtról egyenesen azt híresztelték, hogy meghalt, miközben a jelölt a mostani sajtótájékoztatón is részt vett. „Ez egy dolgot igazol: A vetélytársaink a Smerben, a Republikában és az SNS-ben valós félelmet éreznek amiatt, hogy a választást a Progresszív Szlovákia nyerheti” – mondta Šimečka azzal, ők elutasítják ezt a gyűlöletkeltést. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?