Közélet

A parlament holnap megint a himnusztörvényről szavaz 

Pozsony | A parlament médiabizottsága ma azt javasolta, hogy a törvényhozás újra szavazza meg a himnusztörvényt. Így a parlament holnap délelőtt 11 órakor minden bizonnyal megtöri az államfő vétóját. A Pellegrini szerint azonban senkit sem zavar a magyar himnusz.
Czímer Gábor

2019. május 9. 18:53

A médiabizottság újbóli elfogadásra javasolta az állami szimbólumok védelméről szóló jogszabályt, vagyis a himnusztörvényt. Ezzel az elnöki vétó megtörését javasolja, miután Andrej Kiska újratárgyalásra visszaküldte a törvényt a parlamentbe. A bizottság egyúttal megszavazta azt is, hogy a parlament gyorsított eljárásban tárgyalja a Híd törvénymódosító javaslatát, amely a más államok himnuszának lejátszására és éneklésére vonatkozó vitatott rendelkezést újból módosítja.  

„A bizottság az elnöki vétó megtörését javasolja, feltételezem, hogy a parlament meg is töri majd. Ezután gyorsított eljárásban elfogadjuk a Híd által beterjesztett módosítást” - nyilatkozta a TASR-nek Dušan Jarjabek (Smer), a médiabizottság elnöke a holnap 11 órakor esedékes parlamenti szavazásról. Jarjabek bízik benne, hogy az elnöki vétó megtörésével, valamint a Híd módosító javaslatának elfogadásával rendeződik a himnusztörvény körül kialakult a helyzet. A képviselő úgy véli, az alapprobléma már meg is oldódott Miroslav Šatan bejelentésével. A szlovák jégkorongválogatott főmenedzsere bejelentette, hogy olyan mezben fognak játszani a ma kezdődő jégkorong-világbajnokságon, amelyen a klasszikus szlovák címer látható. A törvénnyel az SNS eredetileg ezt szerette volna elérni. 

A jogszabály módosításának részleteit a mediális bizottságban Pfundtner Edit (Híd) igazságügyi államtitkár ismertette. Hangsúlyozta, a módosítás célja a szólásszabadság, mint az egyik alapjog védelme.   

Pfundtner a gyorsított eljárásba utalt módosításról elmondta: „Célunk, hogy pontosítsuk a más államok himnuszának lejátszására és éneklésére vonatkozó törvényi rendelkezést és ezzel megszüntessük a törvényértelmezési problémákat. Emellett módosul annak meghatározása is, hogy mely előírások megszegése miatt szabhat ki bírságot az illetékes járási hivatal.” A javaslatot Bastrnák Tibor, Balódi László, Jakab Elemér, Sárközy Irén és Vörös Péter hidas képviselők terjesztették elő. 

Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök a nagyszebeni EU-csúcson kijelentette, hogy nem zavar senkit a magyar himnusz. Mindezt annak ellenére mondta, hogy az ő pártja is megszavazta, bírságolni lehessen külföldi himnusz éneklését - írja az azonnali.hu.  

A Híd már korábban bejelentette, nem szavazza meg az elnöki vétó megtörését, ahogy az OĽaNO-NOVA sem, nyilatkozta lapunknak Grendel Gábor, az ellenzéki párt parlamenti képviselője. Mindezek ellenére a parlament holnap 11 órakor mégis megtörheti az vétót, hiszen korábban a kormánypárti Smer és SNS mellett az ellenzéki Sme rodina és a szélsőjobboldali ĽSNS is igennel szavazott a himnusztörvényre.  

Ha megtörik az elnöki vétót, a Híd módosító javaslatának gyorsított eljárásban való tárgyalásáról közvetlen ez után dönthetnek. Ezt a jogszabálymódosítás első olvasata követi, majd pedig a szakbizottságok foglalkoznak vele. Ez utóbbira akár már hétfőn sor kerülhet. Elvben a törvényhozás még akár aznap szavazhat a törvénymódosítás elfogadásáról. A parlament után még az államfőnek is alá kell írnia a rendelkezést, amire legfeljebb 15 napja van. A himnuszéneklést büntető változat azonban már május 15-én hatályba léphet. Bugár Béla, a Híd elnöke arra kérte Andrej Kiskát, működjön együtt annak érdekében, hogy mihamarabb rendeződjön a kérdés. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?