Közélet

A népesség öregedésének következményeire figyelmeztetik a V4 országait

A Moody's Investors Service ügynökség a népesség elöregedésének következményeire figyelmezteti a visegrádi négyek (V4) tagállamait. Ez a jelenség a következő évtizedekben jelentősen befolyásolhatja a V4 országainak minősítését.
TASR

2019. május 16. 11:30

Illusztráció - Fotó: pixabay

Bár a populáció Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban fiatalabb az európai uniós átlagnál, elöregedése gyors ütemben zajlik. A Moody's szerint ugyanakkor a V4 gazdasági növekedési potenciálja jóval meghaladja az EU átlagát.

Az elkövetkező két évtizedben minden V4 tagállamnak jelentős demográfiai változásokkal kell számolnia a népesség elöregedése és a dolgozók számának csökkenése miatt. Az ügynökség jelenleg A2-re értékeli Szlovákia megbízhatóságát a hosszú lejáratú kötelezettségek terén, ami pozitív kilátásokat jelent. Csehország minősítése A1 (stabil kilátások), Magyarországé Baa3 (stabil), Lengyelországé pedig A2 (stabil).

A Moody's becslése szerint 2040-ig a populáció a V4 országaiban mintegy 2,5 millió fővel fog csökkenni, és mintegy 61 millió főt fog kitenni. A produktív korban lévő személyek száma mintegy 5 millióval fog csökkenni. Az elöregedés következményeinek leginkább Csehország van kiszolgáltatva, amely ugyanakkor a V4 tagállamai közül a legfelkészültebb. Az ügynökség szerint Szlovákiának szintén megvan a kapacitása ahhoz, hogy megbirkózzon a demográfiai változások okozta nyomással.
 

„A V4 országaiban a populáció fiatalabb az uniós átlagnál, ugyanakkor gyorsabban öregszik, ami a következő 20 évben drámai demográfiai változásokat fog okozni a régióban” – jelentette ki Vincent Allilaire, a Moody's jelentésének egyik szerzője. „Ennek eredményeképpen még feszültebb lesz a helyzet a munkaerőpiacon, ami fékezni fogja ezeknek az országoknak a gazdasági növekedését. A várakozások szerint ugyanakkor a részvétel és a termelékenység növekedése segít majd enyhíteni ezt a negatív hatást” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Visszatért Szepsibe a holokauszttúlélő

Magyarország–Spanyolország vb-elődöntő

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?