Közélet

A NAKA élvezi a védelmi bizottság bizalmát Fico-ügyben

Pozsony | A parlament védelmi bizottságának tagjai kedden kinyilvánították, hogy a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) élvezi a bizalmukat a Smer elnöke, Robert Fico ellen indított eljárással összefüggésben. Erről Anton Hrnko (SNS), a bizottság elnöke tájékoztatott a keddi ülés után.
TASR

2019. december 10. 14:33

Anton Hrnko
Anton Hrnko - TASR-felvétel

Ľubomír Galko bizottsági tag és független képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a Smer bizottsági tagjai az illetékes ügyész karrierjével és tanulmányaival foglalkoztak, így próbálva megfélemlíteni őt.

Hrnko állítása szerint a bizottság minden tagja bizalmat szavazott az ügynökségnek és a rendőrségnek, vagyis jóváhagyták az ügyben tett lépéseiket.

„Mivel az ügyben indított eljárás még nem zárult le, nem mondok többet”

– közölte Hrnko, aki szerint Milan Lučanský rendőrfőkapitány minden eljárással kapcsolatos kérdést megválaszolt.

A bizottság ülésére meghívták a főügyészt is, aki azonban nem jelent meg. Távolmaradását azzal magyarázta, hogy helytelennek tartaná, ha egy lezáratlan ügyet kellene kommentálnia.

„Amíg én vezetem a rendőrséget, nem engedem, hogy törvénytelenül járjanak el” – hangsúlyozta Lučanský. Fico meggyanúsításának körülményeit és az ezzel kapcsolatos politikai megnyilvánulásokat nem akarta kommentálni.

Galko rámutatott, hogy a Smer képviselői határozat nélkül jöttek a bizottság ülésére.

„Nem tudták, mit akarnak, azon kívül, hogy meg akarták félemlíteni a nyomozókat és főleg az ügyészt”

– véli a független képviselő.

Állítása szerint csak azzal tudtak érvelni, hogy a rendőrségi eljárással meg kellett volna várni a választásokat, és hogy egy háromszoros miniszterelnökkel „ilyet nem lehet csinálni”.

Galko szerint Lučanský megfelelően reagált, amikor azt mondta, hogy a rendőrségnek végeznie kell a munkáját, függetlenül a választásoktól. Galko azt is helyesli, hogy az ügyész nem jött el az ülésre, mivel szerinte nem szabad politikai nyomásgyakorlásnak kitennie magát.

Jaroslav Baška (Smer) bizottsági tag megállapította: elégedettek a rendőrfőkapitány magyarázatával. Hozzátette: Lučanský biztosította őket afelől is, hogy a rendőrség minden ügyhöz egyformán áll hozzá. A rendkívüli bizottsági ülés összehívásában nem lát semmi rendkívülit, állítása szerint erre korábban is sor került, lezáratlan ügyek kapcsán is. Utalt egyben bizonyos joghézagokra is, melyek esetében pontosabb megfogalmazásra lenne szükség.

A parlament védelmi bizottságának összehívását a Smer képviselői indítványozták. Úgy vélik, a Robert Fico ellen indított büntetőeljárás a pártelnök személye és a Smer párt ellen indított, összehangolt támadás része.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, gyűlöletkeltés, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében indított eljárást a volt kormányfő ellen.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.