Közélet

A NAKA a Kuciak-gyilkosság elkövetésével gyanúsított személyeket vett őrizetbe Gútán

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség csütörtök reggel erőszakos bűncselekmény elkövetésével vádolt személyeket vett őrizetbe. A TASR információi szerint az akció összefügg Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 27. 07:07

Frissítve
gúta kuciak razzia
- TASR-felvétel

18:30

A razzia befejeződött.

18:00

Sz. Tamás gyanúsítottat elvitték Gútáról.

Bugár Béla szerint "hagyni kell a nyomozókat dolgozni, és nem szabad kételkedni a munkájukban. "

17:45

VIDEÓ: Több rendőrautó elhagyta a helyszínt.

17:30

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya cáfolta, hogy a gyanúsítottak kézre kerítéséhez a kettős gyilkossággal összefüggésben egy amerikai műhold felvételei is hozzásegíthették volna a hatóságokat. Az eredeti információt a Respekt című cseh hetilap közölte a honlapján.

A respekt.cz információi szerint a műhold véletlenül tartózkodott a gyilkosság elkövetése idején éppen a tett helyszíne felett. „A személyek és az autók mozgásának elemzése segített kézre keríteni a gyanúsítottakat” – olvasható a portálon.

16:00

Az egyik gyanúsítottat (feltételezhetően Sz. Tamást) bilincsbe verve ültették be egy fehér furgonba. A férfi fején kapucni volt.

Miroslav M., akit szintén őrizetbe vettek, az Aktuality.sk értesülései szerint korábban a fegyveres erőknél szolgált, évek óta nem dolgozik hivatásos katonaként. Ezt a védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette.

Forrás: Aktuality.sk

15:30

A gútai ház elé vontatóautó érkezett, a rendőrség bizonyítékokat (többek között egy számítógépet) foglal le.

14:45

A bíróságnak legkésőbb hétfőig kell dönteni a nyolc őrizetbe vett személy vizsgálati fogságba helyezéséről.

A rendőrségnek és a felügyelő ügyésznek 48 órája van arra, hogy indítványozza az előzetes letartóztatást. Mivel ebben az esetben szándékos, kettős emberölés különösen súlyos bűncselekményéről van szó, az indítvány benyújtásától kezdve a vizsgálóbírónak 72 órája lesz arra, hogy döntsön a gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról.

Ha a döntés ellen fellebbezni fog a felügyelő ügyész, vagy az esetleges gyanúsítottak, a Legfelsőbb Bíróság fog határozni. Ezt több igazságügyi forrás is megerősítette

A Smer felszólította az "önjelölt szakikat", hogy hagyják a rendőrséget dolgozni.

 

 

14:30

A TV JOJ információi alapján az egyik őrizetbe vett személy neve megegyezik a gútai körzeti rendőrkapitányság volt igazgatójának nevével. Hogy ugyanarról a személyről van-e szó, azt egyelőre a rendőrség nem erősítette meg.

14:11

Richard Sulík (SaS) azt nyilatkozta, hogy ők nem nyomozók és detektívek, és nem is akarnak annak tűnni. De lehetséges, hogy a Kuciak-gyilkosság nyomozásában előrelépés történt, viszont ettől még senki nem hisz a rendőségnek, mivel Robert Fico és Robert Kaliňák a saját embereiket ültették fontos pozíciókba. "A kormány még soha nem volt ennyire közel a maffiához."

Ľubomír Gaľko szerint a koalíció semmit sem tesz azért, hogy a rendőrség és a bíróságok kevésbé legyenek átpolitizáltak.

14:05

Az Aktuality.sk információi szerint a gyanúsítottak még mindig Gútán tartózkodnak, a rendőrségi szalaggal körbevett házban. A razzia helyszínén van továbbá Sz. Tamás anyja, lánytestvére és a sógora is.

13:10

Az Aktuality szerint még mindig sok rendőr tartózkodik Gútán. Az egyik átkutatott házba beengedtek egy idősebb asszonyt - feltehetően az őrizetbe vett férfi édesanyját.

12:50

Nyilatkozott az üggyel kapcsolatban Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány is, aki csak hosszas huzavona után volt hajtandó lemondani a posztjáról a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetéssorozat után.

Szerinte a mai események azt bizonyítják, hogy a nyomozás során semmit nem söpörtek a szőnyge alá, hiszen ugyanazok az emberek dolgoznak rajta, mint mikor még ő volt a rendőrség vezetője. (dennikn)

12:03

Sz. Tamás és Miroslav M.  nem az egyedüli gyanúsítottak: K. J., R. M., T. A - őket vette még őrizetbe a rendőrség az Aktuality szerint.

A nevük kezdőbetűjén kívül még semmit nem tudni róluk.

A Kuciak-gyilkosság kronológiája

2018. szeptember 27. 12:08

A Kuciak-gyilkosság kronológiája

11:57

A Denník N szerint a képen középen látható férfi az Sz. Tamás  nevű gyanúsított. A lap szerint a férfi korábban az Európai Biztonsági Akadémia kiképzésén esett át és hajókon szolgált fegyveres őrként. A kép a férfi Facebook-profijáról származik.

tomas sz

 

11.45

A Harcsa utca környékén élők közül többen elmondták, hogy az éjszaka helikopterzúgásra ébredtek. Egyikük beszámolója szerint a kommandósok egy üresen álló ház kerítésén másztak át és a kert felől közelítették meg azt a családi házat, ahol az egyik letartóztatott, Sz. T. a szüleivel él.

„Amikor kimentem az utcára, gázszagot is éreztem, az utca meg tele volt rendőrautókkal”

– mondta egy fiatal hölgy.

Értesülésünk szerint Sz. Tamás korábban rendőr volt, majd a testülettől kilépve őrző-védőként dolgozott hajókon. Jelenleg pedig egy bioboltot működtetett Gútán. A letartóztatottak között van állítólag egyik unokatestvére is. (vkm)

gúta

11:40

„A rendőrség eljárása bizonyítja, hogy Szlovákia nem működésképtelen. Hiszem, hogy az igazi elkövetőket kapták el, illetve, hogy a gyilkosság megrendelőire is fény derül.“ – jelentette ki Andrej Danko, a parlament és a koalíciós SNS párt elnöke. (TASR)

GALÉRIA: Így ütött rajta a rendőrség Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain

2018. szeptember 27. 11:17

GALÉRIA: Így ütött rajta a rendőrség Kuciak-gyilkosság gyanúsítottjain

11:10

Ugyanabban az időben, mikor a NAKA őrizetbe vette a volt komáromi nyomozót, Sz.Tamást, Gútán egy másik akció is zaljott.

A Pluska információi szerint az Erdő utcában őrizetbe vették Sz. Tamás unokatestvérét, Miroslavot is. 

10:43

A Denník N információi szerint a gyanúsítottak megtalálásában segíthattek azok a műholddal készített felvételek, melyeket az USA adott át Szlovákiának.

Ján Kuciak édesapja azt mondta az Aktuality portálnak, hogy a mai akció nem érte őket meglepetésként:

"Sejtettük, hogy valami készül. Nem tudtuk, hogy pont ma fog megtörténni. Voltak bizonyos jelek."

10:04

Helyszíni tudósítónk szerint Gútán még mindig tart a házkutatás a Harcsa-utcában. Kutyás rendőrök, kommandósok tartózkodnak a helyszínen.

Az éjjel három utcában csaptak le a rendőrök: a Harcsa utcában, Erdő utcában és a Laco Novomeský utcában. Ma délelőtt már csak a Harcsa utca egy része van lezárva.

A helyi lakosok szerint az őrizetbe vett személyek között egy korábbi rendőr is van.

 

Kuciak-gyilkosság: volt komáromi rendőr a gyanúsítottak között

2018. szeptember 27. 10:20

Kuciak-gyilkosság: volt komáromi rendőr a gyanúsítottak között

9:31

"Az elmúlt hónapok során megközelítőleg 200 tanút hallgatott ki a rendőrség, számos vizsgálatot végzett el. Az üggyel több mint 90 szakember foglalkozik. Bár konkrét információkkal nem rendelkezem, már most egyértelmű, hogy előrelépés történt az ügyben." - mondta Denisa Saková belügyminiszter. (TASR)

9: 24

Zlata Kušnírová, a meggyilkolt Martina Kušnírová édesanyja így kommentálta az eseményeket:

"Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek"

A nő elmondta, hogy nincsenek közelebbi információi az akcióról és hogy reméli, a valódi tetteseket fogták el. (aktuality)

Daniel Lipšic, a Kuciak családot képviselő ügyvéd, volt politikus szerint a nyomozók között komoly tapasztalattal rendelkező személyek vannak, és az egész munkát a Speciális Ügyészség két magasan képzett ügyésze vezeti. Lipšic úgy látja, annak ellenére, hogy a bűnüldöző szervek irányában nagyon alacsony a bizalom, bízni kell a csapatban. A közvélemény óriási nyomásának is köszönhetően ma már senki sem engedheti meg magának, hogy befolyásolja a nyomozást. 

Jelenleg a házkutatások zajlanak. A rendőrség későbbre ígért konkrét információkat.

A Dennik N információi szerint nyolc embert vettek őrizetbe. Köztük van a gyilkosság elkövetője is. A többiek a végrehajtásban segítettek.

A napilap szerint a rendőrségi akcióra Dél-Szlovákiában, Gútán került sor. Az Aktuality.sk fotokat is közölt az akcióról.

Gútán fogták el Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosait?

2018. szeptember 27. 08:47

Gútán fogták el Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosait?

Peter Pellegrini reggeli Facebook bejegyzésében szintén informált a hajnali rendőrségi razzia kapcsán. A kormányfő örömmel fogadta, hogy több személyt elfogtak, és egyben arról írt, hogy a gyilkosság kivizsgálása kormányának egyik prioritása.

Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát február 21-én gyilkolták meg Nagymácsédon.

(TASR, dennikn)

Megszólalt a Kuciak-gyilkosság kapcsán keresett férfi: nem érti, miért ő van a rendőrségi fantomképen

2018. szeptember 25. 10:05

Megszólalt a Kuciak-gyilkosság kapcsán keresett férfi: nem érti, miért ő van a rendőrségi fantomképen
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

Eduard Heger

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.