Közélet

A munkaügyi minisztérium szerint lassan felzárkóznak a leszakadó régiók

Pozsony | A munkaügyi minisztérium pozitívan tekint a Európai Bizottság legutóbbi jelentésére, melyben Szlovákia keleti és nyugati régiói közti gazdasági különbségre hívták fel a figyelmet. A tárca azzal érvelt, hogy a munkanélküliség még sosem volt olyan alacsony az országban, mint idén.
Nagy Roland

2019. március 15. 18:00

Olasz kézben levő textilgyár Borsiban (Tőketerebesi járás). A leszakadó régióknak nyújtott szűkkeblű állami támogatás mellett jól jön a külföldi tőke. - TASR-felvétel

Az Európai Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati és keleti országrészek közt óriási a gazdasági különbség. Míg Pozsony és környéke Európa legfejlettebb régiói közé tartozik, addig a keleti területeken a gazdasági problémák egyre nagyobb méreteket öltenek. Elemzők szerint hatalmas eltérések vannak az egyes gazdasági mutatók tekintetében: nyugaton – főként Pozsony megyében és környékén – jóval nagyobb a külföldi befektetések aránya, magasabbak a fizetések, alacsonyabb a munkanélküliség, és a közúthálózat is fejlettebb. A fiatal és képzett munkaerő elvándorlása a közeljövőben még inkább elmélyítheti a régiók közötti különbségeket.

A tárca bizakodó

A munkaügyi minisztérium viszont optimista. A tárca hangsúlyozta, hogy Szlovákiában rekordalacsony a munkanélküliség aránya, és ez többek között annak köszönhető, hogy sikerült teljesíteniük az Európa 2020 nevű uniós gazdasági stratégia több pontját is. „Jövő év végéig várhatóan sikerül elérnünk a 72%-os foglalkoztatottságot a 20 és 64 év közti lakosság körében, ez az uniós stratégia egyik fontos kitétele. Ez egyrészt köszönhető az ország gazdasági teljesítményének, másrészt pedig a minisztérium intézkedéseinek: új munkahelyeket létesítettünk a hátrányos helyzetű munkavállalók számára, támogattuk ezek átképzési lehetőségeit, és sikerült motiválnunk néhányukat, hogy fogadjanak el alacsonyabb fizetési ajánlatot is” – közölte Veronika Husárová, a tárca sajtóosztályának munkatársa.

66 ezer tartós állástalan

Husárová hozzátette, a tartósan munkanélküliek száma is csökken. „Az utóbbi évben 20 361-gyel csökkent a számuk, az utóbbi 4 év alatt több mint 106 ezer tartósan munkanélküli állt munkába. Ezeknek az embereknek több mint a fele már legalább 4 éve munkanélküli volt. A nyilvántartásban további 66 ezer tartósan munkanélkülit jegyzünk. Velük a munkaügyi hivatalok továbbra is próbálnak intenzíven együttmű-ködni” – mondta a tárca munkatársa.

Felzárkózó keleti régiók

A minisztérium szerint a régiók közti problémákkal is intenzíven foglalkoznak. „A problémás területeken több új munkahelyet teremtettünk. A Rimaszombati járásban az utóbbi 2 évben 8,43 százalékponttal csökkent a munkanélküliség, a Nagy-rőcei járásban 8,89 százalékponttal, a Rozsnyói járásban pedig 7,01 százalékponttal” – állítja Husárová.

A romák foglalkoztatása

A romák munkanélkülisége nagy problémát jelenti a keleti régiók számára. Az utóbbi években a romák foglalkoztatottsága átlagban 20 százalék körül mozgott. A minisztérium állítja, már több intézkedést is hoztak, melyek kifejezetten a romák munkába állítását célozzák meg. „Elindítottuk az „Út a munkapiacra” nevű programunkat, mely kifejezetten a gazdaságilag fejletlen régiók számára nyújt segítséget. A projekt főként a tartósan munkanélkülieken és az elszigetelt közösségekben élő romákon segít. A programra 100 millió eurót különített el a tárca” – tájékoztatott Husárová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?