Közélet

A maximális nyugdíjkorhatárról szóló javaslat a 2. olvasatba került

Pozsony | A parlament a második olvasatba továbbította a maximális nyugdíjkorhatárról szóló alkotmánytörvény-javaslatot. A Smer-SD indítványát a jelenlévő 145 képviselőből 93 támogatta, köztük például a Sme rodina és az ĽSNS egyes képviselői is. A javaslatot kritikusan kezelő Most-Híd párt soraiban is voltak, akik pozitívan szavaztak. A javaslatot Lucia Žitňanská nem támogatta, mások pedig tartózkodtak, mint például Bugár Béla is. Az indítvány elfogadását nem támogatta az SaS, ahogy az OĽaNO egyes képviselői sem.
TASR

2018. szeptember 19. 07:53

Illusztráció - Fotó: pixabay

A Smer-SD képviselői azt szeretnék, ha a nyugdíjba vonulás éve nem léphetné túl a 64 éves korhatárt, illetve hogy azoknak, akik gyermeket is neveltek, joguk legyen a korhatár arányos csökkentésére.

A maximális nyugdíjkorhatár bevezetése mellett egy a minimálbérrel kapcsolatos alkotmánytörvényt is bevezetnének. A képviselők alkotmánytörvénybe akarják foglalni, hogy a munkavállaló ne kaphasson a minimálbérnél kevesebb fizetést. „A biztosítás alapvető formájáról van szó, ti. hogy az alkalmazottnak garantálva legyen az a legalacsonyabb összeg, amennyit az elvégzett munkájáért kaphat, és amely méltóságteljes életszínvonalat biztosít számára” – indokolták a Smer-SD képviselői.

2018. szeptember 13. 19:40

Öt évre előre fogják nyilvánosságra hozni a nyugdíjkorhatárt

Az alkotmánytörvény-módosítás célja, hogy a változtatások ne gyengíthessék a polgárok anyagi biztonságát a nyugdíjas koruk idején, illetve az egész nyugdíjrendszer fenntarthatóságát. Ezért a képviselők azt javasolják, hogy az alkotmányba foglalják bele a nyugdíjpilléreket is. „A megfelelő anyagiak idős korban a nyugdíjrendszer és az ezzel egyidejűleg támogatott nyugdíj-megtakarítások rendszerével lennének biztosítva. Az állam támogatja az önkéntes nyugdíj-megtakarításokat” – áll az alkotmánytörvény-javaslatban. 

A javaslatról még júniusban kellett volna dönteniük a képviselőknek. A szavazást azonban szeptemberre halasztották a koalíción belüli nézetkülönbségek miatt. A Most-Híd párt az elejétől kezdve kritikusan állt hozzá a javaslathoz. A párt képviselői azonban „szabad kezet” kaptak a keddi szavazáson. Az alkotmánytörvény elfogadásához alkotmányos többségre, azaz legalább 90 szavazatra van szükség. A koalíciónak ezért az ellenzék szavazatai is kellenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rossi Gombaszögön: „Ha kijutunk az Eb-re, elkezdek magyarul tanulni!”

Meghalt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus

Keszegh: Régiónk sokadrangúként van kezelve

Több ezres leépítés a kassai U.S. Steelben

Műanyagot nyelt le a dán partoknál elpusztult viharmadarak 95 százaléka

A lakosság javaslatai alapján szervezik át a közlekedést Somorján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?