Közélet

A magyar politikai érdekképviseleteket idézték fel Somorján

Somorja | A Fórum Kisebbségkutató Intézet adott otthont A magyar politikai érdekképviselet 1989-től napjainkig című rendezvénynek csütörtökön Somorján. A bársonyos forradalom – mint cezúra – óta eltelt időszak többszempontú elemzésére vállalkoztak a kutatók.
Sánta Szilárd

2019. október 4. 17:00

fórum
- Somogyi Tibor felvétele

Simon Attila történész, a Fórum intézet igazgatója a megnyitójában úgy fogalmazott, egy értelmiségi műhely is hozzászólhat az aktuálpolitikai történésekhez, még akkor is, ha a politika és a tudomány nem egy nyelvet beszél, az előbbire a kijelentő mondat és a felszólító mód jellemző, a tudomány nyelvére pedig a kérdő mondat. Borbély Sándor kulturális antropológus az ukrán nemzetállam diszfunkcionalitásait ismertette. A magyar állam kisebbségeket támogató kultúráját és politikáját nem egy nyugati típusú demokráciába „viszi”, hanem egy évtizedek óta kialakult informális állami struktúrába. Ennek következtében a támogatási rendszer helyi szinten
további egyenlőtlenséghez vezet – érvelt Borbély. Kiss Tamás a román kisebbségpolitikai modell működését vázolta fel, a politikai alkuk és az intézetépítés keretében.

A kisebbségen belüli pozíciókat a román kisebbségpolitika és a magyar nemzetpolitika együttese határozza meg. A magyar nemzetpolitika erdélyi megjelenése kapcsán két dologra hívta fel a figyelmet az előadó, az egyik az anyagi felüllicitálás, 2014 után nagyon megnövekedett az Erdélybe érkező támogatás, a másik a lojalitás, egy új típusú káderezés kezdődött, és megnyílt a magyarországi karrier lehetősége. Vataščin Péter etnológus a vajdasági magyar politika fordulópontjain ment végig, a törésvonalakat 2011-től rajzolta meg. A Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) beágyazottságának és
monopóliumának okait és természetét mutatta be Vataščin a Fidesz, a Szerb Haladó Párt és a VMSZ perspektívájából.

Határtalanítás mint a virtuális nemzet intézményesítése című előadásában Bányai Barna és Bárdi Nándor a magyar kisebbségi közösségek politikai érdekképviseletének bizonytalanságáról szólt a transzszuverenitás és vezérdemokrácia korában. Egy friss kutatás eredményeiből tudtuk meg a határon túlra irányuló magyarországi támogatáspolitika volumenét, az arányok változását és programok sokféleségét.

Galéria
f-1
f-2
f-3
f-4
+8

A második szekció négy előadója szlovákiai magyar témákról szólt. Elsőként Öllös László politológus az 1989 után alakult szlovákiai magyar pártok – Független Magyar Kezdeményezés, Együttélés, Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom – programjait szemlézte, rámutatva azokra a gyenge pontokra, amelyek megerősítése a szlovákiai magyarok megmaradásának garanciáját nyújthatta volna. A Csemadok építéséről, szervezettségéről és finanszírozási problémáiról, valamint kapcsolatáról a politikai pártokkal, s a jelenlegi helyzetben az összefogás szükségéről a szervezet elnöke, Bárdos Gyula beszélt. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője, Tokár Géza a kisebbségi civil társadalom és politika bonyolult viszonyrendszerét taglalta. A konferencia utolsó előadója, Fiala-Butora János jogász arra a kérdésre kereste a választ, vajon sikeres, hatékony volt-e a politikai képviseletünk 2010 után. Elsősorban a Híd parlamenti szerepére fókuszált az előadó, a párt kommunikációjára is kitért. A konferencia a Kisebbségi Kulturális Alap által támogatott „100 év után – Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről“ című program keretén belül valósult meg. A szlovákiai magyar politikai érdekképviselet jövőjéről tartott délutáni politikai kerekasztal, – melynek résztvevője: Gál Zsolt (Magyar Fórum), Kárpáty Ernő (Progresszív Szlovákia), Mózes Szabolcs (Összefogás), Ravasz Ábel (Híd) és Nagy Dávid (MKP) volt – szerkesztett, rövidített változatát lapunk szombati Szalon mellékletében olvashatják.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

Matovič: A Szputnyik az SAV összes tesztjén átment, már „holnaptól” olthatnának vele

koronavírus

Hétfőtől nem lesz kötelező a szájmaszk használata kültéren, ha...

Szlovák Posta

A posta nevében csalnak ki nemegyszer pénzt és adatokat

Léva

2022-ben Léva lehet a kultúra városa

színház

Egy angyalarcú gyilkos igazsága

koronavírus

WHO: a járványhelyzet továbbra is súlyos Európában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.