A magyar kormány és Robert Fico vészesen közeledik egymáshoz

Orbán Viktor és Robert Fico már korábban is megértették egymást. A szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer Orbán Viktor rendszerét „okos autokráciának” nevezte, és szerinte a Smer elnökének is hasonló ambíciói vannak. (TASR/MTI-felvétel)
Pozsony |

Egyre jobban közeledik egymáshoz a magyar kormány és Robert Fico, az ellenzéki Smer elnöke. A szociáldemokrata politikussal most a magyar állami média készített egy beszélgetést. Eközben a nagy nyugati államok nagykövetei sorra bírálják a Smert, mivel az oroszok ukrajnai inváziójával kapcsolatban dezinformációt terjesztenek a képviselőik.

„Az 59 éves Robert Ficót mondják erős, tehetséges, nagyhatalmú, sikeres, befolyásos politikusnak” – fogalmaz a magyar állami média riportere abban a beszélgetésben, amit az M1 hírtelevízió is sugárzott. A riporter karizmatikus egyéniségnek nevezi a Smer elnökét. Fico az interjúban arról beszél, a Smer meg akarja nyerni a szeptemberi parlamenti választást és koalíciós kormányt akar alakítani. A Smer januárban, az AKO közvélemény-kutató ügynökség szerint, nagyjából 16 százalékos támogatottsággal a második legnépszerűbb párt volt, míg az első helyen a Peter Pellegrini vezette Hlas áll (17,6 %). A beszélgetésben a Smer vezetője azt is elmondja, a programjuk egyebek mellett arra épül, hogy olyan stabilitást szeretnének Szlovákiában is, mint Magyarországon. „A politikai stabilitás nagyon is a miniszterelnökhöz, Orbán Viktorhoz és az általa irányított Fideszhez kötődik” – hízelgett Fico a magyar kormányfőnek. Majd a riporter arról beszél, hogy „mondva csinált ügyeket” vehetnek elő a Smer és annak elnöke ellen, de a magyar állami média munkatársa azt is tudni véli, hogy ezekben már tisztázták Ficót. A politikust egyebek mellett bűnszervezet létrehozásával és hivatali jogkörrel való visszaéléssel gyanúsították, de a főügyész, Maroš Žilinka leállíttatta az ellene folyó eljárást, amit így a hatóságoknak újra kellett kezdenie.

Összeesküvés-elméletek

„Úgy gondolja, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Unió az amerikai érdekeket szolgálja, s nem az európaiakét?” – teszi fel a kérdést a magyar kormány propagandáját is bőségesen sugárzó állami média munkatársa Ficónak, aki erre egyszerűen igennel válaszol. De a Smer elnöke arról is beszél, szerinte az Oroszországra az ukrajnai inváziója miatt kivetett szankciók nem működnek, és ha kormányra kerül, leállítja a Kijevnek nyújtott katonai segítséget, illetve baráti viszonyt szeretne kialakítani Oroszországgal. „Akkor Ön szerint is amerikai–orosz proxyháború folyik Ukrajnában, ugye?” – kérdezi a riporter, amire Fico ismét igenlően válaszol.

Káčer kiakadt

A Smer elnökének nyilatkozatai a szlovák külügyminisztert, Rastislav Káčert sem hagyták hidegen. „Ha felidézem Robert Fico kormányának a magyar miniszterelnökkel való viszonyát Malina Hedvig ügye kapcsán, amikor a magyarokat titkosszolgálati műveletekkel vádolták (...), akkor nevetnem kell” – mondta kedden a szlovák tárcavezető a Markíza televízió politikai vitaműsorában a Nyitrán megvert diáklány ügyére utalva. A magyar állami média egyébként nem kérdezte Ficót azokról az atrocitásokról, amelyek a szlovákiai magyarokat a Smer-kormányok idején érték. Káčer Orbán Viktor rendszerét „okos autokráciának” nevezte, szerinte a Smer elnökének hasonló ambíciói vannak.

A nagykövetek

A Smer vezetői a múlt héten találkozóra hívták az uniós országok, valamint az Egyesült Államok, illetve Nagy-Britannia nagyköveteit. Az egyeztetés után Ficóék azt közölték, a diplomatákat arról tájékoztatták, hogy szerintük a jelenlegi szlovák kormány nem tartja tiszteletben a demokráciát és a jogállamiságot, illetve azzal vádolják a kabinetet, hogy börtönbe akarja zárni a politikai ellenzék képviselőit. A nagykövetek azonban egészen mást emeltek ki a találkozó tartalmából. Nigel Baker brit nagykövet rendkívül nyugtalanítónak tartja, hogy a Smer egyes képviselői ismételten dezinformációkat terjesztenek az ukrajnai háborúval, a nyugati fegyverszállítmányokkal, illetve a NATO-val kapcsolatban. Pascal de Deunff francia nagykövet pedig aggodalmainak adott hangot a Smer külpolitikai irányultságát illetően. Az USA Pozsonyba akkreditált nagykövete, Gautam Rana pedig a Denník N-nek adott interjújában arról beszélt, orosz dezinformációnak tartja azt, amit Fico korábban hangoztatott, mi szerint Washington beavatkozna a szlovákiai belpolitikába.

Szövetség–Smer–Szijjártó

Ahogy arról beszámoltunk, még tavaly december elején Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter Pozsonyban járt, és a Szövetséggel, de a Smer vezetésével is tárgyalt, ugyanakkor Forró Krisztián Szövetség-elnök helyett Ficóval tartott közös sajtótájékoztatót. Szijjártó szerint a magyar kormány a Smerrel jól megérti magát. Forró az Új Szó-stúdió legutóbbi adásában ugyanakkor arra emlékeztetett, a Szövetségnek elnökségi szintű döntése van arról, hogy a párt esetleges parlamentbe kerülése után nem lépnek koalícióra a Smerrel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?