Közélet

A lakosság szerint az utóbbi években sem csökkent a korrupció mértéke Szlovákiában

Bár a korrupcióellenes harc a jelenlegi kormány – főként az OĽaNO – egyik leggyakrabban hangoztatott témája, az emberek mégsem érzik úgy, hogy az országban jelentősen javult volna a hatalommal való visszaélés mértéke. Legalábbis erre utalnak a legújabb Eurobarometer-felmérés adatai.
author
Nagy Roland

2022. augusztus 16. 18:00

Igor Matovič és az OĽaNO 2020-as választási győzelmében nagy szerepet játszott a korrupcióellenes harc tematizálása. A legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, a lakosság nem hiszi, hogy ezen a téren a legutóbbi választás óta javult volna a helyzet.
Igor Matovič és az OĽaNO 2020-as választási győzelmében nagy szerepet játszott a korrupcióellenes harc tematizálása. A legfrissebb felmérések azonban azt mutatják, a lakosság nem hiszi, hogy ezen a téren a legutóbbi választás óta javult volna a helyzet. - TASR-felvétel

A felmérés készítői általánosságban a korrupció mértékéről kérdezték az adatközlőket, de kitértek a hazai intézményrendszer megítélésére, valamint arra is, hogy az emberek a hétköznapjaik során találkoznak-e korrupt magatartással.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákiában mennyire tartják elterjedtnek a korrupciót, a válaszadók 83 százaléka azt felelte, hogy nagyon is gyakori problémának számít. Ezzel szemben csak a megkérdezettek 14 százaléka gondolja úgy, hogy a hatalommal való visszaélés kevésbé jellemző az országra (a fennmaradó 3 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre).

Szlovákia lakossága jóval korruptabbnak látja a saját országát, mint egy átlagos uniós állampolgár, hiszen a felmérés alapján az EU-ban átlagban 68 százalék gondolja elterjedtnek a hatalommal való visszaélést. Görögországban a legrosszabb a helyzet, ott ez az arány 98 százalék, vagyis szinte minden ott élő ember úgy véli, hogy a görög állam velejéig korrupt. A V4-es országok közül Magyarország áll a legrosszabbul, a megkérdezettek 91 százaléka tartja elterjedtnek a korrupciót. Csehország és Lengyelország viszont jobban áll Szlovákiánál, előbbinél 78, utóbbinál pedig 55 százalékot mértek. Nem meglepő módon a lista végében a skandináv országok foglalnak helyet. Az utolsó helyen Dánia áll, az ott élők mindössze 16 százaléka gondolja elterjedt problémának a korrupciót.

A korrupció ellen

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy a mennyire változott a korrupció mértéke az előző három évben. Az elemzők azért választották ezt az időtartamot, mert a legutóbbi, korrupcióval kapcsolatos Eurobarometer-felmérés adatgyűjtése még 2019 telén zajlott. Szlovákia szempontjából ez azért is érdekes, mert pár hónappal később tartották a parlamenti választást, amelyet az OĽaNO javarészt a korrupcióellenes harcra alapozva tudott nagy fölénnyel megnyerni, sőt, Igor Matovič pártelnök még mindig ezt tartja az egyik legfontosabb kampányeszközének. Ez abból is látszik, hogy a jelenlegi kormányválságot is erre a témára szeretné kifuttatni, legutóbbi Facebook-bejegyzésében például azzal vádolta az SaS-t, hogy minden egyes korrupcióellenes kormányt meg akarnak buktatni.

 

Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az utóbbi három évben jelentős számú korrupciós botrányt derített fel a rendőrség. Hamran István országos rendőrfőkapitány az előző héten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, amióta átvette a testület vezetését, 17 magas beosztású hivatalnokot és vállalkozót ítélt el jogerősen a bíróság, és a legtöbbjüket még az előző kormányok idején nevezték ki. Az elítélt köztisztviselők szinte kivétel nélkül valamilyen korrupciós ügy miatt kerültek bíróság elé.

Hamran

2022. augusztus 11. 16:17

Hamran: Fico szégyellje magát

Pesszimizmus

Azonban hiába az OĽaNO elnökének és a rendőrfőkapitánynak az igyekezete, Szlovákia lakossága továbbra sem hiszi el, hogy az utóbbi három évben jelentősen javult volna a helyzet. A friss felmérésben a megkérdezettek 45 százaléka válaszolta azt, hogy a korrupció mértéke most is ugyanakkora, mint három évvel ezelőtt. További 41 százalék viszont azt mondta, hogy a helyzet csak romlott, és mindössze a válaszadók 10 százaléka gondolta úgy, hogy jobban áll az ország, mint három évvel ezelőtt (a fennmaradó 4 százalék nem tudta megítélni a helyzetet).

Az időzítéssel kapcsolatban még fontos megjegyezni, hogy az új felmérés adatgyűjtése 2022 márciusa és áprilisa között zajlott, de a folyamat még azelőtt lezárult, hogy az utóbbi hónapok egyik legnagyobb korrupciós botránya kirobbant volna. Ez volt az úgynevezett Alkony-botrány (Súmrak), amely során Robert Fico egykori miniszterelnököt és Robert Kaliňák volt belügyminisztert (mindketten Smer) is megvádolták.

Robert Kaliňák

2022. április 20. 10:23

A NAKA őrizetbe vette Robert Kaliňákot, Ficóval együtt bűnszervezet alapításával gyanúsítják

Kérdés, hogy ennek az ügynek a megítélése mennyire befolyásolta volna a korrupcióval kapcsolatos vélekedést, annyi viszont biztos, hogy a hazai felmérésekben a Smer támogatottságát különösebben nem tépázta meg a párt két legfontosabb alakjának meggyanúsítása.

Az intézményrendszer

Ami az egyes intézményrendszerek megítélését illeti, érdekes eltérések figyelhetők meg az EU-ban és a Szlovákiában mért adatok között. Az talán kevésbé meglepő, hogy az emberek az állami, a regionális és a helyi szinten tevékenykedő politikusokat tartják a legkorruptabbnak, a válaszadók 59 százaléka választotta ezt a lehetőséget a felsoroltak listájáról. Az viszont már meglepőbb eredmény, hogy az egészségügyet általánosságban korruptabbnak tartják, mint például a politikai pártokat, a bíróságokat, vagy a magáncégeket. A megkérdezettek 58 százaléka szerint ebben az ágazatban is gyakori a hatalommal való visszaélés, ezzel szemben az uniós átlag csak 29 százalék.

korrupció

2020. július 6. 17:52

A lakosság nagy része az egészségügyet tartja a legkorruptabb ágazatnak

Bár a szlovák egészségügyben is előfordulnak korrupciós ügyek, ezek nem kapnak különösen nagy médiafigyelmet. Ha figyelembe vesszük az előző évek legnagyobb botrányait, legyen szó akár a Kuciak-gyilkosságról, akár a Marhapásztor-, a Júdás-, a Tisztítótűz- vagy az Alkony-ügyről, egyik sem kötődik az egészségügyi intézményekhez, sokkal inkább politikusokhoz és vállalkozókhoz. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberek inkább a saját bőrükön, a hétköznapi helyzetekben tapasztalhatják meg a hatalommal való visszaélést az egészségügyben. Ezzel a felmérés készítői is tisztában voltak, így külön rá is kérdeztek, hogy kellett-e valamilyen extra juttatást fizetni az orvosoknak vagy a nővéreknek az egészségügyi ellátásért. Erre azonban már csak a válaszadók 9 százaléka válaszolt igennel.

Közömbösség

Szlovákia lakosságára egyébként is jellemző, hogy nem szívesen beszél a korrupcióról, sőt, gyakran közömbösen viszonyul hozzá. Arra a kérdésre, hogy a hatalommal való visszaélés mennyire jelen van-e a hétköznapi életükben, az emberek 36 százaléka válaszolt igennel, viszont csak 7 százalék mondta azt, hogy az előző egy évben tanúja is volt a korrupció valamely formájának. Az sem ritka, hogy a korrupciót gyakran csak a magas politikai körökkel azonosítják, és az apróbb formáját teljesen elfogadhatónak tekintik. Erre jó példa, hogy a szlovákiai válaszadók 49 százaléka nem lát problémát abban, hogy valamilyen szívességet kell tenni egy közintézményben az ügyintézésért cserébe.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Dušan Dědeček akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphat, amiért részegen autójával öt embert halálra gázolt (TASR-felvétel)

Életfogytiglant is kaphat a pozsonyi gázoló

boris kollár k

Kollár: Leghamarabb fél év múlva tarthatunk előrehozott választást

d

Pozsonyi gázolás – További áldozatok kiléte került nyilvánosságra

Azonnali segítséget kért egy ukrán katonatiszt Debalcevéből

Legyőzték az orosz elit csapatokat, folytatják előretörésüket az ukrán katonák

oz elutes

Elfelejtette, hogy berúgott, elütött egy őzet, majd magára hívta a rendőrséget

buncselek k

ELKÉPESZTŐ: Szexet szervezett 10 éves fia szülinapjára egy anya, rokonaik videóra vették

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.