A lakosság kevesebb mint fele értékeli pozitívan a bársonyos forradalmat

bársonyos forradalom

A szlovákiai lakosság 48 százaléka viszonyul pozitívan a bársonyos forradalomhoz – derül ki a Focus Közéleti Kérdések Intézete (IVO) megbízásából készített augusztusi felméréséből. A megkérdezettek 29 százaléka vegyesen, 15 százalék pedig negatívan értékeli az 1989-es, a kommunizmus bukásához vezető ún. bársonyos forradalmat.

„2014 óta most először csökkent ötven százalék alá a bársonyos forradalmat pozitívan értékelők aránya. Ez a rendkívül kedvezőtlen társadalmi-politikai légkört tükrözi, melyre számos negatív tendencia és esemény halmozódása van hatással” – jelentette ki Zora Bútorová, az IVO munkatársa. Példaként a lakosság romló szociális helyzetét, a politikai válságot, valamint a bel- és külföldi forrásokból származó összeesküvés-elméleteket említette.

Az 1989 novemberében történt eseményhez kedvezőbben viszonyulnak a felsőoktatási végzettséggel rendelkező, valamint a szellemi szakmunkát végző munkások. Ezzel ellentétes álláspontot képviselnek az érettségivel nem rendelkező, alapfokú és szakmunkás végzettségűek, valamint a szakképzetlen fizikai munkások, a munkanélküliek és a nyugdíjasok.

A bársonyos forradalomhoz legnagyobb arányban a már a rendszerváltás után felnövekvő 18 és 24, valamint a 25 és 34 év közöttiek állnak pozitívan. Az 1989-es eseményeket leginkább elítélők az előző rendszerben három évtizedet leélő, 65 és 74, valamint a 75 év felettiek közül kerültek ki.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!