A lakosság 17 százalékának romlott az anyagi helyzete az elmúlt négy évben

szegenyseg k

A lakosság többségének anyagi helyzete nem sokat változott 2020 és 2024 között. Az ország lakosainak 44 százaléka elégedetlen általános anyagi helyzetével, 27%-uk hosszú ideje rossznak érzi a helyzetet, további 17%-uk pedig úgy érzi, romlott a helyzete. A többiek elégedetlenek az anyagi helyzetükkel.

A felmérést a 365.banka készíttette február 29-e, azaz az idei szökőév alkalmából. A közvélemény-kutatást az Ipsos végezte februárban, 1050 válaszadó bevonásával.

„Több embernek sikerült elkezdenie a takarékoskodást, ami jó hír. Ami azonban a havi fizetés legalább hatszorosának megfelelő összegű tartalékot, vagy a befektetéseket illeti, minden ötödik ember válaszolta azt, hogy próbálta, de nem sikerült ilyen mértékű megtakarítást elérnie az elmúlt négy évben" – mondta Linda Valko Gáliková, a 365.banka PR-vezetője.

A válaszadók több mint negyede (26%) nyilatkozott úgy, hogy a legutóbbi szökőév óta rendszeresen takarékoskodik. Ami a nagyobb kiadásokat illeti, ebben az időszakban a lakosság legnagyobb része új autót vásárolt (23%), vagy felújította a lakását (16%). A megkérdezettek több mint fele (55%) nem invesztált nagyobb összeget semmibe.

A felmérés eredményei szerint a lakosság 27%-a optimista a következő, a 2028-ban esedékes szökőévet illetően. 29% nem vár változást, és mintegy 14% aggódik amiatt, hogy romolhat a helyzet. „Mivel az elmúlt időszakot dinamikus változások jellemezték, a válaszadók kevesebb mint harmada nem tudja megjósolni, hogyan alakulnak a dolgok a következő négy évben" – tette hozzá Valko Gáliková.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?