Szombaton elkezdődik az enyhítések első fázisa – eltörlik az OTP-, az OP- és OP+-rezsimeket

koronavírus
Pozsony |

A járványellenes óvintézkedések lazításának első fázisában eltörlik az ún. OTP-, OP- és OP+-rezsimeket. A kormány a szerdai ülésén elfogadta a vonatkozó módosítást, amely február 26-án lép hatályba. Az első fázis március 25-ig fog tartani.

Február 26-tól a koronavírus-fertőzés terjedésének szempontjából az alacsony vagy közepesen veszélyesnek tartott rendezvényeken (istentiszteletek, sport- és kulturális rendezvények) ötszáz főre emelik a résztvevők számát, illetőleg a létesítmény befogadóképességének 50 százalékát használhatják ki. A legveszélyesebbnek tartott rendezvényeken, mint például a halotti torok és esküvők, maximálisan ötven személy vehet részt alaprezsimben.

Alaprezsimben tarthatják meg a sportversenyeket és edzéseket is, ezeken legfeljebb száz sportoló vehet részt.

Mindenki előtt megnyílnak a fitnesztermek, a wellnessközpontok, az aquaparkok és a fürdőhelyek is, a belépők száma azonban legfeljebb ötven lehet, illetőleg zárt térben egy személyre 15 négyzetmétert kell számolni.

Továbbá alaprezsimben fogadhatnak érdeklődőket a múzeumok, a galériák, a kiállítások, valamint a szálláshelyek is. A közös terek használatára a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok lesznek érvényesek.

Az éttermek is szintén kinyithatnak mindenki előtt, kötelező azonban ülőhelyet biztosítani a vendégek számára, a reszpirátor viselése pedig az asztaltól felállva kötelező.

Korlátozás nélkül mindenki igénybe veheti a tömegközlekedést is, azonban a járműveken továbbra is kötelező a reszpirátor viselése. 

A kórházi betegek alap- vagy OTP-rezsimben fogadhatnak látogatókat, ennek elbírálása a kórház igazgatóján múlik.

A tömegrendezvényeken továbbra is kötelező a reszpirátor viselése kül- és beltéren egyaránt. Kültéren, amennyiben nem lehet betartani a két méteres távolságot egymástól, szintén kötelező a reszpirátor viselése. Az egészségügyi tárca továbbra is azt javasolja, hogy akik tehetik, dolgozzanak home office-ból.

Az iskolákat illetően többé nem kell karanténba vonulniuk azoknak a tanulóknak, akik korábban kapcsolatba kerültek egy Covid-pozitív diáktársukkal. Ehelyett az utolsó találkozástól számított tíz napig kötelező a reszpirátor vagy szájmaszk viselése. A koronavírus-fertőzött diáknak karanténba kell vonulnia. Eltörlik a kötelező szájmaszkviseletet az osztályban, a közös helyiségekben azonban továbbra is maszkot kell viselni. 

Az enyhítés második fázisa március 26-án kezdődik, amikor is eltörlik a kapacitásra vonatkozó korlátozásokat, valamint módosítják a szájmaszkviselésre vonatkozó szabályokat. 

A kormány által elfogadott dokumentum azonban számol azzal a lehetőséggel is, hogy szükség esetén módosítják a fentebb írott enyhítéseket, például a kórházban kezelt betegek számának növekedésekor, illetve egy újabb, veszélyesebb vírusvariáns feltűnésekor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?