Az utalványokról már megegyeztek, de még vannak problémás pontok

Mato
Pozsony |

Az SaS már nem blokkolja az 500 eurós, beoltott nyugdíjasoknak szánt utalványokkal kapcsolatos javaslatot, amellyel Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter állt elő. Az iskolák bezárásáról azonban továbbra is vitatkoznak, és úgy tűnik, hogy a korábban elfogadott intézkedések sem feltétlenül működnek a gyakorlatban.

Hétfő este tárgyalóasztalhoz ült a koalíciós tanács, hogy azokról a problémás pontokról egyeztessenek, amelyek ismét feszültséget generáltak a miniszterek között. Az egyik ilyen pont az Igor Matovič által bemutatott javaslat, amelynek értelmében 500 eurós utalványt kapnának azok a 60 év feletti személyek, akik karácsonyig beoltatják magukat a koronavírus elleni vakcinával. Ezeket az utalványokat az éttermekben, a kávézókban, a hotelekben, az edzőtermekben és egyéb olyan vendéglátóhelyeken használhatnák fel, amelyek a jelenlegi járványügyi óvintézkedések miatt be vannak zárva. A javaslatot Boris Kollár (Sme rodina) és pártja is támogatja, az SaS viszont nem. Sulíkék szerint a kormány jelenleg nem engedheti meg magának, hogy 500 millió eurót költsön el efféle dolgokra, ők legfeljebb egy 150 eurós utalványba egyeztek volna bele.

Ellenzéki segítség

A koalíciós tanács előtti nyilatkozatok alapján nem úgy tűnt, hogy a két fél változtat a hozzáállásán. Ahhoz, hogy a javaslat a parlamenten is átmenjen, nem elég az OĽaNO és a Sme rodina támogatása, szükség lenne az SaS segítségére is, amelyre jelen állás szerint nem számíthatnak. Peter Pellegrini, a Hlas elnöke a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában azonban utalt arra, hogy el tudná képzelni a javaslat támogatását.

Janka Bitto Cigániková (SaS), a parlament egészségügyi bizottságának elnöke viszont arra figyelmeztetett, ha őket megkerülve, egy ellenzéki párt segítségével szavaznak meg egy ilyen intézkedést, azzal Matovičék megsértik a koalíciós szerződést.

A pénzügyminiszter azonban másképpen értelmezi a dokumentumot.

„A koalíciós szerződésben egyértelműen az van írva, hogy azokat a javaslatokat, amelyek az életek védelmére vonatkoznak, nem lehet megvétózni. Hogy ha az SaS azt állítja, hogy 500 eurót adni a nyugdíjasoknak, amit a legsújtottabb ágazatokban költhetnek el, nem az életek védelme, hanem pusztán az egészség védelme, akkor szerintem gyerekes a hozzáállásuk

fogalmazott Matovič a tanács előtt, hozzátéve, ha a koalíciós partnerük nem hajlandó támogatni a javaslatukat, akkor az ellenzék támogatását is elfogadja.

Anna Zemanová, az SaS frakcióvezetője kedden a parlamentben végül elmondta, a koalíciós tanácson abban állapodtak meg, hogy pártja nem támogatja, de nem is vétózza meg az utalványokat. Ez azt jelenti, hogy a szerdai kormányülésen probléma nélkül átmehet a javaslat, amelyről így a parlamentnek kell majd döntenie, gyorsított eljárásban. A koalíció továbbra sem számíthat az SaS képviselőinek támogatására, de Zemanová szerint a párton belül megállapodtak, hogy ha Matovičék az ellenzék segítségével szavazzák meg a javaslatot, ezt nem fogják a koalíciós szerződés megsértésének tekinteni.

Iskolalezárás

A másik problémás pont a koalícióban az iskolák bezárása. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter továbbra is kitart amellett, hogy az országos lezárásnak semmi értelme. Jelen helyzetben ha valamelyik diákról kiderül, hogy elkapta a fertőzést, akkor az adott osztályt bezárják, viszont a teljes iskolát nem.

Azonban így is vannak olyan régiók, ahol olyan rossz a járványhelyzet, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok szakértői úgy döntöttek, a biztonság kedvéért szinte minden osztályt bezárnak. Ide tartozik például az Alsókubini, a Námesztói és a Turdossini járás, ahol az általános iskolák felső tagozatosai, valamint a középiskolások is átálltak az online oktatásra.

„Látjuk, hogy a fertőzöttek számát mutató görbe folyamatosan növekszik, nem vagyunk képesek csökkenteni. A gyerekek hazaviszik a fertőzést, így gyakran az összes családtag megfertőződik”

– jelentette ki Mária Varmusová, a helyi járványügyi szakértő.

Matovič hétfőn azt mondta, sajnálja, hogy az iskolák még mindig nyitva vannak.

„Az is zavar, hogy két hónappal ezelőtt eltörölték a kötelező maszkviselést az osztályokban. Ennek a felelőtlen döntésnek a következményeit szenvedjük el most mindannyian”

– nyilatkozta az OĽaNO vezetője. Megjegyezte, ugyanakkor nem gondolja, hogy a kormány központi döntésének eredményeként fogják bezárni az iskolákat, szerinte inkább a Szlovák Közegészségügyi Hivatalon (ÚVZSR) keresztül fogják megoldani a helyzetet.

Branislav Gröhling viszont úgy gondolja, hogy az iskolák országos lezárásának nem lenne értelme.

„Az országok, ahol nem zárták be az iskolákat, sokkal jobban kezelték a járványt. Az Egészségügyi Világszervezet is már régóta kiáll a nyitvatartás mellett. Mindenhol bebizonyosodott, hogy nem az iskolákban rejlik a világjárvány megfékezésének kulcsa”

– érvelt az oktatási miniszter.

Munkahelyi tesztelés

Míg a koalíció a következő lépések elfogadásáról vitatkozik, addig a munkáltatók arra panaszkodnak, hogy a már korábban megszavazott intézkedéseket sem sikerül átültetni a gyakorlatba. Hétfőtől ugyanis életbe lépett az OTP-rezsim, vagyis már csak azokat a munkavállalókat engedhetik be a munkahelyre, akik be vannak oltva, átestek a fertőzésen vagy fel tudnak mutatni egy negatív teszteredményt. Utóbbit a munkáltatóknak kell bebiztosítaniuk, legalább heti két tesztelés kötelező.

Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO SR) elnöke azonban elmondta, hogy sokaknak nem sikerült időben beszereznie a kellő mennyiségű tesztet. Az Ipari és Közlekedési Szövetség (APZD) szintén arra figyelmeztetett, hogy nincs elég teszt, ráadásul a nagyobb cégeknek, amelyekbe százával érkeznek az alkalmazottak egy műszakváltás során, rendkívül nehéz megoldania, hogy egyszerre ennyi embert leteszteljenek és közben időben elinduljon a gyártás.

(nar, Denník N, Sme, Pravda, TA3)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?