A KDH visszatért a parlamentbe

hlina

Amilyen váratlanul került Alojz Hlina a KDH elnöki székébe csaknem két évvel ezelőtt, olyan váratlanul ki is buktathatják onnan. Az OĽaNO keresztény-konzervatív szárnyának legismertebb arca, Richard Vašečka ugyanis bejelentette, belép a KDH-ba, és az elnöki posztra tör.

Vašečka távozása az OĽaNO-ból azért is meglepő, mert ő volt a párt parlamenti frakciójának vezetője. 2012 óta parlamenti képviselő, tavaly ősszel pedig a védelmi miniszteri posztot kapta meg Igor Matovičék árnyékkormányában. Az OĽaNO parlamenti frakciója távozásával tovább olvadt, az eredeti 19 fő helyett már csak 16 képviselő ül benne – korábban Viera Dubačová és Oto Žarnay távozott, ők már Miroslav Beblavý új politikai projektjében, a Spolu nevű pártban vannak.

Vašečka keresztény-konzervatív politikus – sokáig katolikus hitoktatóként dolgozott, és több keresztény tematikájú, a házassággal és a családdal foglalkozó kiadvány szerzője. Nem áll tőle távol az sem, hogy a kereszténységet politikai marketinggel ötvözze: nemrég végigszáguldott a közösségi oldalakon az a fotó, amelyen Vašečka korábbi kollégája, Erika Jurinová egy ördögűző pappal, Ľuboš Václavekkel szenteltette fel új zsolnai megyefőnöki irodáját.

Eléggé keresztény

Nem kell várni 2020-ig, ismét van hangja a KDH-nak a parlamentben – ezzel a szlogennel vezette fel Vašečka átigazolását a parlamenten kívüli kereszténydemokrata pártba. Kijelentette azt is, hogy nemcsak belép a pártba, hanem rövid időn belül vezetni is akarja azt: ő lesz ugyanis Alojz Hlina jelenlegi pártelnök kihívója a KDH márciusi tisztújító közgyűlésén.

Vašečka meglehetősen éles hangon magyarázta, miért lép be a kereszténydemokrata pártba, és miért hívja ki Hlinát. Elmondása szerint a KDH soraiból az utóbbi időben nagyon sokan keresték meg őt, mert elégedetlenek Hlina vezetési stílusával. „Ebből láttam, hogy nagy bajban van a KDH” – magyarázta. Véleménye szerint a KDH Hlina vezetése alatt kevéssé keresztényi és demokratikus, a pártelnök önmagát helyezi előtérbe, és korlátozni akarja a tagok befolyását a KDH egyébként kiterjedt struktúráiban. Önmagát integráló személyiségnek tartja – és felvetette azt is, hogy az ő vezetésével könnyebb lenne a KDH-val a munka a jobboldalon, Hlinának ugyanis túl sok konfliktusa van a szorosabb együttműködésre törekvő jobboldali ellenzéki pártok vezetőivel. Hlina és Richard Sulík, az SaS elnöke közt kifejezetten ellenséges a viszony, és Igor Matovičcsal, az OĽaNO vezetőjével is voltak súrlódásaik, miután Hlina 2012-ben távozott a párt frakciójából.

Tőr a szívbe

Maga Matovič egyébként – érintett pártelnökként – meglehetősen furcsállja Vašečka távozását és a Hlinának küldött üzenetét. „Hlina rendrakásba fogott a KDH-ban, és miután a parlamenti küszöb fölé húzta a párt preferenciáit, érdemérem helyett tőrt kapott a szívébe. Ez nem helyes, nem emberséges és nem keresztényi” – állt ki pártelnök kollégája mellett.

Kapcsolódó cikkünk

Nyertes félidő

Maga Hlina is ilyen értelemben, de nem ilyen élesen kommentálta Vašečka bejelentését saját sajtótájékoztatóján, melyen egy csalódott ember benyomását keltette.

A KDH 2016-ban kiesett a parlamentből 4,94 százalékot szerezve, jelenleg azonban a felmérések szerint 7,4 százalékon áll, megelőzve például a koalíciós Hidat is. Hlina ezzel kapcsolatban azt mondta, ő úgy véli, az lenne a helyes, ha pályán hagynák a csapatát a 2020-as választásokig, az ugyanis a munka eredményességének mércéje. „Nem tudom, melyik csapat cseréli le a kapitányát egy nyertes félidő után” – tette hozzá.

Gyűlölet a KDH-ban

A KDH-elnök közvetetten utalt arra, hogy igazak lehetnek a sajtóhírek, és valóban a párt régi káderei akarják őt „megpuccsolni” Vašečkával, mert nem tartják elég kereszténynek és konzervatívnak. „Amikor elnökké választottak, elborzadtam attól a gyűlölettől, mintha egyesektől elvettem volna a játékukat, mintha bántottam volna őket” – mondta. Hozzátette, hogy a KDH erősödik, sok fiatal lép be a pártba.

Megy vagy marad

Üdvözölte kihívóját a pártban, és azt mondta, a márciusi tisztújító közgyűlés a demokrácia ünnepe lesz. Arra kérte azonban Vašečkát, hogy tartózkodjon a személyes támadásoktól, és ne kérdőjelezze meg kereszténységét. Arra is reagált, hogy Vašečka konfliktusos személyiségnek tartja – Hlina úgy véli, tudja kezelni az ellentéteit más pártelnökökkel, ám őszinte embernek tartja magát, és ezen nem szeretne változtatni. Azt nem tudta megmondani, mihez kezd, ha nem választják újra a posztjára. „Érzékeny ember vagyok, nem tudom, mennyire sebezne ez meg” – tette hozzá. Nyilatkozata alapján az sem kizárt, hogy távozik a KDH-ból. Vašečka egyébként úgy nyilatkozott, ha nem választják meg pártelnöknek, egyszerű tag marad, nem vállal semmilyen hivatalos tisztséget, és a parlamenti választásokon sem indul el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?