Közélet

A KDH visszatért a parlamentbe

Amilyen váratlanul került Alojz Hlina a KDH elnöki székébe csaknem két évvel ezelőtt, olyan váratlanul ki is buktathatják onnan. Az OĽaNO keresztény-konzervatív szárnyának legismertebb arca, Richard Vašečka ugyanis bejelentette, belép a KDH-ba, és az elnöki posztra tör.
Finta Márk

2018. február 9. 12:57

hlina
Kétségbe vonták Alojz Hlina kereszténységét - David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

Vašečka távozása az OĽaNO-ból azért is meglepő, mert ő volt a párt parlamenti frakciójának vezetője. 2012 óta parlamenti képviselő, tavaly ősszel pedig a védelmi miniszteri posztot kapta meg Igor Matovičék árnyékkormányában. Az OĽaNO parlamenti frakciója távozásával tovább olvadt, az eredeti 19 fő helyett már csak 16 képviselő ül benne – korábban Viera Dubačová és Oto Žarnay távozott, ők már Miroslav Beblavý új politikai projektjében, a Spolu nevű pártban vannak.

Vašečka keresztény-konzervatív politikus – sokáig katolikus hitoktatóként dolgozott, és több keresztény tematikájú, a házassággal és a családdal foglalkozó kiadvány szerzője. Nem áll tőle távol az sem, hogy a kereszténységet politikai marketinggel ötvözze: nemrég végigszáguldott a közösségi oldalakon az a fotó, amelyen Vašečka korábbi kollégája, Erika Jurinová egy ördögűző pappal, Ľuboš Václavekkel szenteltette fel új zsolnai megyefőnöki irodáját.

Eléggé keresztény

Nem kell várni 2020-ig, ismét van hangja a KDH-nak a parlamentben – ezzel a szlogennel vezette fel Vašečka átigazolását a parlamenten kívüli kereszténydemokrata pártba. Kijelentette azt is, hogy nemcsak belép a pártba, hanem rövid időn belül vezetni is akarja azt: ő lesz ugyanis Alojz Hlina jelenlegi pártelnök kihívója a KDH márciusi tisztújító közgyűlésén.

Vašečka meglehetősen éles hangon magyarázta, miért lép be a kereszténydemokrata pártba, és miért hívja ki Hlinát. Elmondása szerint a KDH soraiból az utóbbi időben nagyon sokan keresték meg őt, mert elégedetlenek Hlina vezetési stílusával. „Ebből láttam, hogy nagy bajban van a KDH” – magyarázta. Véleménye szerint a KDH Hlina vezetése alatt kevéssé keresztényi és demokratikus, a pártelnök önmagát helyezi előtérbe, és korlátozni akarja a tagok befolyását a KDH egyébként kiterjedt struktúráiban. Önmagát integráló személyiségnek tartja – és felvetette azt is, hogy az ő vezetésével könnyebb lenne a KDH-val a munka a jobboldalon, Hlinának ugyanis túl sok konfliktusa van a szorosabb együttműködésre törekvő jobboldali ellenzéki pártok vezetőivel. Hlina és Richard Sulík, az SaS elnöke közt kifejezetten ellenséges a viszony, és Igor Matovičcsal, az OĽaNO vezetőjével is voltak súrlódásaik, miután Hlina 2012-ben távozott a párt frakciójából.

Tőr a szívbe

Maga Matovič egyébként – érintett pártelnökként – meglehetősen furcsállja Vašečka távozását és a Hlinának küldött üzenetét. „Hlina rendrakásba fogott a KDH-ban, és miután a parlamenti küszöb fölé húzta a párt preferenciáit, érdemérem helyett tőrt kapott a szívébe. Ez nem helyes, nem emberséges és nem keresztényi” – állt ki pártelnök kollégája mellett.

Gyengült a Smer, parlamentben a KDH

2017. november 24. 12:36

Gyengült a Smer, parlamentben a KDH

Nyertes félidő

Maga Hlina is ilyen értelemben, de nem ilyen élesen kommentálta Vašečka bejelentését saját sajtótájékoztatóján, melyen egy csalódott ember benyomását keltette.

A KDH 2016-ban kiesett a parlamentből 4,94 százalékot szerezve, jelenleg azonban a felmérések szerint 7,4 százalékon áll, megelőzve például a koalíciós Hidat is. Hlina ezzel kapcsolatban azt mondta, ő úgy véli, az lenne a helyes, ha pályán hagynák a csapatát a 2020-as választásokig, az ugyanis a munka eredményességének mércéje. „Nem tudom, melyik csapat cseréli le a kapitányát egy nyertes félidő után” – tette hozzá.

Gyűlölet a KDH-ban

A KDH-elnök közvetetten utalt arra, hogy igazak lehetnek a sajtóhírek, és valóban a párt régi káderei akarják őt „megpuccsolni” Vašečkával, mert nem tartják elég kereszténynek és konzervatívnak. „Amikor elnökké választottak, elborzadtam attól a gyűlölettől, mintha egyesektől elvettem volna a játékukat, mintha bántottam volna őket” – mondta. Hozzátette, hogy a KDH erősödik, sok fiatal lép be a pártba.

Megy vagy marad

Üdvözölte kihívóját a pártban, és azt mondta, a márciusi tisztújító közgyűlés a demokrácia ünnepe lesz. Arra kérte azonban Vašečkát, hogy tartózkodjon a személyes támadásoktól, és ne kérdőjelezze meg kereszténységét. Arra is reagált, hogy Vašečka konfliktusos személyiségnek tartja – Hlina úgy véli, tudja kezelni az ellentéteit más pártelnökökkel, ám őszinte embernek tartja magát, és ezen nem szeretne változtatni. Azt nem tudta megmondani, mihez kezd, ha nem választják újra a posztjára. „Érzékeny ember vagyok, nem tudom, mennyire sebezne ez meg” – tette hozzá. Nyilatkozata alapján az sem kizárt, hogy távozik a KDH-ból. Vašečka egyébként úgy nyilatkozott, ha nem választják meg pártelnöknek, egyszerű tag marad, nem vállal semmilyen hivatalos tisztséget, és a parlamenti választásokon sem indul el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Pozsony

Egységes központi terek Pozsonyban

Eduard Heger

Heger: a jövő héten kiderül, milyen enyhítések jöhetnek

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Bútorová

„Elfogadhatatlan a nemi sztereotípiák használata”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.