Közélet

A kampányban főszerepet játszott a média

Fontos szerepet játszott a választási kampányban a Facebook, de az emberek nagy része a televízióból tájékozódott, derül ki a Memo 98 és a Globsec Policy Institute közös elemzéséből. Emellett lapunk olvasottsága is rekordokat döntött a választás idején.
Czímer Gábor

2020. március 31. 07:00

választás 2020 somogyi
Illusztráció - Somogyi Tibor felvétele

Az idei parlamenti választás előtti kampány során készült felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka állította azt, hogy elsősorban a televízióból tájékozódik a hazai politikai eseményekről. Ezen belül a Markízát és a köztelevíziót (RTVS) jelölték meg a legtöbben a leggyakrabban használt információforrásukként. 17 százalék számára az internetes hírportálok jelentik a tájékozódás elsődleges forrását, 9 százalék nyilatkozta ezt a közösségi médiáról, a Facebookról. A kutatás szerint a közösségi médiában az utóbbi szolgáltató egyeduralkodó, az ilyen platformokat használók 99 százaléka ezt a felületet veszi igénybe.

A Facebook befolyása

Az elemzők szerint a Facebook jelentősen megváltoztatta a választók viselkedésének dinamikáját. Hozzáteszik azonban, hogy az internetes platform nem tudott olyan egységes szabályokat bevezetni, amelyek lehetővé tették volna a politikai reklámok transzparenciáját. A kampányban ugyanis fontos szerepet játszottak azok a közösségi oldalak, amelyek anélkül, hogy hivatalos kapcsolatban álltak volna egy-egy politikai párttal, mégis az utóbbiak üzeneteit népszerűsítették. „A támogatókból és az üzenetek továbbítóiból egy olyan hálózatot dolgoztak ki, amelyek ismételten és rendszerszerűen az adott párt számára kedvező üzeneteket terjesztették” – mondta Katarína Klingová, a Globsec elemzője.

A közmédia leszerepelt

Rastislav Kužel, a Memo 98 szakembere arra figyelmeztetett, a kutatásuk egyik kulcsfontosságú megállapítása, hogy a szlovák közmédia nem teljesítette a közszolgálati feladatát. Az intézmény számára a törvényben előírt pártatlanságot beárnyékolta, hogy a Smer, az SNS és a Híd alkotta kormányt a műsoraiban előnyben részesítette. A kutatás szerint az SNS és képviselői jelentősen felülreprezentáltak voltak a műsorokban. „Szerencsére némely magánkézben lévő médium már hosszabb ideje olyan információkat közöl, amelyek fontosak az ország demokratikus jellegének megőrzéséhez. Így például rendszeresen figyelmeztetnek arra a veszélyre, amit a fasizmus térnyerése jelent” – nyilatkozta Ivan Godársky, a Memo 98 elemzője. Hozzátette, a magánkézben lévő sajtóorgánumok a kritikus szemléletükkel felelősségteljes hozzáállásra sarkallják az állami szerveket is.

A kutatás alapjául szolgáló adatokat a választást megelőző öt hónapban gyűjtötték. A szakemberek úgy látják, az internetes médiumok nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a kampány alatt sokszínű és jó minőségű információkat kaptak a polgárok. Ezt igazolta egyébként a lapunk internetes és nyomtatott változatának az olvasottsága, amely a választás előtti és utáni időszakban is nap mint nap rekordokat döntött.

Lapunk honlapjának olvasottsága és a nyomtatott napilap eladási mutatói is igazolják, hogy az emberek nemcsak a választás idején, hanem a koronavírus-járvány nehéz időszakában is igényt tartanak a megbízható tájékoztatásra. A parlamenti választás előtti februári hetekben jelentősen megugrott honlapunk, a www.ujszo.com látogatottsága, a választást követő napokban pedig megduplázódott, ám a járvány mindent felülírt, hiszen jelenleg gyakorlatilag minden nap rekordokat dönt az olvasottság. Lapunk nyomtatott változata iránt is jelentős az érdeklődés, ami csak igazolja, hogy az olvasók ezekben a napokban megbízható forrásokból akarnak tájékozódni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič Boris Kollár

Matovič szerint elképzelhető, hogy a Sme rodina nélkül kormányozzanak tovább

koronavírus

Koronavírus – 742 újabb fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel Szlovákiában

Szímő

A Jedlik díjas Popély Gyula és Albert Sándor méltatása

01

Holtan találták meg az eltűnt 18 éves fiút

01

Sorozatdaráló – Lelki élveboncolás

Afganisztán k

A tálibok több segélyt kértek a nemzetközi közösségtől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.