A Hlas a kampányban nem igazán határolódik el egyértelműen a Smertől

A Hlas óriásplakátja (Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Mit jelenthet az átlag választópolgár számára a Hlas? Ők lennének az új Smer vagy a Smer emberarcú változata? Mayer András marketingszakértő ezekkel a kérdésekkel hívja fel a figyelmet a Hlas kampányának egyik legérdekesebb sajátosságára, a Smerrel való összetéveszthetőségére. Ugyanezen a gondolatmeneten haladva valakiben az is felmerülhet, hogy a Hlas lényegében nem más, mint egy médiatrükk, amely a szavazatok maximalizálását eredményezi, hiszen a mérsékeltebb Smer-szavazókat gyűjti be.

A Hlas logója és színei kezdettől a piros-kék színskálán mozognak. Az óriásplakátokon azonban az elmúlt egy hónapban a piros lett a domináns. Mayer felhívta rá a figyelmet, hogy a radikális színváltozás szinte napra pontosan akkor következett be, amikor a közvélemény-kutatásokban a Smer vette át az első helyet. Az ilyen élénk pirosnak sürgető, aktivizáló hatása van. Kitűnik a tájból és nem lehet nem észrevenni, elemezte Mayer. Hozzáteszi, az alapvetően jó stratégiára valló színválasztásnak megvan az a veszélye, hogy árnyalata és a posztokban megjelenő grafika is egyaránt könnyen összetéveszthető egy ismert áruház arculatával. Bár a piros korábban is megjelent a párt kommunikációjában, az árnyalata sokkal gyengébb, békésebb volt és folyamatosan a kék színnel társult.

A színváltoztatás másik lehetséges magyarázata a Smerhez való közeledés, hiszen a piros mindig is a Smer színe volt, korábban pedig éppen Ficóék alkalmazták óriásplakátjaikon. A Hlas számára Mayer szerint kényelmes az az állapot, hogy többen is összekeverhetik a Smerrel, mivel ez mindenképpen szavazatnyerést biztosít számunkra. Bár a kommunikációjukban próbálják magukat elhatárolni a Smertől, ez a távolságtartás inkább látszólagos, nem bír valódi súllyal.

Kampánycselek

A Hlas kampányának egyik alappillére a Petíció a változásért jelszó. A petíció apropója, hogy ha összejön a kívánt 200 000 aláírás, akkor a soron következő kormánynak teljesítenie kelljen a megfogalmazott igényeket. A trükk abban rejlik, hogy a Hlas mint politikai formáció ezzel a szenvedő civil szerepébe helyezi magát, aki már nem tudja elviselni a káoszt és polgári mozgósító erejével próbálja jobbá tenni a társadalmat. A fő gondolatmenet így hangzik: „Mi, Szlovákia állampolgárai követeljük, hogy a kormány, amely a választás után alakul...”. Pellegriniék a petícióban azonban olyan követeléseket fogalmaznak meg a soron következő kormánnyal szemben, amelyek összhangban állnak a saját pártprogramjukkal. Az aláíráshoz telefonszámot és e-mail-címet kell megadni, s a petícióhoz online is lehet csatlakozni, vagy köztereken, ahol a párttagok és aktivisták gyűjtik az aláírásokat. „Ezzel a Hlas egy bármikor mozgósítható bázist épít ki magának” – magyarázza Mayer. A szakértő azt is kiemeli, a petíció kitöltésekor szükséges megadni az állandó lakhelyet. A párt így a kitöltések alapján egy képet kap arról, hol van nagyobb szavazóbázisuk, hol érdemes jobban kampányolni. Egy következő fontos szempont pedig, hogy a petíció a választások pillanatáig kitölthető lesz, a kampánycsend ideje alatt is, így kapcsolódva a választókhoz.

Az aláírásgyűjtés 3 fő téma köré összpontosul. Első pontban a növekvő energia- és élelmiszerárak ellen követel valamiféle megoldást. Mayer szerint ez egy klasszikus populista trükk, hiszen, bár az infláció mértéke nagymértékben csökkent az elmúlt időszakban, egy olyan problémának ad hangot, ami mindenkit érint. Második pontban a nyugdíjak növelését kérik, ami a Hlas szavazóbázisát, azaz az idősebbeket célozza. Arra is rámutatnak, hogy a Hlasnak köszönhetően sikerült elfogadni azt az intézkedést, amely hozzájárult ahhoz, hogy a nyugdíjak átlagosan 60 euróval növekszenek. A harmadik pont ismét egy populista húzás, a politikusok fizetésének csökkentése. A szakértő szerint ez a pont a közhangulatot szolgálja ki, hiszen az elmúlt időszakban Matovičéknak köszönhetően gyakorivá vált téma egyfajta igénnyé nőtte ki magát. „Igazából nem feltétlenül a pártnak van programja, hanem a programnak van pártja” – magyarázza Mayer azzal, a Hlas egészében erre a három programpontra építi jellegét.

Pellegrini sármja

A Hlas szavazóbázisa hasonlóan a Smerhez, elsősorban vidékre és az idősebbekre összpontosít. A párt tudja, hogy az emberek a szavazat leadásakor gyakran olyasmit is szem előtt tartanak, mint az, mennyire szimpatikus az adott politikus. A párt elnöke, Peter Pellegrini Robert Ficóval szemben például egy kifejezetten megnyerő stílusú személy, amivel az idősebb nők körében nagy sikert arathat. Pellegrini öltözéke mindig elegáns, de mégis közvetlen, nem annyira szigorúan hivatali. Maga a politikus is igyekszik megmutatni, hogy egy egyszerű ember, aki „nem ódzkodik a munkától”. Erre példa lehetne az, hogy a jótékonykodás keretei között a Modré z neba című tévéműsorban felújította egy rászoruló család fürdőszobáját. A különböző közvélemény-kutatások is azt mutatják, Pellegrini személye a legkevésbé lejáratott, a legtöbben ezért úgy látják, akár Ficóval, akár Michal Šimečkával (Progresszív Szlovákia) szemben épp Pellegrini az, aki a leginkább alkalmas a kormányzásra. Erre nagyban épít a párt is, hiszen, bár nem helyezik kimondottan előtérbe, a kommunikációjukból mégis az az üzenet jön le, hogy Pellegrini lesz a miniszterelnök, figyelmeztet Mayer. Ezt az érzést, miszerint Pellegrini tényleg miniszterelnöknek való, passzívan növelik a választókban. A párt médiamegjelenéseiben kiemeli azokat a közvélemény-kutatásokat, melyekben a párt vezetője jól teljesített, majd megköszönik a választók bizalmát.

Mayer szerint a párt listája kifejezetten jól van összeállítva. Az első hely természetesen Pellegrinié, akinek megvan a kormányfői tapasztalata is. A második helyen Denisa Saková szerepel, aki volt belügyminiszter, illetve a párt női arcát mutatja be. A harmadik helyet Richard Raši kapta, aki szintén miniszterelnök-helyettesi tapasztalattal rendelkezik, őt pedig Branislav Becík követi, aki Nyitra megye frissen megválasztott elnöke. Az első négy helyen tehát többségben pozitív megítélésű, közismert és tapasztalattal rendelkező személyek vannak, ami a választókban bizalmat kelthet.

Szlogenek

A petíció kapcsán már említett szlogenek mellett a Hlasnak van még két másik narratívája, amelyekre épít. Az egyik, az erős állam, amely megvéd. Ennek lehet akár egy nosztalgikus, előző rendszerbeli jelentése, hiszen arra utal, hogy az állam gondoskodik polgárai minden igényéről. Ez háborús és inflációs időkben kifejezetten jó fogás, hiszen az emberek biztonságra, nyugalomra és békére vágynak. A politikusoknak pedig tenniük kell a dolgukat, csendben, akár zárt ajtók mögött.

Az emberektől gyakran hallani, hogy a Smer-kormányok alatt legalább nyugalom volt, Pellegriniék is erre építenek. Kommunikációjukban az előző két kormányt, Matovičét és Hegerét erősen bírálják, a politikusok pártjaival is szembemennek. Ehhez képest a Smertől nem határolódnak el annyira nyíltan. A marketingszakember szerint ennek az is lehet az oka, tartanak tőle, hogy egy esetleges konfrontációból a Hlas jönne ki vesztesként a Smerrel szemben. Könnyű ugyanis felidézni, hogy pár évvel ezelőtt maga Pellegrini is a Smer színeiben tevékenykedett. A másik szlogen az, hogy „a helyes útra tereljük Szlovákiát”. Ez azt az érzést erősíti, hogy jelenleg nem vagyunk a helyes úton, ami viszont negatív kampány lenne, amivel általában nem lehet választást nyerni. „Ezt nagyon ügyesen megfordították úgy, hogy mutatunk egy víziót, amibe mindenkinek az fér bele, amit szeretne, de a lényege, hogy Szlovákia újra a helyes úton lesz” – mondta Mayer. Ami a kampány szempontjából szerinte még szintén jó húzás, hogy ha az ember megnézi a Hlas weboldalát, nagy betűkkel kiemelve olvashatja, mennyi támogatást kapott a párt az államtól. Egy nagy méretű nulla jelzi az összeget, hiszen egy olyan pártról van szó, amely még nem indult választásokon, így nem is kaphatott támogatást. Kampányszempontból az összeg szemléltetése Mayer szerint mégis jó trükk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?