Közélet

A Híd megnyitotta a választási listáját

Pozsony | A Híd kormánypárt a mai Országos Tanácsán (OT) úgy döntött, megnyitja a választási listáját azon pártok és mozgalmak előtt, amelyek a kisebbségek és a régiók fejlődésért dolgoznak. Friss: Az MKP reagált.
Czímer Gábor

2019. június 22. 16:24

Frissítve
(Képarchívum)

A Híd úgy döntött, a jövőre esedékes parlamenti választások előtt együttműködést ajánl minden olyan pártnak, amellyel közös értékrendet vall. A következő hetekben elsősorban a parlamenten kívüli pártokkal és mozgalmakkal kezdeményeznek tárgyalásokat. A határozat szerint amely pártokkal meg tudnak állapodni, azoknak felajánlják, hogy az ő listájukon induljanak a parlamenti választásokon.

A Híd Országos Tanácsa megbízta a párt elnökségét, hogy tárgyalni hívja a régiókat és a nemzetiségi kisebbségeket képviselő pártokat. Az elnökséget egyúttal megbízza azzal is, hogy a következő OT-n ismertesse, melyek azok a pártok, amelyek készek az aktív együttműködésre, és a Híd témáinak parlamenti szintű képviseletére.

"Úgy gondolom, ez a legfontosabb üzenet és az OT legfontosabb döntése" -  mondta a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Bugár Béla, a Híd elnöke.

A döntést azzal indokolták, hogy az ország egyes térségei teljesen parlamenti képviselet nélkül maradhatnak, illetve, hogy a régiók és a nemzetiségi kisebbségek számára elérhető politikai kínálatot szeretnék erősíteni. A Híd olyan pártokat és jelölteket venne a listájára, amelyek készek arra, hogy a kisebbségeket és a régiókat érintő témákat a parlamentben képviseljék.

A Bugár az OT-n ismét felajánlotta, hogy lemond pártelnöki posztjáról. Bugár ezt megelőzően kétszer, az államfőválasztás és a sikertelen EP-választás után is távozott volna a párt éléről. A Híd országos tanácsa ismét visszautasította a lemondását. A pártelnök nem tartja valószínűnek, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.

A sajtótájékoztatón a párt alelnöke, Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos ismételten elmondta, a tárgyalások feltételei nem vonatkozhatnak a Hídon belüli személyi kérdésekre. Elutasította, hogy más pártok feltételül szabják, ki lehet a Híd elnöke, vagy ki lehet a politikai formáció tagja. "Ha van arra akarat, hogy egy asztalhoz üljünk, ezt nem kezdhetjük azzal, hogy ki nem foglalhat helyet ennél az asztalnál" - mondta Ravasz.

Az MKP szóvivője, Fiala Ilona kérdésünkre elmondta, a párt nyitott az együttműködésre. "Az MKP a magyar egység megteremtésében érdekelt" - fogalmazott a szóvivő. Hozzátette, az együttműködés kérdésével érdemben jövő héten szombaton a párt Országos Tanácsa fog foglalkozni.

Az alábbiakban a Híd Országos Tanácsának döntéséről kiadott nyilatkozatot teljes terjedelmében olvashatják:

"Híd: Tíz éve elindítottunk egy egyedülálló kezdeményezést, amely a jelenlegi politikai folyamatok tükrében elengedhetetlen és helye van a következő választási időszakban is.

A Híd párt Országos Tanácsa mai ülésén értékelte a márciusi köztársasági elnöki és a májusi európai parlamenti választásokon elért eredményeket. A küldöttek látják, hogy igény van a változásra. Ezért az ülés következő részén ezzel és a jövő évi parlamenti választásokkal foglalkoztak. A politikai színtér jelenlegi alakulásából arra a következtetésre jutottak, hogy olyan politikai csoportosulások is a ringbe szállnak majd, amelyek csak nemrég alakultak, vagy épp alakulóban vannak. Ezek a pártok programjukkal nem konkurálhatnak a Híddal, amely a megalakulása óta a nemzeti kisebbségek és a többség közti, a kisebbségek közti, illetve régióközi együttműködésre fekteti a hangsúlyt. Az együttműködés elve megkérdőjelezhetetlen eredményeket hozott, főként a jelenlegi választási időszakban. Az eredmények mellett a polgári elvre felépített együttműködés jelentősen hozzájárult a szlovákok és magyarok, illetve Szlovákia és Magyarország közti feszültségek feloldódásához is. Az elmúlt tíz év pozitív változásai megerősítik azt a tényt, hogy az együttműködésben sokkal több lehetőség rejlik, mint az etnikai alapon való politizálásban.

Tíz éve a jó kapcsolatokért és együttélésért dolgozunk, ami nem magától értetődő.

A Híd párt tudatosítja a jelenlegi politikai folyamatok komolyságát. Az európai parlamenti választások is rámutattak arra, hogy a szélsőséges eszmék megerősödésének veszélye mellett az is megtörténhet, hogy teljes régiók, a lakosság különböző etnikai csoportjai maradnak politikai képviselet nélkül a parlamentben.

A Híd az egyetlen olyan párt, amely közvetlenül a régiók és a kisebbségek támogatására összpontosít, ezért tudatosítja, hogy mekkora a felelőssége e negatív folyamatok leállításában/elhárításában.

Ezért döntöttünk úgy, hogy együttműködést kínálunk minden olyan pártnak, amely azonosulni azokkal az értékekkel, amelyek mentén tíz évvel ezelőtt elindultunk, s amelyek megkérdőjelezhetetlen eredményeket hoztak. Azoknak a pártoknak, amelyekkel sikerül egyezségre jutnunk, a régiók és a kisebbségek parlamenti képviselete biztosítása és megerősítése érdekében helyet kínálunk a parlamenti választási listánkon.

Az Országos Tanács megbízza a Híd Országos Elnökségét, hogy az együttműködésről tárgyaljon a régiókat és a kisebbségeket képviselő pártokkal. Az Országos Elnökséget egyúttal megbízza azzal is, hogy a következő Országos Tanácson ismertesse, melyek azok a pártok, amelyek készek az aktív együttműködésre, témáink parlamenti szintű képviseletére."

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
orvosok

A költségvetés megvágása végeredményben az egész egészségügyre kihathat

koronavírus halottak napja

Jövő héttől megduplázódik a fekete járások száma az országban

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Egy kisfiú küzdelme a mosoly mögött

Párkány

A magas átoltottságnak köszönhetően enyhébb hullámmal számolnak az orvosok

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

Legkésőbb januárban drágul nagyot a kenyér

eva

Čaputová lánya is megszólalt az őt gúnyoló képviselő ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.