Közélet

A Híd is Orbán és Kaczyński mellett szavazott

Pozsony | A parlament elfogadta azt a határozatot, amely szembehelyezkedik az EU Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló döntéseivel. A dokumentumot a Híd frakció nagy többsége is megszavazta.
Czímer Gábor

2019. február 2. 11:00

*
- TASR

Még tavaly indult meg Magyarországgal szemben az uniós alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazását célzó kötelezettségszegési eljárás. Brüsszel elsősorban a jogállamiság megsértését rója fel Budapestnek. Az unió hasonló lépéseket tett Lengyelországgal szemben is, amelyet az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt marasztaltak el.
A pozsonyi parlament most egy olyan határozatot fogadott el, amely a Magyarország és Lengyelország melletti kiállást és a tárgyalások fontosságát hangsúlyozza.

A dokumentumot az SNS elnöke, Andrej Danko és a nemzetiek két másik képviselője nyújtotta be még tavaly november végén. Akkor Bugár Béla, a koalíciós Híd elnöke azt mondta, a határozat megsérti a koalíciós szerződést: „Ami nincs a kormányprogramban, azt ugyan be lehet terjeszteni, de ebbe bele kell egyeznie a koalíciós partnereknek is. Mi pedig ezzel nem értünk egyet” – fogalmazott a Híd elnöke.

Bugár a határozatról, és pártja képviselőinek tegnapi döntéséről lapunknak azt mondta, továbbra is a koalíciós szerződés megsértésének tartja azt, ahogy a dokumentum a törvényhozás elé került. A kormánypártok közötti megállapodás értelmében egy olyan szövegnek kellett volna a parlament elé kerülnie, amiben konkrét országokat nem említenek. Eszerint a határozat amellett foglalt volna állást, hogy az unió csak akkor használja az alapszerződés hetedik cikkelyét bármely ország ellen, ha már nincs lehetőség a tárgyalásra. Ehhez képest a szöveg név szerint említi Magyarországot és Lengyelországot – magyarázta a Híd elnöke. „Mi megegyeztünk a Szlovák Nemzeti Párttal, csak ők nem tartották be az egyezséget. Ennek lesz még következménye” – mondta Bugár.

A koalíciós szerződés szerint az állásfoglalás tartalmát mindhárom kormánypártnak el kellett volna fogadnia, de ez nem történt meg. A Híd képviselőinek többsége azonban tegnap mégis megszavazta az így beterjesztett állásfoglalást. Bugár ezt azzal magyarázta, mivel a dokumentumról ebben a formájában kellett szavazniuk, így két lehetőség kínálkozott számukra. Ha megszavazzák azt, akkor az Európai Néppárt rá fog kérdezni, hogy miért döntöttek így. „Másrészt két szomszédos országról van szó” – mondta Bugár.

A jelenlegi szlovák kormány igyekszik jó kapcsolatokat ápolni a V4-es tagállamokkal. Bastrnák Tibor a Híd frakcióvezetője a TASR hírügynökségnek arról beszélt, hogy szerinte a határozat elfogadásával nem változik meg Szlovákia külpolitikai irányultsága. „Továbbra is európai irányultságú ország vagyunk, de meg szeretnénk erősíteni a regionális elvet is” – mondta, és hozzátette, a képviselőik szabad kezet kaptak a szavazáskor.

Cséfalvay Katalin a Híd képviselője, a parlament külügyi bizottságának elnöke volt a párt frakciójának egyetlen tagja, aki nemmel szavazott a dokumentum elfogadásakor. Kérdésünkre erről azt mondta, nem tudott egyetérteni azzal, hogy a határozat konkrétan két országot említsen meg, hiszen nagyon különböző a helyzet a két államban. Hozzátette, a lengyelek nem is örülnek, hogy egy lapon említik őket Magyarországgal. Cséfalvay szerint a frakciótagoknak a lelkiismeretére volt bízva, hogy miként szavaznak, és kiemelte, számára mindig is fontosak voltak az uniós alapértékek.

Az ellenzéki Ondrej Dostál (SaS frakció, OKS) is nemmel szavazott a dokumentum elfogadásakor. A képviselő a határozatot úgy értelmezi, hogy az Dankónak Orbán Viktor irányába tanúsított csodálatáról tanúskodik. Az ellenzéki honatya szerint az SNS vezére ezzel nyíltan is az orbáni politika mellé áll. A képviselő hozzátette, meglepte őt a Híd képviselőinek döntése, mivel Bugár előző kijelentései alapján azt várta volna, hogy a párt képviselői nem támogatják a nyilatkozatot.

 Az uniós törekvésekkel szemben álló határozatot a kormánykoalíció képviselőin kívül a Sme rodina és a Kollár pártjából távozó honatyák is megszavazták.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Oguntoye

Oguntoye: Pluszmotivációt ad, amikor hazalátogathatok

felhős idő

Ilyen időnk lesz szerdán

sport a tévében

Újpest–Fradi, élőben a tévében

utazás

A fellendülésre várnak az utazási irodák

eKaranténa

Csaknem 2000 felhasználója van már az eKaranténa alkalmazásnak

somorjai edzés

Horváth Csaba: „12 fordulót már nem lehet lejátszani“

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.