Közélet

A gyakorlott pedagógus nem érzi a béremelést

Pozsony | Szeptember elsejétől 9,5%-kal emelkedett a kezdő pedagógusok bére, viszont a sok éve pályán lévő tanárok ebből nem sokat éreztek. A minisztérium szerint a pedagógusok bére gyorsabban növekszik, mint a nemzeti gazdaságban dolgozók fizetése, míg a Szlovák Tanári Kamara szerint csak követi a többi ágazatot.
Szalay Hajnalka

2019. október 5. 11:40

A tanári kamara szerint a kezdő tanárok fizetésének növekedése nincs összhangban a gazdaság többi ágazatában kínált fizetésekkel. Példaként a hipermarketekben kínált kezdő fizetéseket említik, amely egy pénztárosnál bruttó 930 vagy 963 euró is lehet, míg szeptembertől a kezdő tanárok fizetése bruttó 831,50 euró. 

A minisztérium szerint azonban a kamara nem veszi figyelembe, hogy a törvény alapján ezt az összeget ki kell egészíteni egy 50 euró körüli, kezdő tanároknak járó pótlékkal, amely a bértáblázat alapján besorolt kategóriába tartozó fizetés 6%-a. Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, hogy bár most nem dolgozik náluk kezdő pedagógus, ha dolgozna, akkor kb. 880 eurónyi fizetést kapna. „A kamarának azonban abban igaza van, hogy eddig úgy működött a fizetések emelkedése, hogy 16 évig évi 1%-kal, a további 24 évben pedig fél százalékkal kerestek többet a pedagógusok, tehát a ledolgozott éveik alapján összesen 28%-kal növekedett a bérük. Ezt most úgy módosították, hogy az első 8 évben csak 2%-kal emelkedik a tanárok fizetése, majd 9. évtől 40-ig évi fél százalékkal évente. Ez azt jelenti, hogy mostantól a ledolgozott évek alapján 18%-kal emelkedhet a tanárok bére. Igaz, hogy eddig kisebb volt a kezdők keresete, de nyolc év alatt nagyobb mértékben nőtt, mint így, hogy pályájuk elején többet kapnak, de nyolc évig szinte nem emelkedik a bérük, kivéve, ha átkerülnek magasabb fizetési osztályba” – magyarázta Andruskó, aki kiemelte, fontos, hogy a minisztérium megemelte a kezdők fizetését, ugyanis nagyon keveset kerestek eddig, viszont a többiekre nem gondoltak.

Az intézkedés következtében tehát előfordulhat, hogy egy szeptemberben munkába állt kezdő pedagógus bére hasonló lesz a több éve pályán lévő tanáréhoz, ugyanis az ő bérük nem növekedett ilyen mértékben. Ezt lapunknak Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója is megerősítette. „Huszonkét éve tanítok, szinte centre pontosan ugyanazt a bért kapom” – mondta Orosz István. 

„A táblázatban meghatározott bérek növekedtek minden fizetési osztályban, viszont a ledolgozott évekért járó százalékos emelések rendszerét átalakították. Itt olyan szintű a csökkenés, hogy egy gyakorlott pedagógus semmit nem vesz észre az emelésből, hiszen az alapbér növekedését kompenzálja a ledolgozott évek alapján megítélt összeg csökkentése”

– magyarázta az igazgató.

Ugyanerre hívja fel a figyelmet a Felsőpatonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója, Horváth Zoltán is. „Egy kezdő pedagógus az első tíz évben többet keres majd, mint eddig kerestek a tanárok, 10 év után azonban a helyzet kiegyenlítődik” – mondta Horváth.

A kezdő tanárok jelenleg a hatos fizetési osztályba tartoznak, tehát az alapbérük bruttó 831,50 euró, ehhez jön még 50 euró körüli pótlék. Andruskó Imre elmondta, a kezdő tanároknak két évük van, hogy elvégezzék az adaptációs képzést, különben megszűnik a munkaviszonyuk, ezután kerülnek át a hetes fizetési osztályba. Itt a táblázat alapján 907,50 eurós fizetésre jogosultak. „Szintén újítás, hogy eddig nem volt behatárolva, hogy a kollégák mikor mehetnek atesztációt csinálni, amelyeknek köszönhetően feljebb léphetnek a fizetési osztályokba. Mostantól öt ledolgozott év után tehetik le a tanárok az első atesztációs vizsgájukat, majd ismét el kell telnie öt évnek, hogy megcsinálhassák a következő atesztációjukat” – nyilatkozta az igazgató, aki kiemelte, a bonyolult rendszer következtében még ők sem tudják biztosra, hogyan fog ez működni a jövőben.

„Mostantól portfólió gyűjtés lesz, de senki sem tudja, mit takar ez pontosan. Úgy magyarázzák, hogy össze kell gyűjteni a szakmai továbbképzésekről szóló dokumentumokat, beszámíthatják a tanár diákjainak sikeres szereplését versenyeken, vagy a tanárok jelenlétét különböző projektekben, de ennél pontosabbat egyelőre senki sem tud. Az atesztációk ugyan nem kötelezőek, viszont ezek nélkül nem kerülhetnek át magasabb fizetési osztályba”

– zárta Andruskó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Jerzy Kosiński

Jerzy Kosiński - Lengyelország fekete madara

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Két országban, két nyelven

Két országban, két nyelven

Elon Musk

Elon Musk terhes barátnője azt szeretné, hogy a gyereke döntse el a nemét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.