A fiatalok többsége is saját lakásra vágyik

lakáspiac
Pozsony |

A Szlovákiában uralkodó lakáspiaci trendek esetében a generációváltás sem hoz áttörést. Az idősebb generációkhoz hasonlóan a fiatalok többsége is a saját tulajdonában levő ingatlanban szeretné leélni az életét. Az egyes régiók között azonban jelentős különbségek vannak.

Szlovákia azon uniós országok közé tartozik, amelyekben a lakosság döntő többsége ragaszkodik a saját tulajdonban levő lakóingatlanhoz, amit az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat felmérései is rendre alátámasztanak. Ezek szerint, míg uniós szinten a lakosság átlagosan 69%-a él az általa vagy a szülei, nagyszülei által birtokolt ingatlanban, Szlovákiában ez az arány eléri a 90%-ot. Ez egyben azt is jelenti, hogy míg uniós szinten átlagosan a lakosság csaknem harmada él bérlakásban, Szlovákiában csak a tizede. 
A szakemberek már régebben figyelmeztetnek arra, hogy a szlovákiai munkaerőpiac rugalmasságának a növelése érdekében jóval több bérlakásra lenne szükség. Míg ugyanis az ország nyugati régióiban továbbra is bőven akad szabad munkahely, kelet felé haladva egyre nagyobb a munkanélküliség. Akik azonban át szeretnének költözni, azokat ebben jelentős mértékben akadályoz a bérlakások hiánya.

Az UniCredit Bank legfrissebb felmérése szerint ugyanakkor a szlovákiai fiatalok többsége sem arra vágyik, hogy bérlakásban élje le az életét. A szüleik példáját követve saját ingatlant szeretnének vásárolni. „A felmérésünkben részt vevő, 30 évnél fiatalabb válaszadók több mint 70 százaléka jelezte, hogy olyan lakóingatlanban szeretne élni, amely a saját tulajdonában van” – mondta el Zuzana Ďuďáková, az UniCredit Bank szóvivője. Regionális szempontból azonban e tekintetben is jelentős különbségek tapasztalhatók, amiben nagy szerepet játszik a lakóingatlanok ára. Pozsonyban és a nagyobb városokban továbbra is rendkívül drágán lehet lakáshoz, családi házhoz jutni, a fiatalok ezekben így elsősorban az egy- és kétszobás lakások iránt érdeklődnek, míg a kisebb településeken – főként persze itt is hitelből – a nagyobb lakásokat is megengedhetik maguknak.

„Az ingatlanvásárlásra csábítanak az alacsony hitelkamatok is. A fiatalok által felvett első jelzáloghitel összege a nagyobb városokban 66 ezer, a kisebbekben 54 ezer euró körül mozog. Az önrész biztosításánál pedig a fiatalok nagy része a szüleik segítségére is számít”

– tette hozzá Ďuďáková. Szerinte a fiatalok az első jelzáloghitelüket leggyakrabban a 26. és 31. életévük között veszik fel, miközben az igénylők 68%- a már a párjával együtt folyamodik hitelért. „A fiatalok többsége az ingatlanvásárlást olyan vonzó befektetésnek tartja, amelyhez képes mozgósítani a családját, a szüleit is, akik gyakran a saját lakóingatlanukkal kezeskednek a gyerekeik által felvett hitelért” – tette hozzá az UniCredit Bank szóvivője.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?