A fiatalkorúak is gyakran küzdenek alkoholproblémákkal

2022-ben több mint 28 ezren kerültek pszichiátriai intézetbe az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémáik miatt
Pozsony |

Szlovákiában csaknem 400 ezren küszködhetnek alkoholproblémákkal, és a számuk folyamatosan növekszik – tájékoztatott a Lévai Agel Kórház a száraz február nevű kezdeményezés alkalmából. A probléma egyre inkább érinti a fiatalkorúakat is.

A száraz február egy olyan felhívás, amellyel arra próbálják ösztönözni az embereket, hogy legalább egy hónapon keresztül tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától. A felvilágosító kampányhoz a Lévai Agel Kórház is csatlakozott. Céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét a felelősségteljes alkoholfogyasztásra, illetve olyan szokások kialakítására szeretnék rábírni az embereket, amelyek a józanul eltöltött hónap végezetével is fenntarthatóak maradnak, hosszú távon is.

Az alkohol egészségre kifejtett káros hatásai széles körben ismertek, Szlovákiában mégis sok a függő: a kórház tájékoztatása alapján közel 400 ezren szenvedhetnek alkoholizmusban, ami a lakosság több mint 7 százalékát teszi ki.

Sokan szégyellik

A becslések pontosságát azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, hiszen az alkoholfüggőség is azon betegségek közé tartozik, amelyek gyakran rejtve maradnak, akár az érintettek szűkebb környezete előtt is. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) legfrissebb kimutatása szerint 2022-ben 28 854 beteget kezeltek alkoholproblémák miatt pszichiátriai intézetekben, közel háromnegyedüknél pedig egyértelműen megállapíthatóak voltak az alkoholizmus tünetei. Kérdéses azonban, hogy a betegek hány százaléka jut el a professzionális segítségig, és hányan élik úgy mindennapjaikat, hogy még saját maguk előtt sem ismerik be a problémát.

A lévai kórház alkalmazottai azonban nap mint nap tapasztalják, milyen egészségügyi gondokat okozhatnak a szeszes italok.

„Manapság elmondható, hogy szinte naponta találkozunk a túlzott alkoholfogyasztás következményeivel. A probléma minden korcsoportot érint, de leginkább a produktív korban lévőket, valamint az időseket. Sok olyan esettel találkozunk, hogy az alkohol befolyása alatt álló idősek traumás sérüléseket, tehát horzsolásokat, töréseket vagy akár nyílt töréseket szenvednek el, de a mérgezés sem ritka”

– jelentette ki Magdaléna Leváková, a kórház sürgősségi osztályának főnővére.

Részeg fiatalok

A korcsoportok szempontjából továbbá aggasztó megfigyelni, hogy a szeszes italok fogyasztása a fiatalkorúak körében is népszerű.

„Az egész évben találkozunk olyan esetekkel, amikor ittas állapotban lévő gyermekeket hoznak be, az osztályunkon ezek teszik ki a beavatkozások körülbelül 10 százalékát. Gyakran részegen, az utcán fekve találják meg őket a járókelők, ami gyakran kihűléssel is jár. A behozott fiatalok kora 8 és 19 év között mozog, nemek tekintetében pedig nagyjából fele-fele az eloszlás. Sok gyermek nyúl az alkoholhoz a pszichés nehézségek miatt, a koronavírus-járvány óta különösen megemelkedett az ilyen esetek száma”

– mondta Kristína Apostolov, a kórház gyermek és újszülött osztályának főorvosa.

Kiemelt kockázat

Az NCZI 2022-es adatai alapján az alkoholizmus többségében még mindig a férfiakat érinti (az említett 28 854 kezelésre szoruló személyből 21 593 volt férfi), de az utóbbi tíz év statisztikái alapján a nők is egyre gyakrabban nyúlnak a pohárhoz. A probléma sajnos a várandós nőknél is felmerül, pedig az alkoholfogyasztás a magzat számára kiemelt veszélyekkel járhat. Az NCZI ezen a téren egyelőre csak a 2021-es adatokkal rendelkezik, ezek alapján 56 183 terhesség közül 232 esetében jegyezték fel, hogy az anya fogyasztott alkoholt a várandósság idején.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?