Közélet

A drágulás aggasztja a lakosságot

Pozsony | Rengeteg családnak okoz gondot az energia- és élelmiszerárak év eleji emelése. Fizetésemelés nélkül sokan az alapvető kiadásokat sem lesznek képesek fedezni, és persze vannak, akik észre sem veszik a drágulást.
Molnár Iván

2019. január 14. 11:06

A lakosság nagy része azzal számol, hogy idén megugranak a havi kiadásai – nyilatkozta Jaroslav Ondrušek, az áruhiteleiről ismert Home Credit elemzője, a Stem/Mark piackutató friss felmérésére hivatkozva. Eszerint a megkérdezettek 30 százaléka látványos, további 40 százalékuk pedig enyhe drágulásra számít az élelmiszerárak, a rezsiköltségek és az energiaszolgáltatóknak fizetett díjak esetében. A válaszadók nagyjából 5 százaléka állítja, hogy nem is vette észre az áremelkedést. A drágulás a felmérés szerint egyre nagyobb terhet ró a családokra, további bevételek nélkül nem tudják fenntartani eddigi életszínvonalukat. A Stem/Mark által megkérdezettek nagyjából 90 százaléka állítja ezt. Ondrušek szerint az emberek 20 százalékának a jelenleginél havonta 100–150 euróval nagyobb bevételre lenne szüksége, 30 százalékuknak 150–300, további 20 százalékuknak pedig több mint 300 euróra, hogy probléma nélkül fedezni tudják a kiadásaikat. „A nők és férfiak közötti bérkülönbségek miatt ez utóbbi csoportban kétszer annyi nőt találunk, mint férfit” – tette hozzá Ondrušek.

Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy a Stem/Mark elemzése szerint a lakosság kétharmada nincs megelégedve a fizetésével. „A megkérdezettek 45 százaléka reménykedik abban, hogy idén emelkedhet a fizetése, ám harmaduk nem számíthat 100 eurónál nagyobb emelésre, és csak a hét százalékuk bízik 150 eurónál nagyobb fizetésemelésben” – mondta Ondrušek.

Annak ellenére, hogy sokaknak a legalapvetőbb kiadások fedezésével is gondjaik akadnak, többen terveznek idén egyszeri nagyobb kiadással járó vásárlást. Ezer eurónál kisebb kiadással járó bútorvásárlásra például a megkérdezettek csaknem 40 százaléka készül. Háztartási gépek, például mosógép, hűtőszekrény vagy sütő vásárlására a családok 27 százaléka legfeljebb 500, további 12 százalékuk pedig 500 és 1000 euró közötti összeget tervez fordítani.

Jelentős különbségek vannak a kirándulásra szánt pénz esetében. Minden ötödik család 500 eurónál többen nem tud erre áldozni, a harmaduk 500 és 1500 euró közötti összeget tesz félre erre, százból két család pedig több mint 3 ezer eurót is üdülésre tud költeni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?