Közélet

A déli régiókban is javul a járványhelyzet

Pozsony | Ismét színesebbé válik a regionális járványtérkép. A Covid-automata bevezetése óta most először bukkannak fel zöld járások, viszont vannak olyan régiók is, ahol a járványhelyzet kedvezőtlen, így továbbra is piros fázisban maradnak.
Nagy Roland

2021. június 3. 07:00

koronavírus
A regionális járványtérkép jövő heti változatából az látszik, hogy a magyarlakta járások többségében egyre jobban alakul a járványhelyzet. - TASR-felvétel

A térképen található 5 különféle szín (piros, rózsaszín, narancssárga, sárga, zöld) arra utal, hogy a járványhelyzetet illetően egyre nagyobb regionális különbségek vannak Szlovákiában. Az országos mutatók szerencsére javulnak, viszont vannak olyan járások, ahol a vírus még mindig erősen érezteti a hatását. Ennek eredményeként látványos különbségek figyelhetők meg az intézkedésekben: a piros járásokban például csak az éttermek teraszai tarthatnak nyitva, a zöld járásokban viszont már nincs semmilyen éttermekre vonatkozó korlátozó intézkedés.

Lassul a terjedés

Az aktuális járványhelyzetről szerdán Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter és Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője számolt be. Mišík elmondása szerint az előző héthez képest ismét javult a helyzet, akár a kórházban fekvő személyek számát, akár a reprodukciós számot illetően. Jelenleg 412 személyt kell kórházban tartani, közülük már csak 34-en szorulnak lélegeztetőgépre. A reprodukciós szám 0,80 és 0,84 között mozog. Ennek következtében a hetente azonosított fertőzöttek száma is csökken, a múlt héten átlagban 241 személynél mutatták ki a megbetegedést.

Színpompás térkép

A járványhelyzet javulását mutatja az is, hogy a rózsaszín járások száma csökkent (ezen a héten még 11 van, a jövő héten már csak 6 lesz), illetve egyre több a sárga besorolású régió (most 24 van, jövő hétfőtől 39 lesz). A magyarlakta járások jelentős része is ezek közé tartozik, vagyis az itt élőkre már viszonylag enyhe járványügyi előírások vonatkoznak. A beltérben továbbra sem lesz kötelező az FFP2-es védőeszköz, elég az egyszerű sebészi szájmaszk is.

Az éttermek nem csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket, viszont beltérben egyelőre csak hat személy ülhet egy asztalnál (kivéve akkor, ha kizárólag egy háztartásban élők ülnek az asztalnál, ilyen esetben lehetnek többen is).

Az esküvők és a lagzik vendégeinek létszáma is bővül, beltérben már 100, kültéren pedig már 250 meghívott is lehet.

A sporteseményeken és az egyéb tömegrendezvényeken is jóval magasabb lehet a létszám, bár különbséget kell tenni az álló- és az ülőrendezvények között. Az állórendezvényeken beltérben 100, kültéren pedig 250 résztvevő tartózkodhat (csakúgy, mint az esküvőknél). A beltéri ülőrendezvényeken legfeljebb 250 személy vehet részt, illetve az ülőhelyek felét szabadon kell hagyni. A kültéri ülőrendezvényeknél az engedélyezett létszám 500 fő, és a maximális kapacitás legfeljebb 75 százaléka telhet be.

koronavírus

A járások besorolása a jövő héttől

  • Piros járások (3): Selmecbányai, Kiszucaújhelyi, Miavai.
  • Rózsaszín járások (6): Bártfai, Vágújhelyi, Rózsahegyi, Szakolcai, Szobránci, Trencséni.
  • Narancssárga járások (29): Báni, Besztercebányai, Nagybiccsei, Csacai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Korponai, Lévai, Liptószentmiklósi, Mezőlaborci, Námesztói, Pöstyéni, Poprádi, Vágbesztercei, Rimaszombati, Rozsnyói, Szenicei, Szinnai, Iglói, Ólublói, Felsővízközi, Nagyszombati, Turdossini, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Sárga járások (39): Pozsony (I.–V.), Breznóbányai, Gyetvai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lőcsei, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Nagymihályi, Nyitrai, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Poltári, Eperjesi, Privigyei, Puhói, Nagyrőcei, Kisszebeni, Szenci, Sztropkói, Nagytapolcsányi, Tőketerebesi, Nagykürtősi, Aranyosmaróti.
  • Zöld járások (2): Vágsellyei, Stubnyafürdői.

Ehhez képest a piros és a rózsaszín járásokban jóval szigorúbbak az előírások. A pirossal jelölt régiókan például csak 10 fő vehet részt a rendezvényeken, függetlenül a kapacitástól, az esküvők pedig be vannak tiltva. A rózsaszín járásokban a rendezvényeken beltérben 25, kültéren 50 résztvevőt engedélyeznek. Ugyanennyien vehetnek részt az esküvőkön és lagzikon is. Ami az éttermeket illeti, ezekben a járásokban továbbra is csak a teraszok lehetnek nyitva, beltérben pedig FFP2-es védőmaszkot kell viselni.

A zöld járásokban viszont jóval nagyobb a szabadság. Az éttermekben például már semmilyen korlátozás nincs. A beltéri tömegrendezvényeken 500, a kültérieken pedig akár 1000 fő is részt vehet.

Mi lesz a Szputnyikkal?

Az egészségügyi minisztérium hétfőn lehetővé tette, hogy az érdeklődök jelentkezhessenek a Szputnyik V orosz vakcináért is. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az érdeklődés nem túl magas, hiszen az első napon körülbelül 3000 személy regisztrált. Szlovákia összesen 200 ezer adagot vásárolt, a szavatosságuk pedig a nyár végére lejár. Vladimír Lengvarský nem akarta értékelni a fejleményeket.

„Ha majd többen jelentkeznek, akkor több embert oltunk be”

– jegyezte meg, hozzátéve, ha nem sikerül felhasználni minden vakcinát, akkor Szlovákia elajándékozza őket egy másik országnak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Márki-Zay Péter

Majdnem 245 ezerrel több szavazatot kapott Márki-Zay a második fordulóban, mint az elsőben

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Megijedt a dudától, árokba hajtott

Ferenc pápa k

Ferenc pápa szerint a terrorizmus mindenki számára vereséget jelent

időjárás ősz

Felhős idő váltja a ködös reggelt

Új Szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.