Közélet

A déli régiókban is javul a járványhelyzet

Pozsony | Ismét színesebbé válik a regionális járványtérkép. A Covid-automata bevezetése óta most először bukkannak fel zöld járások, viszont vannak olyan régiók is, ahol a járványhelyzet kedvezőtlen, így továbbra is piros fázisban maradnak.
Nagy Roland

2021. június 3. 07:00

koronavírus
A regionális járványtérkép jövő heti változatából az látszik, hogy a magyarlakta járások többségében egyre jobban alakul a járványhelyzet. - TASR-felvétel

A térképen található 5 különféle szín (piros, rózsaszín, narancssárga, sárga, zöld) arra utal, hogy a járványhelyzetet illetően egyre nagyobb regionális különbségek vannak Szlovákiában. Az országos mutatók szerencsére javulnak, viszont vannak olyan járások, ahol a vírus még mindig erősen érezteti a hatását. Ennek eredményeként látványos különbségek figyelhetők meg az intézkedésekben: a piros járásokban például csak az éttermek teraszai tarthatnak nyitva, a zöld járásokban viszont már nincs semmilyen éttermekre vonatkozó korlátozó intézkedés.

Lassul a terjedés

Az aktuális járványhelyzetről szerdán Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter és Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője számolt be. Mišík elmondása szerint az előző héthez képest ismét javult a helyzet, akár a kórházban fekvő személyek számát, akár a reprodukciós számot illetően. Jelenleg 412 személyt kell kórházban tartani, közülük már csak 34-en szorulnak lélegeztetőgépre. A reprodukciós szám 0,80 és 0,84 között mozog. Ennek következtében a hetente azonosított fertőzöttek száma is csökken, a múlt héten átlagban 241 személynél mutatták ki a megbetegedést.

Színpompás térkép

A járványhelyzet javulását mutatja az is, hogy a rózsaszín járások száma csökkent (ezen a héten még 11 van, a jövő héten már csak 6 lesz), illetve egyre több a sárga besorolású régió (most 24 van, jövő hétfőtől 39 lesz). A magyarlakta járások jelentős része is ezek közé tartozik, vagyis az itt élőkre már viszonylag enyhe járványügyi előírások vonatkoznak. A beltérben továbbra sem lesz kötelező az FFP2-es védőeszköz, elég az egyszerű sebészi szájmaszk is.

Az éttermek nem csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket, viszont beltérben egyelőre csak hat személy ülhet egy asztalnál (kivéve akkor, ha kizárólag egy háztartásban élők ülnek az asztalnál, ilyen esetben lehetnek többen is).

Az esküvők és a lagzik vendégeinek létszáma is bővül, beltérben már 100, kültéren pedig már 250 meghívott is lehet.

A sporteseményeken és az egyéb tömegrendezvényeken is jóval magasabb lehet a létszám, bár különbséget kell tenni az álló- és az ülőrendezvények között. Az állórendezvényeken beltérben 100, kültéren pedig 250 résztvevő tartózkodhat (csakúgy, mint az esküvőknél). A beltéri ülőrendezvényeken legfeljebb 250 személy vehet részt, illetve az ülőhelyek felét szabadon kell hagyni. A kültéri ülőrendezvényeknél az engedélyezett létszám 500 fő, és a maximális kapacitás legfeljebb 75 százaléka telhet be.

koronavírus

A járások besorolása a jövő héttől

  • Piros járások (3): Selmecbányai, Kiszucaújhelyi, Miavai.
  • Rózsaszín járások (6): Bártfai, Vágújhelyi, Rózsahegyi, Szakolcai, Szobránci, Trencséni.
  • Narancssárga járások (29): Báni, Besztercebányai, Nagybiccsei, Csacai, Gölnicbányai, Homonnai, Illavai, Korponai, Lévai, Liptószentmiklósi, Mezőlaborci, Námesztói, Pöstyéni, Poprádi, Vágbesztercei, Rimaszombati, Rozsnyói, Szenicei, Szinnai, Iglói, Ólublói, Felsővízközi, Nagyszombati, Turdossini, Varannói, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Zsolnai, Zólyomi.
  • Sárga járások (39): Pozsony (I.–V.), Breznóbányai, Gyetvai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Lőcsei, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Nagymihályi, Nyitrai, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Poltári, Eperjesi, Privigyei, Puhói, Nagyrőcei, Kisszebeni, Szenci, Sztropkói, Nagytapolcsányi, Tőketerebesi, Nagykürtősi, Aranyosmaróti.
  • Zöld járások (2): Vágsellyei, Stubnyafürdői.

Ehhez képest a piros és a rózsaszín járásokban jóval szigorúbbak az előírások. A pirossal jelölt régiókan például csak 10 fő vehet részt a rendezvényeken, függetlenül a kapacitástól, az esküvők pedig be vannak tiltva. A rózsaszín járásokban a rendezvényeken beltérben 25, kültéren 50 résztvevőt engedélyeznek. Ugyanennyien vehetnek részt az esküvőkön és lagzikon is. Ami az éttermeket illeti, ezekben a járásokban továbbra is csak a teraszok lehetnek nyitva, beltérben pedig FFP2-es védőmaszkot kell viselni.

A zöld járásokban viszont jóval nagyobb a szabadság. Az éttermekben például már semmilyen korlátozás nincs. A beltéri tömegrendezvényeken 500, a kültérieken pedig akár 1000 fő is részt vehet.

Mi lesz a Szputnyikkal?

Az egészségügyi minisztérium hétfőn lehetővé tette, hogy az érdeklődök jelentkezhessenek a Szputnyik V orosz vakcináért is. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy az érdeklődés nem túl magas, hiszen az első napon körülbelül 3000 személy regisztrált. Szlovákia összesen 200 ezer adagot vásárolt, a szavatosságuk pedig a nyár végére lejár. Vladimír Lengvarský nem akarta értékelni a fejleményeket.

„Ha majd többen jelentkeznek, akkor több embert oltunk be”

– jegyezte meg, hozzátéve, ha nem sikerül felhasználni minden vakcinát, akkor Szlovákia elajándékozza őket egy másik országnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

Pozsonyeperjes

Rekordszámú gyerek szórakozott a Pöttyös Gyíkok táborban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt
Frissítve

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.