Közélet

A déli régiókban él a legtöbb szegény

Pozsony | Szlovákiában összesen 180 827 ember van anyagi szükséghelyzetben, a szociális ügyi hivatal februári adatai szerint ennyi szociális segélyt fizettek ki. Ha ehhez hozzáadjuk a velük egy háztartásban élő, közösen megítélt személyek – például a gyerekek – számát, a lakosok csaknem tizede szegénynek minősül.
B. Szentgáli Anikó

2013. április 14. 18:14

A különböző statisztikai összegzések és felmérések elkészítésekor eltérő szempontokat vehetnek figyelembe, így például az Eurostat legutóbbi jelentése szerint Szlovákiában 2011-ben a népesség 13 százaléka számított szegénynek, a szociális ügyi hivatal idei februári adatai alapján, a kifizetett szociális támogatásokat alapul véve azonban több a szegény. Az anyagi szükséghelyzetben lévő személyekkel egy háztartásban élőkön kívül létezik az ún. rejtett szegényeknek még egy csoportja: azok, akik megbízási szerződésre vagy részmunkaidőben végzett munkával próbálnak némi jövedelemre szert tenni, már nem jogosultak szociális segélyre, noha bevételük a minimálbérnél is alacsonyabb, ezért szegénységi kockázatnak vannak kitéve.

A szociális ügyi hivatal statisztikai adatai alapján megrajzolható az ország szegénységi térképe, melyből nyilvánvalóvá válik: Dél-Szlovákiában élnek a legtöbben anyagi szükséghelyzetben.
 
A déli járásokban van a legtöbb szegény
Abszolút számokban a legtöbb szegény a Tőketerebesi járásban van, a második helyen a Rimaszombati, a harmadikon a Kassa-vidéki járás végzett. Ha figyelembe vesszük egy-egy járás lakosainak számát, akkor az adott régió népességéhez képest a legtöbben a Nagyrőcei járásban (a térségbeliek 10,47%-a) vannak anyagi szükséghelyzetben; a második helyen a Rozsnyói (9,39%), a harmadikon a Rimaszombati járás (9,38%) szerepel. Ebben a három járásban a legnagyobb a munkanélküliség. A februári adatok szerint a Rimaszombati járás lakosainak 34,49%-a, a Nagyrőceiben 33,61%, a Rozsnyóiban pedig 29,48% volt munka nélkül. Az országos átlag 14,71%, és a dél-szlovákiai régiók mutatói magasan ezen érték fölött vannak.
 
Ki kaphat segélyt
Az anyagi szükséghelyzetben lévők az állandó lakhelyük szerinti szociális ügyi hivatalban szociális segélyért folyamodhatnak. Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha az egy háztartásban élő személyek összbevétele nem haladja meg a létminimumot. A létminimum minden év júliusában változik, jelenleg egy felnőtt személyre havonta 194,58 euró. A vele egy háztartásban élő másik felnőtt személyre vonatkozó létminimum 135,74 euró. A kiskorú, eltartott gyermek létminimuma 88,82 euró. A támogatás konkrét összege az igénylő családi helyzetétől és attól függ, hogy hány gyereket nevel. Anyagi szükséghelyzetben lévő személyek azok, akiknek nincs állásuk és munkanélküli-segélyt sem kapnak, de ebbe a kategóriába tartozhatnak azok is, akik ugyan dolgoznak, ám összbevételük nem éri el a létminimumot, és így jogosultak a szociális segélyre és más támogatásokra. A jogosultság megállapításakor az egy háztartásban élő személyek jövedelmét veszik figyelembe: férj és feleség, a szülők és a velük egy háztartásban élő kiskorú vagy az a 25 évesnél fiatalabb gyermek, akinek nincs jövedelme, vagy jövedelme alacsonyabb a minimálbérnél. Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek nyújtható egyszeri szociális segély is – ezt a legfeljebb a létminimum háromszorosának megfelelő hozzájárulást egyszeri nagyobb, rendkívüli kiadásokra, a háztartás alapvető felszereléseire, a szükséges ruházat, az eltartott gyermekek tanszereire , valamint rendkívüli gyógykezelési költségek fedezetére adják. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a három diplomata kiutasítása kapcsán arról beszélt, szerinte Pozsony az Egyesült Államok befolyása alatt hozta meg döntését ⋌(TASR/AP-felvétel)

Orosz kémbotrány: vizsgálatot indítottak Szlovákia oroszországi nagykövetségein

dac
Frissítve

GALÉRIA: Hajrában szerzett góllal nyert a DAC a Pohronie otthonában

Nyugat- és Közép-Szlovákiába visszatér a kánikula

paksi atomerőmű

Meghibásodás miatt leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja

koronavírus

A fertőzöttek száma 20,5 millió, a halálos áldozatoké csaknem 750 ezer a világon

Benes

Beneš decrees – when the past catches up with the present

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.