Közélet

8 millió eurós pöröly a szélsőségesekre

Pozsony | A kormány az elmúlt egy évben fokozatosan igyekezett szűkíteni a szélsőségesek életterét, és elszívni előlük a levegőt. A vonatkozó törvények szigorítása és egy specializált rendőri egység létrehozása után most egy szélsőségesség elleni, átfogó reformterv körvonalazódik a belügyminisztériumban.
Finta Márk

2017. július 22. 19:45

A belügyminisztérium hatékonyan szeretne fellépni a szélsőséges megnyilvánulások ellen, emellett pedig az erről szóló kommunikációt és megelőzést is támogatná az iskolákban. Minderre 8 millió eurós költségvetést szereztek – a pénzt az Európai Szociális Alap biztosítja, a reformtervezetet pedig a Hatékony Közigazgatás Operációs Program égisze alatt valósítják majd meg – írja a SITA hírügynökség.

A költségvetés legnagyobb részét, 3,5 millió eurót olyan speciális elektornikus eszközök létrehozására fordítják, melyek képesek lesznek adatot gyűjteni az internetről és a közösségi oldalakról a szélsőségesekről, az ilyen irányú megnyilvánulásokról. 2,25 milliót fordítanak a rendőrök, a köztisztviselők és a középiskolák alkalmazottainak továbbképzésére, és további félmillió eurót adnak felvilágosító és oktató tevékenységre – a tervek szerint a speciális oktatási programokba 2020-ig 3500 ilyen állami alkalmazott kapcsolódik majd be. Kutatásra és elemzések készítésére 1,5 millió euró jut.

A projekt célja a belügyi tárca szerint egyebek mellett a nem formális szélsőséges csoportok és az általuk elkövetett büncselekmények visszaszorítása – mindezt első nekifutásra 50 százalékkal szeretnék csökkenteni. A belügy rámutat, jelenleg hét olyan csoportot tartanak nyilván, melyek aktívan és rendszeresen követnek el szélsőséges kihágásokat – elsősorban labdarúgó- és jégkorongcsapatok huligánjairól van szó. Az ilyen csoportok, mint például a Slovan Belasá Šlachta (Égszínkék Nemesség) vagy a nagyszombati szurkolói csoportok tagjainak egy része egyébként korábbi skinheadekből verbuválódik, és nagy átfedést mutat az egyes paramilitáris vagy politikai szélsőséges mozgalmak tagságával.

A tárca elismeri, hogy a szélsőségesség elleni harc rengeteg akadályba ütközik, mivel nincs egységes metodika, mely alapján megítélnék és felszámolnák a szélsőséges, vagy épp a terrorizmussal kapcsolatos tevékenységet, illetve a propaganda terjesztését. Komoly problémának tartják azt is, hogy nincs elég elemző intézmény, sem olyan oktatási rendszer, mely a megelőzéssel foglalkozna. 2019 végéig ezért egy szélsőségességkutató központot, valamint egy egységes oktatási rendszert dolgoznak ki, a jelenlegi helyzet kielemzése után pedig a vonatkozó törvényeket is frissíteni fogják.

Radovan Bránik szélsőségesség-szakértő lapunknak elmondta: a koncepció első pillantásra nem hangzik rosszul, a 8 millió eurós költségvetési keret is elégségesnek tűnik. Mindazonáltal óvatosságra int. Az állam ugyanis az említett adatgyűjtő rendszerrel meglehetősen komoly lehetőségekhez juthat arra, hogy „bekukkantson” a szélsőségesek zárt csoportjaiba és kommunikációjába. Ezzel az eszközzel pedig vissza lehet élni – csak akkor van értelme, ha megfelelő ellenőrző mechanizmusokat is tartalmaz majd. Elejét kell venni tehát annak, hogy a rendszert gumiszabályok mentén üzemeltessék, és a visszaélések elkerülése miatt nagyon pontosan meg kell határozni, mi számít szélsőségességnek. „Ha ez nem történik meg, nagyon könnyen tendenciává válhat az olyan megnyilvánulások kriminalizálása, melyek még beleférnek a szólásszabadságba” – jegyezte meg.

Bránik szerint a megfelelően beállított reform, melyet jó szakemberek valósítanak meg, aránylag komoly előrelépést jelenthet, de a rendőrség represszív intézkedései mellett elengedhetetlen szociális illetve oktatási elemekkel kibővíteni azt. „S mivel nagyon sok pénzről van szó, oda kell figyelni arra is, hogy felbukkanhatnak a reform környékén olyan cégek, melyek csak meg akarják fejni az államot. Őszintén szólva ettől tartok egy kicsit, sok olyan cég és ember van, mely bárminek a szakértőjévé válik, amire pályázatot írnak ki, és jó kapcsolatai is vannak az egyes minisztériumokban” – magyarázta. Hozzátette, ha ilyen emberek bonyolítják le majd a felvilágosítási és oktatási programokat, vagy részt vesznek az informatikai projektekben, akkor a 8 millió euró könnyen kidobott pénzzé válhat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.