Közélet

66 eurós bírság járhat egy kis erdei áfonyáért

Pozsony | Nem mindenki tudja, hogy Szlovákia nemzeti parkjaiban szigorúan tilos erdei gyümölcsöt szedni. Egy-két szem áfonyáért vagy gombáért 66 eurós bírságot is kaphatnak, viszont a büntetés nagyobb mennyiségnél vagy ismételt szabálysértésért a 3320 eurót is elérheti. Tavaly környezetvédelmi bűncselekményekért 302 személy ellen indult eljárás.
Demecs Péter

2017. augusztus 1. 15:47

Az érett áfonya, szamóca, málna és a különféle gombafajták az erdőbe vonzzák a gyümölcsszedőket, akik gyakran ott is szedik a gyümölcsöt, ahol tilos. A hármas és annál magasabb szintű védelmi zónákban nemcsak a gyümölcsszedés, hanem a gombázás is tilos. Kivételt csak a Szlovák Paradicsom, a Szlovák Karszt és a Nagy-Fátra Nemzeti Park képez. Ugyanakkor itt is csak a kijelölt helyeken és saját használatra lehet gyűjteni a gyümölcsöket. A természetvédelmi törvény betartását a nemzeti parkok munkatársai vagy önkéntes természetőrök felügyelik. Akár 66 eurós bírságot is kiróhatnak a törvényszegőre, illetve elkobozhatják a zsákmányt. Rendkívüli esetben a jogszabály 3320 eurós büntetés kiszabását is lehetővé teszi.

„Gyakori probléma a turisták viselkedése. Azért, hogy a legrövidebb időn belül a lehető legtöbb gyümölcsöt szedjék le, sokszor segédeszközöket használnak, amivel károsítják a természetet. Ösvényeket taposnak a növényzetbe, amivel felgyorsítják az eróziót, az áfonyabokrok ugyanis védik a talajt és elősegítik a humuszképződést” – tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi minisztérium. A tátrai természetőrök a telektulajdonosokkal és a rendőrséggel együttműködve összefognak az illegális gyümölcsszedők ellen, s a következő időszakban gyakrabban tartanak ellenőrzést.

A Főügyészég egy speciális, környezetvédelmi bűncselekmények vizsgálatával foglalkozó külön rendőrségi osztály létrehozását javasolja, hogy hatékonyabb legyen ezen bűntettek felderítése. Azt, hogy mikorra alakulhatna meg a rendőrség új osztálya, egyelőre nem tudni, az illetékesek már megkezdték a tárgyalásokat. Tavaly 302 személy ellen indult környezetvédelmi bűncselekmény elkövetéséért eljárás, ebből 182 tettest vádoltak meg. Ebből eddig 42 esetben kötöttek vádalkut, feltételes büntetéssel zárult 57 eljárás. A bűncselekmények túlnyomó többsége orvvadászattal volt kapcsolatos, második helyre került az illegális gyümölcs- vagy növényszedés – tájékoztatott Andrea Predajňová a főügyészség szóvivője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

koronavírus

Koronavírus – Kevés mintát értékeltek ki vasárnap, a pozitivitási arány 17 százalék felett

Duslo

Itt a dízelautók rémálma: fogytán az AdBlue-adalék

rendőrség

VIDEÓ: Rendőrök üldözték a lopott motoron menekülő tolvajt. Nézzük, mi lett a vége!

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.