55 éves az Ady Endre Diákkör

Prága |

<p>A „csehszlovákiai” magyar diákszervezetek legöregebbike, a prágai Ady Endre Diákkör idén ünnepli ötvenötödik születésnapját.</p>

Prága már az első köztársaság idején is vonzó célpont volt a magyar diákok körében – akkoriban a Szent György Kör tömörítette őket. Aztán jött a második világháború, és a békekötés után elképzelhetetlen volt, hogy Csehszlovákiában bármilyen szervezett formában létezzenek tovább. Magyar diákok azonban továbbra is voltak Prágában, ugyanúgy egy társaságot alkottak, s 1957-ben a politikai helyzet megenyhült annyira, hogy lehetővé tegye ennek a baráti társaságnak szervezetté alakulását. Így jött létre az Ady Endre Diákkör.

Nem volt könnyű ez az ötvenöt év – a Diákkör megért egy szocializmust, aztán egy rendszerváltást, amikor megnyíltak az utak más országok egyetemei felé is, és túlélte, hogy kettévált Csehszlovákia, ami után jóval kevesebb magyar érkezett a városba. Hol hárman-négyen vitték és mentették meg a szervezetet, hol húsz-harminc aktivistára lehetett számítani a vezetőségben. Mostanra több mint négyszáz tagja és harminc aktivistája van, évi tizenöt-húsz rendezvénnyel.

Változó programokkal és változó létszámmal, de ötvenöt éve megszakítás nélkül működik az AED: valaki mindig szívügyének érzi, valakinek mindig számít, hogy legyen egy sziget, ami a magyar diákoké Prágában, ahova az ember bátran mehet, ha magyar szót akar hallani, ha földijeivel akar találkozni.

Erre az 55 évre fogunk emlékezni, ezt fogjuk ünnepelni 2012. április 26–28. között az ötévente megrendezésre kerülő AED-nagytalálkozón mindazokkal, akiknek, ilyen vagy olyan okból, fontos az AED.

A rendezvényt április 26-án Zsapka Attila és Madarász András koncertjével egybekötött sörözés indítja a Na Hrádku kocsmában, ahova harminc éve jár a prágai egyetemista, hagyományosan csütörtökön, havonta-kéthavonta legalább egyszer. Pénteken, 27-én a Prágai Magyar Kulturális Központ ad helyet az AED-elnökök találkozójának és kerekasztal-beszélgetésének. Szombaton délelőtt városnézést tartunk az érdeklődőknek, este pedig sor kerül az ünnepi összejövetelre a Jedová Chýše étteremben, fellépnek az Ady Endre Diákkör mellett alakult, azóta önállósodott Nyitnikék Néptáncegyüttes valaha volt és jelenlegi tagjai is. A rendezvénynek része egy, az AED ötvenöt éves történetét bemutató kiállítás, és addigra megjelenik Lacza Tihamér: Sziget a szárazföldön című monográfiája is.

Ez az ünnepség egyrészt egyfajta köszönet az „öregeknek”, hogy létrehozták, továbbvitték, működtették a szervezetet, másrészt annak ünneplése, hogy ötvenöt év után is vannak magyar diákok Prágában, akik fontosnak érzik, hogy továbbvigyék az AED hagyományát és a szellemiséget, amit képvisel.

Mindenkit szeretettel várunk!

(A rendezvényről és a jelentkezésről bővebb információk a www.aed.cz oldalon találhatók.) (aed)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?