Közélet
Illusztráció - Fotó: pixabay

520 euróra emelnék a minimálbért jövőre

TASR

2018. augusztus 6. 19:01

Pozsony | A Munkaügyi Minisztérium jövőre a jelenlegi 480 euróról 520 euróra akarja emelni a minimálbért. A szociális partnerek még elemzik a javaslatot, a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) azonban már jelezte, hogy az ennél nagyobb emelést fogja szorgalmazni.

A KOZ 635 euróra emelné a minimálbért. „Ezt az összeget annak figyelembevételével javasoljuk, hogy a következő időszakban a makrogazdasági mutatók pozitív fejlődést fognak mutatni, ezenkívül áremelkedés várható, ami főleg az élelmiszert fogja érinteni. A javasolt összeg a 2019-es feltételezett nemzetgazdasági átlagkereset 60 százalékát jelenti” – közölte Martina Nemethová, a szakszervezet szóvivője. Hozzátette: „a Munkaügyi Minisztérium javaslata nem elég a számunkra, és nagyobb emelést próbálunk meg elfogadtatni”.

A Munkaadók Országos Szövetsége (AZZZ) ugyanakkor más véleményen van. A tárca javaslatáról csak azzal a feltétellel hajlandó tárgyalni, ha mindannyian figyelembe veszik a valós gazdasági és szociális mutatókat, illetve a törvény adta keretet. A munkaadók képviselői továbbra is egy olyan mechanizmus bevezetése mellett érvelnek, amely - előre megszabott kritériumok alapján - a minimálbér rendszeres emelését biztosítaná. „A munkaadók egyúttal előre látnák a kiadásaikat a következő évekre. Ugyanígy a populizmus is elkerülhető lenne a politikai pártok részéről, melyek a minimálbér emelésével próbálnak új szavazatokat szerezni” – magyarázta Miriam Špániková, az AZZZ szóvivője.

2018. június 19. 12:16

635 eurós minimálbért javasol a Szakszervezetek Szövetsége

A Munkáltatók Országos Uniója (RÚZ) hasonló véleményen van, és szintén egy képlet meghatározását szorgalmazza. „Az az érdekünk, hogy létrehozzuk a minimálbér valorizációjának egy törvényes mechanizmusát, ami azt jelentené, hogy abban az esetben, ha nem születik egyezség, a minimálbért egy törvénybe foglalt keret szerint valorizálnák, amely a gazdaság aktuális állapotán alapulna” – közölte Martin Hošták, az RÚZ titkára. Hozzátette: az RÚZ számára az a fontos, hogy a minimálbér témája politikamentes legyen, és hogy az ne lehessen "egyes politikusok és szakszervezeti tagok olcsó populizmusának a tárgya".

A Munkaügyi Minisztérium indítványával a Gazdasági és Szociális Tanács is foglalkozni fog. A legközelebbi tárgyalás időpontja augusztus 20.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk